Χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί επίσημα μέχρι τη στιγμή που το "Εθνος Κυνήγι" όδευε προς την εκτύπωσή του, όλες οι πληροφορίες της τελευταίας στιγμής επιβεβαίωναν ότι οι αυξήσεις στα τέλη ανανέωσης των κυνηγετικών αδειών είναι φέτος αναπότρεπτες...
Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, άφησε τελείως αμετάβλητο το πλαίσιο που διέπει το κυνήγι και τις ημερομηνίες θήρας τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά όμως το ύψος των τελών του Δημοσίου, λειτούργησε μέσα στο πλαίσιο που χαρακτήριζε τη θητεία του ως "τσάρου" στο υπουργείο Οικονομικών.Οι πληροφορίες λένε ότι η τοπική άδεια θα αυξηθεί κατά 4 ευρώ, η περιφερειακή κατά 6 ευρώ και η γενική... κατά 15 ευρώ, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε μέχρι την τελευταία στιγμή η Κ.Σ.Ε. για να αποτρέψει ή τουλάχιστον να περιορίσει αυτήν την κλιμάκωση προς τα πάνω, ιδιαίτερα για τη γενική άδεια κυνηγίου...
Στο παρασκήνιο της φετινής διαπραγμάτευσης για τη ρυθμιστική, η φιγούρα του υπουργού, Γ. Παπακωνσταντίνου, δέσποζε εξαρχής, με ένα πελώριο ερωτηματικό να συνοδεύει τη στάση που θα κρατήσει.
Υπενθυμίζεται πως ο τελευταίος ανασχηματισμός - που απομάκρυνε την κ. Μπιρμπίλη και έφερε τον κ. Παπακωνσταντίνου στο ΥΠΕΚΑ- συνέβη μόλις στα μέσα του Ιουνίου, στενεύοντας πολύ τα χρονικά περιθώρια των συνεννοήσεων και αυξάνοντας πολύ το "άγχος" της διαπραγματευτικής ομάδας της Συνομοσπονδίας.
Ηταν εξαρχής σαφές πως ο νέος υπουργός θα ήταν ο "καταλύτης" της κάθε εξέλιξης, καθώς είχε το πολιτικό διαμέτρημα να επιβάλει την παρουσία του, να αλλάξει πράγματα και να αναθεωρήσει τη "γραμμή" της προκατόχου του έναντι της κοινωνίας των κυνηγών.
Το μεγάλο ερώτημα δεν ήταν αν θα το μπορούσε, αλλά... αν θα το ήθελε.
Οπως αποδείχθηκε από το κείμενο της ρυθμιστικής, η παρουσία του κ. Παπακωνσταντίνου αποφόρτισε ένα κλίμα ιδεολογικών προκαταλήψεων και εχθρικών εμμονών για το κυνήγι, που συστηματικά είχε καλλιεργηθεί και επικρατήσει τους προηγούμενους μήνες στο ΥΠΕΚΑ.
Η νέα ρυθμιστική δεν αλλάζει τελικά τίποτα στο πλαίσιο που διέπει το κυνήγι τα τελευταία χρόνια, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι φέτος, για πρώτη φορά, αυτό το "κανονιστικό πλαίσιο" δεν αμφισβητήθηκε ούτε από τους "συνήθεις υπόπτους" της υπαλληλικής ιεραρχίας μέσα στο υπουργείο.
Τις προηγούμενες χρονιές, όλες οι εισηγήσεις για περικοπές και περιστολές κυνηγίου σε χώρο και σε χρόνο προέρχονταν από ένα υπαλληλικό "κατεστημένο" που διατηρούσε στενούς δεσμούς με τον κόσμο των ΜκΟ.
Φέτος, αυτοί οι "υπηρεσιακοί παράγοντες" σιώπησαν ή δεν εισακούστηκαν σε καμία φάση των συζητήσεων και των εισηγήσεων.
Την πιο αποφασιστική ίσως συμβολή σε αυτήν την "απεμπλοκή" από περιττές εντάσεις είχε ο νέος γενικός διευθυντής Δασών Κώστας Δημόπουλος...
Τις δύο τελευταίες κρίσιμες εβδομάδες, ο επαγγελματισμός και οι ουσιαστικές γνώσεις του κ. Δημόπουλου επέτρεψαν τη σύνθεση των διαφορών και διευκόλυναν τη συνεννόηση, μεταφέροντας -ως εισήγηση- στο υπουργικό γραφείο τις πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης "κυνήγι"!
Για τα θηρεύσιμα είδη και τις προβλεπόμενες περιόδους θήρας η Κ.Σ.Ε. φρόντισε να προσκομίσει στο υπουργείο ένα πλήθος επιστημονικών μελετών και στοιχείων, ώστε να τεκμαίρεται ότι οι νέες ρυθμίσεις για το κυνήγι σέβονται τις φυσικές ισορροπίες και τη συνετή διαχείριση των θηραματικών πληθυσμών.
Οι πιθανολογούμενες αυξήσεις, ωστόσο, στα τέλη των κυνηγετικών αδειών αποτελούν ένα "μελανό" σημείο στην... έναρξη των σχέσεων του υπουργού με τον κόσμο των 250.000 κυνηγών.
Κάθε χρόνο οι κυνηγετικές άδειες εισφέρουν στο Πράσινο Ταμείο 8.000.000 ευρώ και, αν οι αυξήσεις είναι τελικά αυτές που προαναφέραμε, το Υ.ΠΕ.ΚΑ. φιλοδοξεί να αυξήσει αυτό το ποσό κατά... 2.000.000 ευρώ περίπου!
Πρόκειται για ένα ποσό που θα μπορούσε ίσως να γίνει αποδεκτό αν στο παρελθόν είχε αποδειχθεί ο... ανταποδοτικός χαρακτήρας του σε δράσεις για τη βελτίωση των βιοτόπων και την αύξηση των θηραματικών πληθυσμών. Δυστυχώς, όμως, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, καθώς οι εισφορές των κυνηγών ουσιαστικά... εξαφανίζονται για να καλύψουν άλλες "ανάγκες", συχνά... εχθρικές και προς τους "εισφέροντες"!
Ενδεικτικό είναι ότι, λίγες ώρες πριν από την εκτύπωση του "Εθνος Κυνήγι", στα γραφεία μας έφταναν ανακοινώσεις με τις αντιδράσεις συλλόγων και οργανώσεων για τις φημολογούμενες αυξήσεις...
Ανάμεσά τους αυτή του Κυνηγετικού Συλλόγου Πειραιά, της Δ' ΚΟΣΕ και της Κ.Σ.Ε., που λόγω χώρου θα δημοσιευθούν στο επόμενο τεύχος μας.
Σημειώσεις και υπενθυμίσεις
Η έναρξη της κυνηγετικής περιόδου θα είναι όπως πάντα η 20ή Αυγούστου, ενώ ως ημερομηνία λήξης της ορίσθηκε η 28η Φεβρουαρίου.
Η σεζόν παρατείνεται μέχρι τις 10 Μαρτίου μόνο για το αγριοκούνελο.
Στην Πελοπόννησο, επίσης, το κυνήγι του αγριόχοιρου θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου, με ανώτατο αριθμό θηρευμένων ζώων τα 3 κατά εξόρμηση (στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι 4).
Στους νομούς Χίου και Λέσβου το κυνήγι της πέρδικας θα επιτρέπεται μόνο 9 Κυριακές, το διάστημα από 18 Σεπτεμβρίου μέχρι 13 Νοεμβρίου, ενώ στον νομό Σάμου και στην περιφέρεια Κρήτης και Δωδεκανήσου το κυνήγι της πέρδικας θα επιτρέπεται από 15 Σεπτεμβρίου μέχρι 30 Νοεμβρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου