Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Γερμανία: Πενήντα χρόνια από την ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου

Τελετές μνήμης πραγματοποίησαν οι Γερμανοί για τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την έναρξη της κατασκευής του τείχους του Βερολίνου που δίχασε την πόλη για 28 χρόνια.

«Το Τείχος είναι ιστορία αλλά δεν πρέπει να το ξεχνάμε», δήλωσε ο δήμαρχος του Βερολίνου Κλάους Βόβεραϊτ κατά τη διάρκεια τελετής στη γερμανική πρωτεύουσα, παρουσία της....
καγκαλαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του προέδρου της χώρας Κρίστιν Βουλφ. «Το Βερολίνο θυμάται την πιο λυπηρή ημέρα της πρόσφατης ιστορίας του», είπε.

Σιγή ενός λεπτού τηρήθηκε στις 12.00 το μεσημέρι στη μνήμη των τουλάχιστον 136 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διαφύγουν από το Ανατολικό Βερολίνο.

Στρατιώτες από την Ανατολική Γερμανία άρχισαν την ανέγερση του Τείχους στις 13 Αυγούστου 1961.

«Είναι κοινή μας ευθύνη να διατηρήσουμε ζωντανές τις μνήμες και να τις περάσουμε στην επόμενη γενιά, να διατηρήσουμε την ελευθερία και τη δημοκρατία και να κάνουμε τα πάντα ώστε να μην ξανασυμβούν τέτοιες αδικίες», είπε ο Βόβεραϊτ.

«Η κατάσταση, της οποίας σύμβολο ήταν το Τείχος, έμοιαζε μη αναστρέψιμη», δήλωσε ο πρόεδρος Βουλφ. «Όμως δεν ήταν έτσι. Στο τέλος, η ελευθερία είναι ανίκητη. Κανένα τείχος δεν μπορεί να επιβιώσει μακροπρόθεσμα. Η βία των λίγων δεν μπορεί να νικήσει τη βούληση για ελευθερία των πολλών», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου