Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Σκόπια: Μια παράξενη επέτειος από τους βαλκανικούς πολέμους

101 χρόνια από την εξέγερση (των Βουλγάρων) στην πόλη Τίκφες

Ιούνιος 19, 2014.

Καβαντάρτσι (Καφαντάρι)- Σκόπια.

«Εκατόν ένα χρόνια σηματοδοτούνται σήμερα από την πρώτη μαζική οργανωμένη ένοπλη αντίσταση κατά της Εθνικής Σερβικής Κυβέρνησης, η οποία κατέλαβε τη Μακεδονία του Βαρδάρη, μετά την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατά τον πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο», γράφει το δημοσίευμα των Σκοπίων και συνεχίζει  με ενδιαφέρον τρόπο αφού  δεν αναφέρει πουθενά για Σλάβους ή Μακεντόσκι στην ‘εξέγερση’ αυτή.

Στο μνημείο των θυμάτων της εξέγερσης στις Τίκφες κατέθεσαν οι τοπικές αντιπροσωπείες στεφάνια καθώς και πολιτικά κόμματα  και απλοί πολίτες.

«Η εξέγερση στις Τίκφες ήταν μία πράξη αυθόρμητη και έγινε από τους εντόπιους ακτιβιστές, βοηθούμενοι από την οργάνωση του VMRO (βουλγαρική οργάνωση).
»Οι κάτοικοι τους Τίκφες σηκώθηκαν ενάντια στη βία που βίωναν από τις σερβικές αρχές κατοχής, καθώς προσπαθούσαν να αφομοιώσουν τους  (Βούλγαρους) κατοίκους  και να τους υποδουλώσουν.

»Η εξέγερση ξεκίνησε στις 19 Ιουνίου 1913 και διήρκεσε επτά ημέρες. Οι εξεγερμένοι στη συνέχεια κατάφεραν να εκδιώξουν τους Σέρβους αξιωματούχους και τους γραμματείς από το δημοτικό κτήριο στο Καβαντάρτσι. Κατέβασαν την σερβική σημαία και ανάρτησαν τη δική τους που έγραφε ‘Ελευθερία ή Θάνατος’ (στα βουλγαρικά)

»Η ελευθερία διήρκεσε επτά ημέρες. Οι Σέρβοι έστειλαν πολυπληθή στρατό και οι εντόπιοι αντάρτες δεν κατάφεραν να τους αντιμετωπίσουν. Απέτυχαν.
»... Στο Καβαντάρτσι κάηκαν περισσότερα από 1.000 σπίτια και πάνω από 3.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους (προσέφυγαν στη Βουλγαρία) και δεν ξαναγύρισαν ποτέ, σημειώνει χαρακτηριστικά η Ούτρινσκι.


( Σημ. Στο Καφαντάρι- Καβαντάρτσι, εκτός από το βουλγαρικό VMRO, δρούσαν τα ένοπλα ελληνικά σώματα Μακεδονομάχων του Θανάση Καπετανόπουλου και του Πέτρου Αβραμίδη, έως ότου παραχωρήθηκε στο Βασίλειο της Σερβίας)
echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου