Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Και οι τοίχοι έχουν… αφτιά! Πώς λειτουργούν οι συσκευές αόρατης παρακολούθησης και ποιοι ακούν τα πάντα στην Ελλάδα.

Οταν συζητάτε κρίσιμα θέματα:

Να βγάζετε τις μπαταρίες από τα κινητά σας.
Να μη μιλάτε κοντά σε εξωτερικά τζάμια κτιρίων.

Να κατασκευάσετε κλωβούς ασφαλείας σε αίθουσες ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Να μην εμπιστεύεστε κινητά τηλέφωνα που φαίνονται αδρανή δίπλα σας γιατί πιθανώς έχουν ανοιχτή ακρόαση χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό.

Αυτές είναι ορισμένες από τις οδηγίες που δίδονται τις τελευταίες εβδομάδες σε υψηλόβαθμους υπηρεσιακούς παράγοντες ελληνικών δημόσιων οργανισμών αλλά και επιχειρήσεων, οι οποίοι χειρίζονται κρίσιμα θέματα.

Οι εντολές αυτές δίδονται σε ειδικά σεμινάρια που πραγματοποιούνται από εξειδικευμένα ιδιωτικά γραφεία ή εσωτερικές υπηρεσίες ασφαλείας μετά τη διαπίστωση της μαζικής χρήσης νέων συσκευών παρακολούθησης όλων σχεδόν των κινήσεων και των συνομιλιών σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους. Πιθανοί «ακροατές» ανταγωνιστικές εταιρείες αλλά και ελληνικές διωκτικές ή μυστικές υπηρεσίες που στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο οργανωμένο έγκλημα ή στη δραστηριότητα της «17 Νοέμβρη».


Συσκευές ακρόασης συνομιλιών μέσω… κλειστών κινητών τηλεφώνων, υποκλοπείς συνδιαλέξεων κινητών τηλεφώνων μέσω χαρτογράφησης του δικτύου, μηχανισμοί παρακολούθησης και αναπαραγωγής των καταγραφών σε οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών, αδρανοποιητές κινητών τηλεφώνων χρησιμοποιούνται πλέον ­ με κάθε διακριτικότητα ­ στην Ελλάδα σε έναν σκληρό «πόλεμο πληροφοριών».

Τουλάχιστον δέκα «αφανείς» αντιπροσωπείες εταιρειών από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Μεγάλη Βρετανία και άλλες χώρες προωθούν τέτοιου τύπου προϊόντα στη χώρα μας. Συσκευές… οικιακού τύπου που φέρεται να συμπληρώνουν την εποπτεία των συστημάτων Echelon και Carnivore.

* Τηλέφωνα

Μια από τις πλέον σημαντικές «εισαγωγές» συσκευών απολύτου παρακολουθήσεως είναι αυτή που αφορά τις υποκλοπές συνδιαλέξεων κινητών τηλεφώνων. Οι συσκευές αυτές έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης από δύο ως 50 κινητών τηλεφώνων ταυτοχρόνως! Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: πρώτον, τις «κινητές» συσκευές που έχουν τη δυνατότητα υποκλοπής συνομιλιών ενός ή δύο κινητών τηλεφώνων από μικρή απόσταση με τη διαδικασία «υφαρπαγής της συνδιάλεξης» από τον αέρα ­ δηλαδή της αποκωδικοποίησης του ηλεκτρομαγνητικού κύματος από τη συσκευή, που πρέπει να μεταφέρεται κοντά στο κινητό.  

Το κόστος αυτής της συσκευής, που έχει μέγεθος μικρής βαλίτσας, ανέρχεται σε 40 εκατ. δρχ. και υπάρχουν τέσσερα τουλάχιστον γραφεία ξένων εταιρειών στην Ελλάδα που επιχειρούν εν κρυπτώ να την προωθήσουν στην ελληνική αγορά.  

Αλλά το πλέον ενδιαφέρον είναι η προσπάθεια εγκατάστασης ­ πιθανώς και σε μια ελληνική υπηρεσία ­ ενός πλήρους, ογκώδους συστήματος παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε 18 εκατ. δολάρια, δηλαδή περίπου 7 δισ. δρχ. Η συσκευή αυτή ενισχύεται από σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η εγκατάστασή της προϋποθέτει μια αρχική μελέτη, ένα πιλοτικό πρόγραμμα, την εγκατάσταση και μια επιχειρησιακή μελέτη. Προαπαιτούμενο των δύο πρώτων φάσεων είναι η «ψηφιακή χαρτογράφηση» (GIS – Digital Mapping) του υπάρχοντος ηλεκτρομαγνητικού δικτύου των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας ώστε να επιτευχθεί η πλήρης προσαρμογή της ιδιωτικής συσκευής.

* Ως τμήμα της συγκεκριμένης ογκώδους συσκευής ή ως ανεξάρτητο μηχάνημα κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά αποκωδικοποιητής κλήσεων κινητών τηλεφώνων. Οπως υπογράμμισε μιλώντας στο «Βήμα» εξειδικευμένο στέλεχος εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, «πρόκειται για συσκευή που έχει τη δυνατότητα καταγραφής όλων των κλήσεων ­ όχι όμως του περιεχομένου ­ που πραγματοποιούν τα κινητά τηλέφωνα στα οποία εστιάζεται το ενδιαφέρον του κατόχου του αποκωδικοποιητή.  

Ετσι μπορεί να γνωρίζει ποιος τηλεφώνησε σε ποιον και πότε. Η αξία της υπολογίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια δραχμές». Η συσκευή αυτή θεωρείται σημαντικής χρήσεως για τις διωκτικές αρχές προκειμένου να διαπιστώνεται το «πλέγμα» των τηλεφωνικών επαφών εμπλεκομένων σε οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα και να εντοπίζεται η σύνθεση των συμμοριών.
* Υπολογιστές

Η συσκευή Van Eck έχει τη δυνατότητα να «διαβάσει» την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή μπλοκάροντας και αναπαράγοντας τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπει. Η συσκευή αυτή που φέρει το όνομα του αρχικού εμπνευστή της (Wim Van Εcκ) μπορεί να υποκλέπτει όλα τα απόρρητα στοιχεία που εμφανίζονται σε οθόνες διωκτικών και μυστικών υπηρεσιών αλλά και δημόσιων ή ιδιωτικών οργανισμών που χειρίζονται κρίσιμα θέματα.

Η διανομή αυτής της συσκευής ανάγκασε την αμερικανική κυβέρνηση και ειδικότερα την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA – National Security Agency) να δημιουργήσει το πρόγραμμα «Tempest» («Αναταραχή») για να αποφύγουν δυσάρεστες συνέπειες. Είναι ενδεικτικό ότι στη χώρα μας, κατόπιν συστάσεων τεχνικών υπηρεσιών, έχουν δημιουργηθεί σε υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών που έχουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές οι οποίοι αποθηκεύουν και αναλύουν απόρρητα στοιχεία και κρίσιμες εθνικές πληροφορίες οι επονομαζόμενοι «κλωβοί Faraday» που φέρουν ειδικά μεταλλικά πλέγματα.

* Οπως εξηγούν μιλώντας στο «Βήμα» έλληνες ειδικοί, «παρέχεται η δυνατότητα, με τη χρήση αντίστοιχης τεχνολογίας, να χρησιμοποιηθεί το κλειστό κινητό τηλέφωνο ως μέσο ακρόασης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που πραγματοποιούνται στον χώρο όπου υπάρχει αυτό. Και αυτό γιατί το κινητό λειτουργεί ως δέκτης και μέσο αναπαραγωγής των ηχητικών κυμάτων που δημιουργούνται στον περιβάλλοντα χώρο. Ακόμη υπάρχει η δυνατότητα της τοποθέτησης στο κινητό ενός “κοριού-πομπού” που τροφοδοτείται από την μπαταρία του κινητού». 

Ετσι λοιπόν εκπρόσωποι γραφείων ασφαλείας δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών ζητούν από τους χειριστές απόρρητων θεμάτων να βγάζουν τις μπαταρίες των κινητών ώστε να μην υπάρχει αναπαραγωγή των παλμών αλλά ούτε και να τροφοδοτούνται οι ηλεκτρονικοί «κοριοί».
* Internet

Υπάρχουν και άλλες εκ του πονηρού χρήσεις των κινητών που προωθούνται και στην ελληνική αγορά. Μέσω Internet διατίθεται ειδικό λογισμικό το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί σε κινητά τηλέφωνα. Με αυτό το πρόγραμμα το κινητό μπορεί να δείχνει ότι είναι κλειστό (με τον λογότυπο της εταιρείας που φαίνεται στην οθόνη όταν δεν πραγματοποιούνται συνδιαλέξεις) ενώ εκείνη την ώρα το τηλέφωνο μπορεί να πραγματοποιεί τηλεφωνική κλήση και ο δέκτης της κλήσης να ακούει ό,τι διαμείβεται στην αίθουσα ή στον ανοιχτό χώρο όπου βρίσκεται το φαινομενικά… κλειστό κινητό.  

Επιπλέον οι υπεύθυνοι ασφαλείας συνιστούν στους υπαλλήλους να μην αφήνουν τα κινητά τους τηλέφωνα χωρίς επίβλεψη αφού κάποιος μπορεί να αναγνώσει, με το απλό πάτημα τεσσάρων συγκεκριμένων πλήκτρων, τον κωδικό αριθμό ΙΜΕΙ που φέρει κάθε συσκευή. Μέσω αυτού του κωδικού καθίσταται δυνατός ο εντοπισμός της θέσης κάθε συσκευής χωρίς να χρειασθεί εκείνοι που παρακολουθούν να γνωρίζουν τον αριθμό του κινητού ή ακόμη και την ταυτότητα του κατόχου του.

ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ Οι αδιάκριτες ακτίνες λέιζερ
Στην ελληνική αγορά πωλούνται οι επονομαζόμενοι ανιχνευτές συνομιλιών με χρήση ακτίνων λέιζερ (Sound Laser Designators). Οι συσκευές αυτές, που εισάγονται κυρίως από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και η αξία τους φθάνει τις 10.000 δολάρια ­ δηλαδή περίπου 4 εκατ. δρχ. ­, «εκτοξεύουν» ακτίνες λέιζερ σε εξωτερικά τζάμια κτιρίων. Μέσω λοιπόν των παλμών που μεταφέρουν από τα τζάμια οι ακτίνες λέιζερ μπορούν να καταγραφούν τα ηχητικά κύματα και να αναπαραχθούν οι συνομιλίες που γίνονται πίσω τους.  

Την τεχνολογία αυτή, που αντικαθιστά τους απλούς ενισχυτές ηχητικών σημάτων, φέρεται να χρησιμοποιούν πλέον και οι ελληνικές διωκτικές υπηρεσίες αλλά και οι ιδιωτικοί αστυνομικοί. Μάλιστα έχει παρατηρηθεί ότι στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν συνεργασθεί με ιδιωτικούς αστυνομικούς προκειμένου να συγκεντρώσουν πληροφορίες από τη χρήση αυτών των τεχνικών μέσων.

* Μέσω της ισραηλινής εταιρείας SESP αλλά και αμερικανικών επιχειρήσεων προωθούνται και στη χώρα μας διαφόρου τύπου αδρανοποιητές κινητών τηλεφώνων, που κυκλοφορούν σε μέγεθος από ένα μικρό τρανζίστορ ως μια μεγάλη βαλίτσα και έχουν εμβέλεια από μερικά μέτρα ως ένα χιλιόμετρο.

Οταν λειτουργούν οι συσκευές αυτές (τα επονομαζόμενα Jammers) δεν υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας σε κανένα κινητό τηλέφωνο που βρίσκεται στην ακτίνα δράσης της συσκευής. Το μηχάνημα αυτό προσφέρεται σε απλούς καταναλωτές «για να μην τους ενοχλούν τα κινητά στο θέατρο ή σε μια κινηματογραφική αίθουσα», αλλά και στις αρχές ασφαλείας για την προστασία υψηλών προσώπων. Στην Ελλάδα εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 1999 από τη συνοδεία του αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον.

* Τέλος, στη χώρα μας έχουν ήδη προωθηθεί τα επονομαζόμενα «τηλέφωνα της αλήθειας». Μπορούν να έχουν δίωρη συνεχή λειτουργία και λειτουργούν στη συχνότητα 8-14 Hz. Πρόκειται για συσκευές οι οποίες έχουν τη δυνατότητα ανάλυσης ήχου και μέσω της μεταβολής των ηχητικών κυμάτων «προσδιορίζουν» αν ο συνομιλητής λέει αλήθεια ή ψέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου