Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Αλβανία: Βρέθηκε ρωμαϊκό ναυάγιο γεμάτο με αμφορείς



Τίρανα.
Αμερικανική αποστολή αρχαιολόγων, συνεπικουρούμενοι από Αλβανούς συναδέλφους τους, εντόπισαν στο βυθό, ανοικτά του Αυλώνα ένα βυθισμένο ρωμαϊκό σκάφος με περίπου 300 αμφορείς οι οποίοι  βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση.


Το αρχαίο σκάφος είναι περίπου 30 μέτρα μήκος και χρονολογείται  από τον πρώτο προ Χριστού αιώνα. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι αμφορείς είχαν οίνο από τους αμπελώνες της νότιας Αλβανίας και πήγαινε για εξαγωγή σε χώρες της βόρειας Αδριατικής.

Σε σχετική αναφορά του ο αρχαιολόγος, Key West, που συμμετείχε στις έρευνες, είπε ότι η ανακάλυψη έγινε στα  τέλη Ιουλίου του 2011, κοντά στο λιμάνι του Αυλώνα και σε απόσταση  140 χιλιομέτρων από τα Τίρανα.

Το αμερικανικό αρχαιολογικό ίδρυμα, σε συνεργασία με τους Αλβανούς αρχαιολόγους, σε έρευνες που άρχισαν πριν από πέντε έτη και συνεχίζονται κάθε καλοκαίρι,  έχουν βρει σημαντικά ευρήματα στον παράλιο βυθό της Αλβανίας.

Σύμφωνα με τον αμερικανό αρχαιολόγο έχουν ανακαλύψει συνολικά 20 τοποθεσίες βυθισμένων αρχαίων σκαφών, έχουν σημειώσει το στίγμα τους για μελλοντικές υποθαλάσσιες εργασίες.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου