Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Βλαστοκύτταρα δίνουν λύση στη στειρότητα

Τη δυνατότητα να αποκτήσουν παιδιά με το δικό τους γενετικό υλικό και μάλιστα μέσω φυσιολογικής ερωτικής επαφής θα έχουν στο κοντινό μέλλον οι άντρες που πάσχουν από στειρότητα. Και αυτό χάρη στο πρωτοποριακό επίτευγμα Ιαπώνων ερευνητών, που κατάφεραν να δημιουργήσουν τεχνητά σπερματοζωάρια από βλαστοκύτταρα και να τα εμφυτεύσουν σε αρσενικά πειραματόζωα, τα οποία γονιμοποίησαν θηλυκά, παράγοντας σχετικά υγιείς -όπως χαρακτηριστικά είπαν- απογόνους.

Τα ζητήματα που ανακύπτουν βέβαια από τη συγκεκριμένη διαδικασία είναι επίσης ηθικά, καθώς αρκετοί ειδικοί αμφισβητούν κατά πόσον είναι σκόπιμο να παρεμβαίνουμε σε αυτό τον βαθμό στη φυσική λειτουργία της τεκνοποίησης. Οι Ιάπωνες επιστήμονες, υπό τον καθηγητή Μιτινόρι Σαΐτου, είχαν και στο παρελθόν προσπαθήσει να γονιμοποιήσουν πειραματόζωα με αυτή τη μέθοδο, αλλά τα έμβρυα που δημιουργήθηκαν δεν ήταν υγιή.

Αυτή τη φορά πήραν βλαστοκύτταρα από έμβρυα ποντικιών και χρησιμοποιώντας ένα κοκτέιλ χημικών και βιταμινών τα μετέτρεψαν σε σπέρμα στα αρχικά στάδια της ανάπτυξής του. Επειτα εμφύτευσαν το σπέρμα στους όρχεις στείρων ποντικιών, και αυτό στη συνέχεια αναπτύχθηκε σε απόλυτα λειτουργικό σπέρμα. Με αυτό το τεχνητό σπέρμα τα πειραματόζωα έκαναν σχετικά υγιείς απογόνους. Εφόσον τελειοποιηθεί η διαδικασία, οι επιστήμονες σκοπεύουν να την εφαρμόσουν και στον άνθρωπο, χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα από το δέρμα των ίδιων των εθελοντών, που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν. Κάτι που φυσικά θα εξασφαλίζει ότι τα παραγόμενα σπερματοζωάρια, τα οποία στη συνέχεια θα εμφυτεύσουν στους όρχεις τους, θα διαθέτουν το δικό τους γενετικό υλικό.

Μάλιστα ευελπιστούν μελλοντικά να δημιουργήσουν και ωάρια από βλαστοκύτταρα δέρματος, αντιμετωπίζοντας και τα προβλήματα των στείρων γυναικών. Οι επιστήμονες που αμφισβητούν τη δεοντολογία της μεθόδου, πάντως, έκαναν λόγο για «τον απόλυτο ναρκισσισμό». Οπως λέει χαρακτηριστικά η Τζόζεφιν Κουίνταβεϊλ, της οργάνωσης Παρατήρηση για την Αναπαραγωγική Ηθική, «ποιος χρειάζεται τους άντρες ή τις γυναίκες; Το μόνο που θα απαιτείται (με αυτή τη μέθοδο) είναι τεχνητές μήτρες και θα έχουμε ξαναγράψει την ιστορία της ανθρώπινης αναπαραγωγής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου