Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Οι Σκοπιανοί θυμούνται τη βουλγαρική ‘κάθοδο’ στο Αιγαίο το 19ο αιώνα



Στο δημοσίευμα παρουσιάζεται ο παραπάνω χάρτης που εκδόθηκε στο Παρίσι το 1914,  για τα βουλγαρικά συμφέροντα στη Μακεδονία,  αλλά λαός «μακεδονικός» δεν υπάρχει στο χάρτη (δεν το είδε αυτό ο συντάκτης που τσόνταρε το χάρτη στο δημοσίευμα;)


Το σλαβικό πόρταλ των Σκοπίων ‘ΜΚΔ’ έχει ένα ιστορικό αφιέρωμα για τις ιδέες της Ρωσίας κατά τον 19ο αιώνα για την Μακεδονία, που τότε βρίσκονταν υπό της Οθωμανικής Κυριαρχίας.

Ο τίτλος του δημοσιεύματος (στη φωτογραφία επάνω)  είναι: Ρωσία τον 19ο αιώνα: Η Μακεδονία είναι μια ανεξάρτητη εθνογραφική και γεωγραφική οντότητα και ως εκ τούτου έχει το δικαίωμα της ανεξάρτητης ύπαρξης.

Το δημοσίευμα έχει αναφορές από τις  ρωσικές εφημερίδες της τελευταίας 25ετίας του 1800 , της «Ρωσικής Εφημερίδας» - «Рускиј вестник»  και «Ναμπλιντατέλι»- «Набљудатељ», που λένε «πρέπει να έχουν το δικαίωμα για μια ανεξάρτητη πατρίδα, η χώρα των πρώτων διδασκάλων που έδωσαν το πολύτιμο δώρο στη Ρωσία, το σλαβικό Ευαγγέλιο και τη σλαβική λατρεία.

Αναφέρονται οι πολιτικές της Ρωσίας του 19ου αιώνα για το διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που σκέφτονταν  τη δημιουργία ενός κράτους στο μέσο της Βαλκανικής, της Μακεδονίας (και που τελικά την παραχωρήσανε στη Βουλγαρία με τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου- η οποία ακυρώθηκε)

Στο δημοσίευμα σημειώνεται :

«Αρκετά σημαντικές είναι οι στιγμές που συνδέονται με την ιστορία της κρατικής υπόστασης για τη Μακεδονία. Δεν υπήρχε εφαρμογή του όρου ‘Μακεδονία’ σε μεταγενέστερες περιόδους ( έχουμε μόνο με τον Σαμουήλ ένα ανεξάρτητο κράτος-Βουλγαρικό), αλλά θα προσπαθήσουμε να δούμε τις παλαιότερες εποχές, τη λεγόμενη περίοδο του Ελληνισμού στην περίοδο κατά την οποία στη Νοτιοσλαβία (έτσι λέει το πρωτότυπου- «словенскиот југ»  δημιουργήθηκαν ανεξάρτητα κράτη.
Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί- συνεχίζει το δημοσίευμα- ότι παρά το απαράμιλλο μεγαλείο, τη δύναμη και την εθνική ιδιοφυΐα τους, οι Έλληνες αποδείχθηκαν αδύναμοι και πολιτική άποψη.

Και εδώ εμφανίζεται η Μακεδονία, ως μια χώρα με πολιτικές φιλοδοξίες και ικανότητες. Ήταν στενά συνδεδεμένη με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία η οποία οφείλει την τελική οργάνωσή της, σε ένα από τους πιο ευφυείς υιούς της Μακεδονίας, τον Ιουστινιανό το Μέγα.

(Σημ. Φυσικά, υπάρχει μια διαστρέβλωση των ιστορικών στοιχείων αφού δεν υπήρχε «μακεδονικό κράτος» επί Βυζαντίου).

«Κατά τη γνώμη μας – συνεχίζει- είναι σημαντικό το γεγονός της δημιουργίας της ανεξάρτητης Βουλγαρίας και του Σερβικού κράτους, που φαίνεται  ότι οι ηγέτες τους,  κατάγονταν από τη Μακεδονία.

Αυτό μπορεί κανείς να το υποστηρίξει για όλους σχεδόν τους Βούλγαρους ηγέτες και πολλούς Σέρβους μέχρι το τέλος του 14ου αιώνα...

Αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί, για παράδειγμα, από το ότι στη Μακεδονία, υπήρχε ένα πολύ ισχυρό λαϊκό συστατικό, από πολύ στερεά κρατική παράδοση, αν και λόγω των ιστορικών συγκυριών, ήταν καταδικασμένοι σε ταχεία καταστροφή».

Αυτά γράφει το δημοσίευμα για τον μακεδονικό λαό, που οι σημερινοί Σλάβοι των Σκοπίων,  δηλαδή οι απόγονοι έξι σλαβικών φυλών που ήρθαν στη Βαλκανική τον 7ου αιώνα,  τον θεωρούν δικό τους λαό.

Οι Ρώσοι, βέβαια, τον 19ο αιώνα, ομιλούν για τους Βουλγάρους στη Μακεδονία, γιατί τότε δεν υπήρχε το σλαβικό εφεύρημα του 20ου αιώνα,  του «έθνους των Μακεδόνων».

Τον βουλγαρικό χάρτη σε μεγέθυνση θα τον δείτε εδώ

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου