Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Στον όμιλο Βιοχάλκο η FULGOR!

Και επίσημα στον όμιλο Βιοχάλκο πέρασε από χθες  η FULGOR, θέτοντας τέρμα στην αγωνία των εργαζομένων, αλλά και γενικότερα της τοπικής κοινωνίας, η οποία ασφαλώς δεν θα ήθελε να μπει λουκέτο σε μία ακόμα μεγάλη τοπική επιχείρηση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Πολίτης της Κορινθιας" οι υπογραφές...

ανάμεσα στους εκπροσώπους του κυρίου Στασινόπουλου και του τέως -πλέον- ιδιοκτήτη της FULGOR Άλντο Νταπέλο είναι πλέον γεγονός, ενώ την Δευτέρα κορυφαία στελέχη της εταιρείας θα έρθουν στην Κόρινθο προκειμένου να μιλήσουν με το προσωπικό και να αναλάβουν καθήκοντα..

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί την ευτυχή κατάληξη μιας διαπραγμάτευσης που κράτησε ακριβώς 12 μήνες, καθώς πέρυσι τον Αύγουστο ακούστηκε για πρώτη φορά ότι η εταιρεία πρόκειται να αλλάξει χέρια. Από τότε υπήρξαν συνεχείς επαφές του Νταπέλο όχι μόνο με τον όμιλο Βιοχάλκο, αλλά και με την ιταλική εταιρεία Prysmian (πρώην Pirelli), η οποία αποτελεί και θυγατρική της πασίγνωστης Goldman Sachs. Για ένα μικρό διάστημα η εταιρεία αυτή φάνηκε να έχει προβάδισμα, καθώς δεσμευόταν να μην κάνει καμία απόλυση. Τελικά, όμως ο Νταπέλο προτίμησε τον ελληνικό όμιλο από τους συμπατριώτες του.

Το τελευταίο διάστημα η συμφωνία βρισκόταν στα χέρια της Επιτροπής Ανταγωνισμού του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ο έλεγχος από την επιτροπή αποτελούσε και το μοναδικό, μικρό αγκάθι, δεδομένου πως μετά την εξαγορά, ο όμιλος Στασινόπουλου -μέσω της Fulgor και της εταιρείας CABLEL (Ελληνικά Καλώδια), η οποία είναι θυγατρική του ομίλου- θα ήλεγχε πάνω από το 90% της εγχώριας αγοράς. Αυτό δημιουργεί ένα ουσιαστικό μονοπώλιο στον χώρο των καλωδίων, κάτι που ούτε η ελληνική αλλά ούτε και η ευρωπαϊκή νομοθεσία μπορούν να επιτρέψουν. 

Τελικά, όπως είχε προβλέψει ο Πολίτης της Κορινθίας με ρεπορτάζ από τις 28 Μαρτίου, η Επιτροπή Ανταγωνισμού συνυπολόγισε πολλά κριτήρια πριν λάβει την τελική της απόφαση -ανάμεσα στα οποία το γεωγραφικό (δηλαδή από πού προέρχονται οι ενδιαφερόμενοι), αλλά και το καθαρά εμπορικό (δηλαδή σε ποια αγορά απευθύνεται το προϊόν). Επειδή τόσο η Cablel όσο και η Fulgor απευθύνονται κατά συντριπτικό ποσοστό στο εξωτερικό, με εξαγωγές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν απέρριψε την εξαγορά.


Ενδεικτικό, πάντως, της βεβαιότητας που υπήρχε ότι η FULGOR θα περάσει στον όμιλο ΒΙΟΑΛΚΟ είναι και το γεγονός ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο, η μισθοδοσία των εργαζομένων της Fulgor, έστω και με καθυστερήσεις, πραγματοποιούνταν από κεφάλαια του ομίλου. Επίσης, καθ’ όλο το έτος ήταν σχεδόν καθημερινές οι επισκέψεις διευθυντικών στελεχών του ομίλου (από το λογιστήριο, τις οικονομικές υπηρεσίες, αλλά και το τεχνικό τμήμα) στην Κόρινθο, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος.

Οι Θέσεις Εργασίας

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ,σε συνάντηση που έγινε στις αρχές του χρόνου και μάλιστα ζητήθηκε να μείνει μυστική, ο όμιλος (δια του διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού της Βιοχάλκο Γρηγόρη Κακανέλη) έδωσε την υπόσχεση στους συνδικαλιστικούς φορείς, ότι οι νέοι ιδιοκτήτες θα διατηρήσουν όλες τις θέσεις εργασίας.

Αυτή η υπόσχεση δεν τηρήθηκε, καθώς μόλις πριν από λίγες ημέρες έγιναν απολύσεις. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, αυτές οι απολύσεις αφορούσαν, κυρίως, εργαζόμενους που για δικούς τους λόγους ήθελαν να φύγουν. Το τι θα γίνει από εδώ και πέρα κανείς δεν το γνωρίζει, θεωρείται, όμως, απίθανο να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας. Όποιες περικοπές, πάντως, γίνουν θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνουν με κοινωνικούς όρους. Άλλωστε η νέα ιδιοκτησία θέλει να αξιοποιήσει την Fulgor ως αιχμή του δόρατος των δραστηριοτήτων της στον χώρο των καλωδίων, εισβάλλοντας στις διεθνείς αγορές ως κορυφαίος παίκτης. Αυτό σημαίνει πως θα προχωρήσει σε διακράτηση μόνο του εξειδικευμένου προσωπικού -το οποίο, ενδεχομένως, θα συμπληρώσει με προσλήψεις επίσης εξειδικευμένου προσωπικού.

Δουλειά, άλλωστε, υπάρχει και δεν είναι μυστικό ότι η Fulgor διεκδικεί –και κατ’ άλλους έχει ήδη πάρει- κομμάτι από ένα χρυσό συμβόλαιο δύο δισεκατομμυρίων ευρώ που αφορά τα υποβρύχια καλώδια υπερυψηλής τάσης με τα οποία θα γίνει η καλωδιακή σύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα. Το σχέδιο που συζητείται επί 15 χρόνια, θα απαλλάξει τις Σύρο, Μύκονο και Πάρο από τους τοπικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, επιτρέποντας τη μεταφορά «πράσινης» ενέργειας από νησιωτικά αιολικά πάρκα. 


Οι πληροφορίες λένε ότι στον σχεδιασμό της ΔΕΗ είναι να ποντιστεί καλώδιο 150 κιλοβόλτ που θα συνδέει το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στο Λαύριο με τη Σύρο και από εκεί πάλι με υποβρύχια καλώδια θα συνδεθούν η Πάρος, η Μύκονος και η Νάξος, μέσω της οποίας ηλεκτροδοτούνται Ηρακλειά, Σχινούσα, Δονούσα και Σίκινος. Η προσπάθεια, που άρχισε το 1993, προέβλεπε διασύνδεση και της Ανδρου και της Τήνου, με το ηπειρωτικό σύστημα μέσω Καρύστου, αλλά διακόπηκε στην Τήνο, όταν το ΣτΕ δικαίωσε προσφυγή των κατοίκων της ενάντια στην τοποθέτηση πυλώνων υψηλής τάσης στο νησί. Ετσι, η ΔΕΗ άλλαξε την αρχική πρόβλεψη και από τα νησιά δεν διέρχεται γραμμή υψηλής τάσης. Η διασύνδεσή τους θα γίνεται με υποβρύχια καλώδια και σε κάθε νησί θα υπάρχει υποσταθμός κοντά στα σημεία κατάληξης των υποβρύχιων καλωδίων. 

Ο σχεδιασμός της διασύνδεσης προσφέρει εκμετάλλευση αιολικών πάρκων σε όσα από τα νησιά επιτρέψουν την εγκατάστασή τους. Σήμερα τα μικρά αυτόνομα συστήματα επιτρέπουν ελάχιστη απορρόφηση ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά, για λόγους ασφαλείας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου