Τρίτη 13 Μαΐου 2014

NATO: Τα Σκόπια θα ενταχθούν μόνο όταν επιλυθεί η διαφωνία του ονόματος με Ελλάδα

Το NATO  δεν φαίνεται  να δίνει προτεραιότητα στη διαδικασία της διεύρυνσης και στην αποδοχή νέων μελών στη σύνοδο κορυφής του Σεπτεμβρίου στη Μεγάλη Βρετανία.


Αυτό επιβεβαιώθηκε κατά τη δημοσίευση της ημερήσιας διάταξης,  πριν από τη σύνοδο κορυφής, όπου το θέμα της διεύρυνσης είναι το τέταρτο σημείο της Συνόδου, ενώ ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην κρίση στην Ουκρανία και στις χώρες της Βαλτικής.

Όσον αφορά τα Σκόπια, η πρόσκληση για ένταξη θα δοθεί , μόνον όταν επιλυθεί η διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Marie Harf,  έχει δηλώσει ότι η διεύρυνση του NATO  θα αποτελέσει μέρος της συζήτησης, αλλά  δεν θα είναι από τα κύρια θέματα στη Σύνοδο, και ότι η Συμμαχία θα παραμείνει ανοιχτή για χώρες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν σε αυτήν.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του NATO, Αλεξάντερ Βερσμπόου, είπε (την 1η Μαΐου) ότι η σύνοδος κορυφής του NATO θα στείλει ένα σαφές μήνυμα για τη διεύρυνση της Συμμαχίας, έστω και αν καμία χώρα δεν έγινε δεκτή στην ένταξη.

Η ελληνική έγκριτη εφημερίδα ‘Καθημερινή’ έγραψε ότι αρμόδιοι κύκλοι στην Ουάσιγκτον ομιλούν για μια πιθανή νέα πρωτοβουλία στην επίλυση του ζητήματος του ονόματος για τη σύνοδο κορυφής του Σεπτεμβρίου. Η εφημερίδα που επικαλείται πηγές της καθώς και δημοσιεύματα, σημείωσε ότι παρατηρείται αυξημένη πίεση για την λύση της διαφοράς στην ονομασία του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων.

Επίσης ο αναλυτής, Nabi Mërseli, αναφέρει ότι στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής είναι σαφής η στάση της Συμμαχίας ως προς τα Σκόπια:

«Μόνο στο κεφάλαιο 4 αναφέρεται στη διεύρυνση, σημειώνοντας ότι η FYROM ορίζεται ως μία από τέσσερις χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν, αλλά λόγω της διαφοράς με την Ελλάδα για το όνομα του κράτους, τα μέλη δεν μπορούν να αποφασίσουν. Αυτό σημαίνει ότι η FYROM δεν μπορεί να ενταχθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του NATO  που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο στην Ουαλία και η συμμετοχή του DUI στον κυβερνητικό σχηματισμό (των Σκοπίων) με την αιτιολογία ότι θα σε έξι μήνες η χώρα θα ενταχθεί στο NATO είναι ένα ψευδές άλλοθι», σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.
--
echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου