Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ Ή & ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑΣ του Μιχάλη Ραμπίδη



Οι ανάγκες κάθε εποχής μπορούν με πολιτικές αποφάσεις να προσδιορίσουν και την χρηστικότητα κάθε έργου όταν αυτό είναι εφικτό. Η λεγόμενη λιμνοδεξαμενή Αναρράχης μπορεί αν απαιτηθεί για τις ανάγκες των δημοτών Εορδαίας να λειτουργήσει και ως ταμιευτήρας υδροδότησης της Πτολεμαΐδας και οικισμών της. Εξ’ άλλου η σύνδεσή της με τον αγωγό ύδρευσης της πόλης δεν ξεπερνά τα 5 χιλ. με φυσική ροή.
Το έργο της λιμνοδεξαμενής Αναρράχης ξεκίνησε το 2007 με χρηματοδότηση 5,5 εκ. € από το Γ΄Κ.Π.Σ.&με τις απαραίτητες περιβαλλοντικές εγκρίσεις. Διεκόπη με αναιτιολόγητες οικολογικές αιτιάσεις  του Τ.Σ. Εμπορίου το 2008 την στιγμή που ολοκληρώθηκε το 65% του έργου και εισπράχθηκαν 3,5 εκ €. Πέρασε ως έργο-γέφυρα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ‘’Αλέξανδρος Μπαλτατζής’’ που λήγει το 2015!
 Στον χρόνο κατασκευής των 2 φραγμάτων πάνω από το Καστανόδασος Εμπορίου, της ολοκλήρωσης των θεμελίων του φράγματος και του αγωγού εξόδου των υδάτων, των αποζημιώσεων όλων των απαλλοτριώσεων, καθώς και της κατασκευής του μεγάλου αγωγού από την λιμνοδεξαμενή μέχρι το Γυμνάσιο Αναρράχης-Εμπορίου (σε μικρή απόσταση από το φράγμα), κανείς δεν είδε οικολογική καταστροφή, κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε!
 Οι οικολογικές επιφυλάξεις και οι προτάσεις του Τ.Σ. Εμπορίου, βρίσκονται σε πλήρη αντίφαση, αφού τόσο η προτεινόμενη διάνοιξη νέου φράγματος στην περιοχή τσαρνέβο (εκτός αναδασμού, χωρίς χαράδρα-βάθος και με άμμο-χαλικώδες έδαφος), όσο και η μεταφορά του νερού από τον κάμπο της Δυτ. Εορδαίας ψηλά στη λιμνοδεξαμενή, συνιστούν επίσης εκτροπή του νερού και επομένως οικολογική καταστροφή!!!
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο θέλει μόνον 6 με 7 θερινούς μήνες για να ολοκληρωθεί και κοντεύει να απενταχθεί με επιστροφή χρημάτων &πρόστιμα, που θα πληρώσουν φυσικά οι φορολογούμενοι πολίτες (και όχι οι υπαίτιοι) με θαμμένο ένα ακόμα θησαυρό που καταντήσαμε<<κουφάρι>>.
Εκτιμώ ότι το Τ.Σ. Εμπορίου και οι <<ευαίσθητοι>> οικολόγοι, είναι σε πλήρη αντίθεση με όλους τους αγροκτήμονες όλων των χωριών γύρο από τον πλούσιο κάμπο της Δυτικής Εορδαίας, μηδέ εξαιρουμένων και πολλών κατοίκων του Εμπορίου. Πλην ίσως ελαχίστων που ηθελημένα ή όχι, υπηρετούν τις ίδιες σκοπιμότητες. Είναι επίσης απέναντι στην φθηνότερη και ποιοτικότερη ύδρευση της Πτολεμαΐδας και των οικισμών της, εφ’ όσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
Είναι δυσβάσταχτο το κόστος των γεωτρήσεων παραδέχθηκε η πρώην δήμαρχος Εορδαίας κ Βρυζίδου, σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις του Δ.Σ.Η κατανάλωση ρεύματος, η συντήρηση, τα υλικά, οι εργατοώρες κλπ στοιχίζουν στους δημότες Εορδαίας και τη ΔΕΥΑΠ περίπου  50 χιλ. € το μήνα (μ.ο. εσόδων ΔΕΥΑΠ 300 χιλ. Ε), δηλ 600 χιλ €το χρόνο!
Σύμφωνα με έρευνα του Αστεροσκοπείου Αθηνών, με στοιχεία μέτρησης από κάθε περιοχή της Ελλάδας, η στάθμη των βρόχινων υδάτων πέρσι, σε Θεσσαλία-Μακεδονία & Θράκη ήταν επικίνδυνα χαμηλή. Ως καλή υδρολογική περίοδος θεωρείται όταν το 6μην Οκτωβρίου-Μαρτίου συγκεντρώσει πάνω από 1000 χιλιοστά βροχής. Ενδεικτικά στη Λάρισα καταμετρήθηκαν 154 χιλ. στην Φλώρινα 192 και στο Κιλκίς 318 χιλ. βροχής. Οι χιονοπτώσεις ήταν επίσης λιγότερες και περιορισμένες σε μεγαλύτερα υψόμετρα.
Η υδροδότηση της Αττικής στοίχισε πανάκριβα στους Έλληνες φορολογούμενους με τους 4 ταμιευτήρες Μόρνου-Υλίκης-Εύηνου & Μαραθώνα χωρίς ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Η λιμνοδεξαμενή μπορούσε να ολοκληρωθεί  από ευρωπαϊκά και μόνο κονδύλια τα οποία αρνούμαστε και τώρα να εισπράξουμε, παρά τις περεταίρω οικονομικές συνέπειες.
Χάνουμε κάθε χρόνο εκατομμύρια κυβικά νερού, ενώ ΑΝΕΞΟΔΑ μπορούμε να αρδεύσουμε πολλαπλάσια αγροτεμάχια με σύγχρονες και παραγωγικότερες καλλιέργειες. Στερούμαστε από τις πηγές Μουρικίου φτηνό και ποιοτικό νερό για υδροδότηση σε επικουρική ή και μόνιμη βάση, εφ’ όσον αυτόαποφασισθεί από τις αρμόδιες αρχές. Αρνούμαστε την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων που είναι εθνική αλλά και παγκόσμια ανάγκη.
 Ως πότε τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας αλλά  και οι ίδιοι πολίτες θα ανεχόμαστε τις κάθε είδους  <<περίεργες ή καισκόπιμες αντιλήψεις>> και τις βλαβερές για όλους συνέπειες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου