Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Ανοιχτή επιστολή προς τους Βουλευτές, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φωτοβολταϊκών Στέγης


Φωτογραφία για Ανοιχτή επιστολή προς τους Βουλευτές, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φωτοβολταϊκών ΣτέγηςΣχέδιο Νόμου “Ρυθμίσεις για την εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού του άρθρου 40 του Ν. 2773/1999” και παραβίαση συμβάσεων από το κράτος - οι απόψεις των ιδιοκτητών Φ/Β στέγης Σημαντικότερα σημεία της επιστολής: 1) είμαστε Σύλλογος που αντιπροσωπεύει μόνο ιδιοκτήτες μικρών Φ/Β στέγης (οικιακών) – δεν είμαστε επαγγελματίες, 2) η κυβέρνηση πριν από ένα έτος απέκλεισε τους μικρομεσαίους πολίτες από το να γίνουν παραγωγοί ενέργειας με Φ/Β στέγης, αντίθετα, άδειες για μεγάλα πάρκα αιολικών ανεμογεννητριών και μονάδων βιομάζας συνεχίζεται να δίνονται μέχρι και σήμερα παρά το επικαλούμενο έλλειμμα, 3) η εγγυημένη τιμή πώλησης του παραγόμενου ρεύματος του Φ/Β στέγης παρανόμως παύει να είναι εγγυημένη, και μειώνεται δραματικά έως 50%, 4) τα Φ/Β στέγης δεν αποτελούν επιχειρήσεις, έχουν κοινωνικό ρόλο και κάποιες ιδιαιτερότητες που αφορούν τον απλό πολίτη, 5) μήπως τα Φ/Β και ιδίως τα Φ/Β στέγης χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία απέναντι στην κοινή γνώμη για μια επερχόμενη αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ με σκοπό να εξυπηρετηθούν μεγάλα συμφέροντα; 6) Δεν δεχόμαστε καμία ΜΟΝΟΜΕΡΗ τροποποίηση των υφιστάμενων συμβάσεων.
Αξιότιμε κύριε/α Βουλευτή,

Είμαστε γυναίκες και άντρες, εργαζόμενοι και άνεργοι, νέοι, μεσήλικες αλλά και ηλικιωμένοι, με σύνταξη ή χωρίς, υγιείς αλλά και με προβλήματα υγείας, γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, υδραυλικοί, περιβαλλοντολόγοι, δικαστές, μηχανικοί, αριστεροί και δεξιοί ... είμαστε τουλάχιστον 40.000 Έλληνες Πολίτες.

Κοινό χαρακτηριστικό μας ότι εμπιστευτήκαμε το Ελληνικό Κράτος κι επενδύσαμε τις οικονομίες μας ή πήραμε δάνειο από τράπεζα ή δανειστήκαμε από φίλους και συγγενείς, για δύο λόγους: για να ενισχύσουμε το εισόδημά μας το οποίο έχει μειωθεί λόγω της κρίσης και για να συνεισφέρουμε στην παραγωγή καθαρής ενέργειας της χώρας μας, βοηθώντας έτσι και το περιβάλλον που ζούμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Ο καθένας μας εγκατέστησε από ένα μικρό οικιακό φωτοβολταϊκό (Φ/Β στέγης). Συνολικά εγκαταστάθηκαν τουλάχιστον 40.000 Φ/Β στέγης σε όλη την ελληνική επικράτεια και απασχολήθηκαν εκατοντάδες νέοι ηλεκτρολόγοι και μηχανικοί μειώνοντας έτσι την ανεργία σε περίοδο κρίσης.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Στέγης ιδρύθηκε πρόσφατα μόνο από ιδιοκτήτες Φ/Β στέγης. Τον έχουν πλαισιώσει εκατοντάδες ιδιοκτήτες που κάθε μέρα αυξάνονται σε αριθμό και έχει ως βασικούς σκοπούς:

• Την προάσπιση των δικαιωμάτων μας στις υφιστάμενες συμβάσεις που έχουμε υπογράψει με το ελληνικό δημόσιο.

• Τη διαφύλαξη του δικαιώματος των μικρομεσαίων πολιτών να συμμετέχουν στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με δίκαιους όρους, αλλά και κατά προτεραιότητα, λόγω του κοινωνικού χαρακτήρα και άλλων πλεονεκτημάτων των Φ/Β στέγης.

• Τη συνεχή ενημέρωση μας γύρω από τα θέματα των ΑΠΕ, των επιστημονικών και τεχνολογικών εξελίξεων στο χώρο.

• Την εκπόνηση μελετών και προτάσεων προς το αρμόδιο Υπουργείο με σκοπό την ενίσχυση των ΑΠΕ στην Ελλάδα και τελικά τη μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας μας, όπου χαρακτηρίζεται από υψηλή ηλιοφάνεια.

• Την υγιή συνεργασία με άλλους φορείς για την επίτευξη των ανωτέρω σκοπών.

Ποιο είναι το Πρόβλημα;

Το ενδιαφέρον των πολιτών για τα Φ/Β στέγης, μικρομεσαίων στην πλειοψηφία τους, άρχισε να αυξάνει κυρίως από το 2010. Το κράτος ορθά μείωσε τις εγγυημένες τιμές πώλησης της παραγόμενης ενέργειας όταν μειώθηκε το κόστος εγκατάστασης. Ωστόσο, η μείωση ήταν χωρίς κατάλληλο προγραμματισμό με ευθύνη του κράτους. Επιπλέον, δεν ελήφθει, και δεν έχει ληφθεί μέχρι και σήμερα, καμία μέριμνα ώστε οι ανάγκες της χώρας σε πράσινη ενέργεια να καλυφθούν κατά προτεραιότητα από Φ/Β στέγης, από πολίτες μικρότερου εισοδήματος, και όχι σχεδόν αποκλειστικά, από μεγάλες μονάδες ΑΠΕ επιχειρηματιών.

Από τα μέσα του 2013 κατέστη ασύμφορη οποιαδήποτε νέα εγκατάσταση Φ/Β στέγης. Δηλαδή η κυβέρνηση αφαίρεσε το δικαίωμα από τους μικρομεσαίους να γίνουν παραγωγοί ενέργειας. Αντίθετα, άδειες για μεγάλα πάρκα αιολικών ανεμογεννητριών και μονάδων βιομάζας συνεχίζεται να δίνονται μέχρι και σήμερα με εγγυημένες τιμές μεγαλύτερες των Φ/Β στέγης του 2013, κάτι το οποίο προκαλεί πολλά ερωτήματα.

Η επίθεση στα Φ/Β κορυφώθηκε πριν λίγες ημέρες με την κατάθεση νομοσχεδίου εξυγίανσης του ειδικού λογαριασμού του άρθρου 40 Ν.2773/1999, σύμφωνα με το οποίο η εγγυημένη τιμή πώλησης του παραγόμενου ρεύματος του Φ/Β στέγης παρανόμως παύει να είναι εγγυημένη, και μειώνεται δραματικά έως 50%!!! Ως δικαιολογία αναφέρεται το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ (ΛΑΓΗΕ κ.λπ.), χωρίς όμως να εξηγείται ότι προκλήθηκε από κακοδιαχείριση και από τα κέρδη μεγάλων εταιρειών προμήθειας και παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο (http://www.news.gr/oikonomia/oikonomika-nea/article/92511/k-mihalos-stohopoioyntai-adikos-oi-ape-gia-to.html).

Ποια είναι η πραγματική Αιτία του Προβλήματος;

Ο κύριος Κ. Μίχαλος (Πρόεδρος ΕΒΕΑ και ΚΕΕΕ και Αντιπρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων) τονίζει (http://www.news.gr/oikonomia/oikonomika-nea/article/92511/k-mihalos-stohopoioyntai-adikos-oi-ape-gia-to.html):

"Στις Ευρωπαϊκές χώρες που αναφέρετε, όπου έγινε “υπερθέρμανση” της αγοράς Φ/Β… ανακοινώθηκαν μειώσεις στις ταρίφες, διακοπή του FIT κ.λπ. (στα νέα έργα). Δεν έγιναν όμως αναδρομικές παρεμβάσεις στις υπογεγραμμένες συμβάσεις…. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν στηρίζει τέτοιες αποφάσεις αλλά αντίθετα δηλώνει ότι οι υπογεγραμμένες συμβάσεις δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τεθούν υπό αμφισβήτηση διότι αυτό θα κλόνιζε την ήδη πληγείσα  αξιοπιστία της χώρας και ευρύτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης."...Όμως, το έλλειμμα αυτό (του ΛΑΓΗΕ) δεν ήταν πραγματικό αλλά λογιστικό, γιατί ο Ειδικός Λογαριασμός έρχεται να καλύψει τη διαφορά μεταξύ της ΟΤΣ (Οριακής Τιμής Συστήματος) και της τιμής που πληρώνονται οι ΑΠΕ. Η ΟΤΣ όμως διατηρείται τεχνητά χαμηλά εξαιτίας του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΛΑΓΗΕ, αν δεν υπήρχε ο Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους και η ΟΤΣ διαμορφωνόταν σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς, τότε το 2012 θα διαμορφωνόταν στα 73,17 €/MWh αντί στα 56,6 €/MWh (l MWh=1.000 κιλοβατώρες). Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ όχι μόνο δεν θα ήταν ελλειμματικός για το 2012 αλλά αντίθετα πλεονασματικός κατά περίπου 20 εκατ. €. Τα ίδια συνεχίζουν να συμβαίνουν και το 2013. Το πρώτο 6µηνο του έτους, το ποσό που εισέπραξαν επιπλέον οι παραπάνω ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής μέσω του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους ανήλθε σε 215,2 εκατ. € (πηγή: Παρουσίαση Οικονομικών Αποτελεσμάτων ΔΕΗ Α' 6μηνου 2013), τη στιγμή που αντιστοίχως το τρέχον έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ήταν 167,3 εκατ. €. Με άλλα λόγια οι ΑΠΕ συνέχισαν να επιδοτούν τη λειτουργία μονάδων με ορυκτά καύσιμα (φυσικό αέριο). Ποιο είναι λοιπόν το «εύκολο θύμα» για το YΠEΚA; Για άλλη μια φορά οι ΑΠΕ και δη τα Φωτοβολταϊκά"

Το ΥΠΕΚΑ θέτει επίσης το δίλημμα ότι εάν δεν μειωθούν οι εγγυημένες τιμές στις ΑΠΕ θα πρέπει να γίνει επιπλέον επιβάρυνση του καταναλωτή μέσω του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπής Αερίων Ρύπων) στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Δηλαδή το έλλειμμα λόγω κακοδιαχείρισης και των Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής Φυσικού Αερίου μεταφέρεται πάλι στον απλό πολίτη με τη δικαιολογία των μικρών Φ/Β στέγης. Τα φωτοβολταϊκά καθώς είναι διάσπαρτα, ακόμα και πάνω στις στέγες, είναι οι πιο γνωστές ΑΠΕ για το μέσο πολίτη, επομένως είναι ιδανικά για να αποτελέσουν τον «αποδιοπομπαίο τράγο» και να ενοχοποιηθούν στην κοινή γνώμη για όποιες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Αποδεικνύεται λοιπόν πως δεν υπάρχει προγραμματισμός, αλλά τα γεγονότα υποδηλώνουν ακόμα και δόλο, και όλα αυτά περί Πράσινης Ανάπτυξης και Πράσινου Ταμείου είναι τελικά σε βάρος του Έλληνα μικρομεσαίου.

Το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Απόδειξη της προχειρότητας και της αντισυνταγματικότητάς του, τα περίπου 1350 αναρτημένα μηνύματα στη δημόσια διαβούλευση με αρνητικά σχόλια στο σύνολό τους. Κραυγαλέο είναι πως για τα διόδια, ο αντίστοιχος υπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις με τις εταιρείες. Συμβάσεις που οφείλει να σεβαστεί το κράτος. Άραγε, το κράτος οφείλει σεβασμό μόνο στις εταιρείες των διοδίων και όχι στους απλούς Έλληνες πολίτες; Οι συμβάσεις μας όμως είναι ισχυρές, είναι περιουσιακό μας στοιχείο το οποίο το κράτος απειλεί με δήμευση.

Ιδιαιτερότητες των Φ/Β στέγης σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ΑΠΕ

Στα Φ/Β πάνελ και στον λοιπό εξοπλισμό μειώνεται η απόδοση τουλάχιστον κατά 10% τα πρώτα δέκα έτη λειτουργίας, ενώ τα επόμενα έτη η απόδοση μειώνεται σοβαρά. Επίσης ο εξοπλισμός χρειάζεται συντήρηση και μπορεί να υποστεί σοβαρές φθορές με μεγάλο κόστος επισκευής ή αντικατάστασης. Επιπλέον τα Φ/Β στέγης έχουν ιδιαιτερότητες σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ΑΠΕ οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη:

1) Τα Φ/Β στέγης σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία δεν συνιστούν δραστηριότητα επιχειρηματική με ανάληψη ρίσκου.

2) Τα Φ/Β στέγης παράγουν μόλις το 5% της συνολικής ενέργειας των ΑΠΕ και δεν θα πρέπει να «ενοχοποιούνται» το ίδιο σε σχέση με το 95% (http://www.rae.gr/site/file/system/docs/electricity/lagie/0214). Επιπλέον αυτό το 5% μοιράζεται σε πάνω από 40.000 νοικοκυριά, δηλαδή σε περισσότερους από 120.000 Έλληνες, επιτελώντας έτσι και έναν κοινωνικό ρόλο.

3) Τα Φ/Β στέγης έχουν διάσπαρτη κατανομή σε όλη την επικράτεια, με αποτέλεσμα να εξισορροπείται το σύστημα μεταφοράς ενέργειας, ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις μεγάλες μονάδες.

4) Οι 120.000 Έλληνες είναι συνάμα και καταναλωτές, έτσι για παράδειγμα, αντί να προβούν στην καύση ξύλων, έχουν το επιπλέον κίνητρο να καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανσή τους, συμβάλλοντας στον περιορισμό της αιθαλομίχλης στα αστικά κέντρα.

5) Τα Φ/Β στέγης δεν είχαν καμία επιδότηση στην αγορά του εξοπλισμού από το κράτος και επιπλέον είχαν τουλάχιστον 30% μεγαλύτερο αρχικό κόστος εγκατάστασης ανά κιλοβατώρα σε σχέση με τις μεγάλες μονάδες.

6) Τα Φ/Β στέγης έχουν τοποθετηθεί πάνω στα σπίτια δεσμεύοντας τα έτσι και δυσχεραίνοντας τη συντήρηση. Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί πως για 25 έτη απαγορεύεται οποιαδήποτε τροποποίηση των σκεπών σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφηκε. Δηλαδή, αν π.χ. μετά από 15 έτη, ο ιδιοκτήτης θέλει να κατασκευάσει ακόμα έναν όροφο ή οτιδήποτε το οποίο επηρεάζει το Φ/Β σύστημα έστω και λίγο, δεν μπορεί.

7) Τα Φ/Β στέγης βρίσκονται πάνω σε σπίτια και συνεπώς οι ιδιοκτήτες επιβαρύνονται και από το ΕΕΤΗΔΕ (κοινώς χαράτσι). Μερικοί ιδιοκτήτες μάλιστα πληρώνουν μέρος του δανείου του σπιτιού τους από τα έσοδα του Φ/Β στέγης. Άλλοι μάλιστα σύναψαν συμβάσεις με κατασκευαστικές εταιρίες όπου μέρος της αγοράς του σπιτιού αποπληρώνεται από το Φ/Β στέγης που παράλληλα τοποθετήθηκε.

Ποιες είναι οι Θέσεις και οι Προτάσεις μας

1) Πιστεύουμε ότι τα Φ/Β στέγης αλλά και οι ΑΠΕ γενικότερα μπορούν να αποτελέσουν το εθνικό καύσιμο της ηλιόλουστης χώρας μας και να δημιουργήσουν μια πολύ ισχυρή εθνική βιομηχανία, άκρως φιλο-περιβαλλοντική. Αυτό θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα μειώσει τους ρύπους και θα δώσει στη χώρα μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία.

2) Δεν δεχόμαστε καμία ΜΟΝΟΜΕΡΗ τροποποίηση των υφιστάμενων συμβάσεων. Σε διαφορετική περίπτωση θα προβούμε σε μαζικές αγωγές, σε ελληνικά κι ευρωπαϊκά δικαστήρια για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας απέναντι σε ένα ασυνεπές κράτος αλλά και προσωπικά απέναντι στους υπεύθυνους πολιτικούς.

3) Απαιτούμε την ορθή και υπεύθυνη αντιμετώπιση του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ (ΛΑΓΗΕ κ.λπ.) και την απόδοση ευθυνών για την πρόκλησή του.

Ταυτόχρονα εμείς, οι 40000 ιδιοκτήτες οικιακών Φ/Β μαζί με τις οικογένειες μας, τουλάχιστον 120000 ψηφοφόροι, εκφράζουμε την ισχυρή πεποίθησή μας ότι, κανένας Βουλευτής που θα ψηφίσει αυτό ή άλλο παρεμφερές νομοσχέδιο, δεν έχει θέση στη Βουλή των Ελλήνων.

Αξιότιμε κύριε/α Βουλευτή,

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας ώστε να μην κατατεθεί αυτό ή παρόμοιο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ για ψήφιση στη Βουλή ή εάν κατατεθεί να καταψηφισθεί.

Παρακαλούμε να δείτε με προσοχή και υπευθυνότητα το συγκεκριμένο ζήτημα διότι πολύ απλά πρώτη σας προτεραιότητα πρέπει να είναι η προστασία του μέσου Έλληνα πολίτη και όχι των μεγάλων συμφερόντων.

Για τους ιδιοκτήτες των οικιακών Φ/Β

Το Διοικητικό Συμβούλιο

1. Κάτσιος Ιωάννης

2. Κουρέτας Γεώργιος

3. Νάκος Φώτιος

4. Σερέτης Κων/νος

5. Σώκος Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου