Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

ΘΥΣΑΥΡΟ 40,2 ΔΙΣ "ΚΡΥΒΕΙ" Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ

Τον... θησαυρό αξίας 40,2 δισ. ευρώ που βρίσκεται στα έγκατα της ελληνικής γης φέρνει στην επιφάνεια από το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση. Ξεκινά διαγωνισμούς για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας. Πρόκειται για τα Μη Ενεργειακά...
Μεταλλικά Ορυκτά που ως έναν μεγάλο βάθμο βρίσκονται αναξιοποίητα και, όπως δηλώνει στο "Εθνος της Κυριακής" ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης, "τους επόμενους μήνες θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε νέους διεθνείς διαγωνισμούς για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου".

Το "Ε.τ.Κ." δημοσιοποιεί σήμερα χάρτες του ΙΓΜΕ με τα σπουδαιότερα ορυκτά της χώρας, τα οποία αναμένεται να "παίξουν" και τον καθοριστικό ρόλο στο νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας και να δημιουργήσουν μια νέα παραγωγική βάση.
Το αποθεματικό δυναμικό των κυριότερων μετάλλων της χώρας Νικέλιο, Χρώμιο, Μόλυβδος - Ψευδάργυρος, Χαλκός, Ασήμι, Αντιμόνιο, Μαγγάνιο, Μόλυβδος και Βολφράμιο έχει υπολογιστεί στα 40,2 δισ. ευρώ.
Στρατηγικής σημασίας 
Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι σε σχέση με σχετική ευρωπαϊκή έκθεση που συντάχθηκε πρόσφατα 14 ΜΕΟΠΥ -Sb (αντιμόνιο), Be (βηρύλλιο), Co (κοβάλτιο), Ga (γάλλιο), Ge (γερμάνιο), In (ίνδιο), Mg (μαγνήσιο), Nb (νιόβιο), PGE (πλατινοειδή μέταλλα), REE (σπάνιες γαίες), Ta (ταντάλιο), Sn (κασσίτερος), φθορίτης, γραφίτης- θεωρούνται κρίσιμα και στρατηγικής σημασίας για την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Μερικά από αυτά απαντώνται στη χώρα μας και μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο κοιτασματολογικής έρευνας και οικονομικού ενδιαφέροντος, με δεδομένη την προστιθέμενη αναπτυξιακή τους αξία. Εξάλλου, το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να εστιαστεί στη Β. Ελλάδα.
Η μεταλλευτική αξία των βεβαιωμένων αποθεμάτων νικελίου, ψευδαργύρου, μολύβδου, χαλκού, χρυσού και αργύρου στη Μακεδονία και τη Θράκη, με βάση την ενεργό μεταλλευτική παραγωγή, τις επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και τις τρέχουσες τιμές των μετάλλων, ανέρχεται περίπου σε 27,6 δισ. ευρώ. Μάλιστα ο ελληνικός εξορυκτικός κλάδος είναι έντονα και ανοδικά εξωστρεφής, με περίπου το 77% των πωλήσεών του να κατευθύνεται σε εξαγωγές.
Προς αξιοποίηση οδεύουν και τα γεωθερμικά επίπεδα. Η χώρα μας έχει ισχυρό δυναμικό και ήδη οι πρώτοι διαγωνισμοί κατοκυρώθηκαν και ακολουθούν και άλλοι. Το "Ε.τ.Κ." παρουσιάζει επίσης χάρτη με τα βεβαιωμένα και πιθανά γεωθερμικά πεδία.
123.000 θέσεις εργασίας από... πρώτες ύλες
5,7 εκατ. τόνοι μέταλλο σε Θράκη και Μακεδονία
Η ελληνική γη, και ιδίως η Μακεδονία και η Θράκη, κρύβουν περίπου 5,7 εκατ. τόνους μετάλλων.
Σημαντικές ευκαιρίες, και ιδίως στη διεθνή αγορά, με εξαγωγές μεταλλευμάτων και αδρανών υλικών ανοίγονται για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΓΜΕ, οι πωλήσεις μεταλλευμάτων, ορυκτών, μαρμάρων και κατεργασμένων μεταλλουργικών προϊόντων για το 2008 ανήλθαν σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ, από τα οποία οι 800.000 ευρώ, δηλαδή το 72%, αντιστοιχούν σε εξαγωγές. Για πρώτη φορά, μετά από μια μεγάλη περίοδο θετικών ρυθμών ανάπτυξης, το 2009 ο ελληνικός μεταλλευτικός κλάδος παρουσίασε σημαντική κάμψη και πτώση στη ζήτηση αλλά και στις τιμές των πρώτων υλών.
Ακόμη υπήρξε πτώση παραγωγής και αξίας πωλήσεων, που κυμάνθηκε από 20-30% σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη του 2008.
Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή οικονομία επηρέασαν σημαντικά το εμπόριο των μεταλλευτικών - μεταλλουργικών προϊόντων που, σε συνδυασμό με την καθίζηση της κατασκευαστικής βιομηχανίας, οδήγησαν σε μείωση της δραστηριότητας του εξορυκτικού κλάδου στη χώρα μας.
Ομως από το 2010 καταγράφεται ήδη ανάκαμψη της παραγωγικής υποχώρησης που παρατηρήθηκε το 2009, ενώ υπάρχουν βάσιμες προοπτικές ότι η ανοδική πορεία θα συνεχισθεί και στο 2011 λόγω της προβλεπόμενης παγκόσμιας αύξησης στη ζήτηση πρώτων υλών της τάξης του 20-30%.
Σήμερα απασχολούνται περίπου 23.000 εργαζόμενοι και υπάρχουν ακόμη περισσότερες από 100.000 θέσεις εξαρτημένης εργασίας. Η Ελλάδα κατέχει κλαδικά σημαντική θέση στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά όσον αφορά συγκεκριμένες Μη Ενεργειακές Ορυκτές Πρώτες υλες. Τα τελευταία 20 χρόνια στις πρώτες θέσεις παραγωγικής δραστηριότητας βρίσκονται, μαζί με τον λιγνίτη, τα αδρανή υλικά και τα μάρμαρα, ο βωξίτης, τα νικελιούχα σιδηρομεταλλεύματα, οι ποζολανικές γαίες, ο μπεντονίτης, ο περλίτης, ο γύψος και η κίσσηρις.

Στο φως τα ευρήματα σε 100 περιοχές της χώρας
Στο "φως" έρχονται σύντομα και τα ευρήματα 100 σημαντικών κοιτασμολογικών περιοχών της χώρας, όπως προαναγγέλλει με δηλώσεις του στο "Εθνος της Κυριακής" ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης.
Ο κ. Μανιάτης τονίζει τη σπουδαιότητα της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας: "Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον αποτελεί κορυφαία αναπτυξιακή προτεραιότητα της χώρας". Και για την εκμετάλλευσή του ο υφυπουργός σημειώνει: "Εχουμε ήδη διαμορφώσει έναν από τους πιο σύγχρονους κωδικούς μεταλλευτικών και λατομικών στην Ευρώπη". Εξάλλου, κάνει γνωστό ότι μέχρι το τέλος του χρόνους "θα δώσουμε στη δημοσιότητα τον νόμο για τα λατομεία".
Ειδική επιτροπή 
Οι διεθνείς διαγωνισμοί θα ξεκινήσουν σύντομα και, όπως λέει ο υφυπουργός ΠΕΚΑ: "Ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων εξετάζει την οικονομική βιωσιμότητα των 100 σημαντικότερων κοιτασμοτολογικών περιοχών της χώρας. Τους επόμενους μήνες θα προκηρύξουμε μετά από πάρα πολλά χρόνια νέους διεθνείς διαγωνισμούς για την αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου". Το υπουργείο ΠΕΚΑ έχει δώσει επίσης προς δημόσια διαβούλευση τις νέες βασικές αρχές της εθνικής μεταλλευτικής πολιτικής. Επιχειρήσεις και άλλοι εμπλεκόμενοι θα καταθέσουν τις απόψεις τους προκειμένου να δοθούν λύσεις σε θέματα χωροταξικά, π.χ. χρήσεων γης, προτεραιότητες αξιοποίησης ορυκτών.
Η Ελλάδα, επίσης, έλαβε πρόσφατα μία σημαντική διάκριση στην ΕΕ, κάτι που αποδεικνύει και την πραγματική αξία που έχει ο ορυκτός πλούτος της. Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ επιλέχθηκε από τον αρμόδιο Επίτροπο, Ταγιάνι, ως έναν από τους έξι υπουργούς της ΕΕ των 27 για τη χάραξη πια ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής αξιοποίησης ορυκτών πρώτων υλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου