Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Αναπαράσταση της Μάχης του Μαραθώνα από λάτρεις του αρχαίου πολιτισμού ανά τον κόσμο.

  • Συντάκτης: Ειρήνη Λαμπιώτη,
  •   Αναπαράσταση της μάχης του Μαραθώνα θα πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου από λάτρεις του αρχαιοελληνικού πολιτισμού σε όλον τον κόσμο.
  Η εκδήλωση θα γίνει για τον εορτασμό της ιστορικής ελληνο-περσικής αναμέτρησης το 490 π.Χ., στην παραλία του Σχινιά, η οποία κατά τους διοργανωτές συμβαδίζει σε γενικές γραμμές με τη γνήσια τοποθεσία της μάχης.
  Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν τρεις ημέρες και θα περιλαμβάνουν επίσης αφιερώματα στον χορό, τη λογοτεχνία, τις τέχνες και τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της περιόδου εκείνης.
  Το κύριο όμως χαρακτηριστικό θα είναι η αναπαράσταση της μάχης του Μαραθώνα, με τη συμμετοχή περίπου 200 ερασιτεχνών της πειραματικής αρχαιολογίας, οι οποίοι θα φορούν πιστά αντίγραφα πολεμικών στολών της αρχαιότητας, που η αξία τους θα κυμαίνεται από 5 εως 10 χιλιάδες ευρώ! Τα όπλα που θα χρησιμοποιηθούν πάντως, θα διαφέρουν από τα γνήσια, αφού προέχει η ασφάλεια των συμμετεχόντων έστω και σε βάρος της ακρίβειας του εγχειρήματος.
  Όπως δήλωσε στο AFP ο διοργανωτής της εκδήλωσης,  καναδός Κρίσταν Κάμερον,  χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ολοκληρωθούν οι σχετικές προετοιμασίες. Πέρα από τη μάχη οι "σύγχρονοι στρατιώτες" σκοπεύουν να αναπαραστήσουν και τη λειτουργία ενός αρχαίου στρατοπέδου, ενώ στο πρόγραμμα υπάρχει ακόμα αγώνας τοξοβολίαςκαι δρόμου.
 Οι διοργανωτές έχουν επίσης ζητήσει από το Υπουργείο Πολιτισμού την άδεια να αναπαραστήσουν και την πορεία της νίκης, από την Αρχαία Αγορά στην Ακρόπολη, αλλά δεν τους εχει δοθεί καμία απάντηση - ούτε καν αρνητική!
  " Καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα βιώνει δύσκολες στιγμές, αλλά έχουμε μείνει άφωνοι από την παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος για την εκδήλωση", λέει χαρακτηριστικά ο Κάμερον στο AFP και δεν παραλείπει να διαχωρίσει την θέση του τοπικού Δήμου που βοηθά την πρωτοβουλία με υλικοτεχνική υποστήριξη.
 "Θα ήθελα πολύ να μιλήσω με τον υπουργό Πολιτισμού για δέκα λεπτά και να του ζητήσω να επανεξετάσει το ενδεχόμενο να μας βοηθήσιε, ενισχύοντας έτσι  τόσο τον ελληνικό πολιτισμό και τον τουρισμό", προσθετει.
  Αντε να του εξηγήσεις τώρα ότι ο Υπουργός Πολιτισμού ασχολείται με τον... Ψωμιάδη και τον Μπέο για την "κάθαρση" του ελληνικού ποδοσαφαίρου, οπότε πού χρόνος για την μάχη του Μαραθώνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου