Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Συναγερμός: 40 νεκροί μέχρι τώρα από τη γρίπη - Τι πρέπει να προσέχουμε

Σε έξαρση ο ιός της γρίπης στη χώρα μας. Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης


Οχτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από γρίπη μέσα στο Σαββατοκύριακο, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στα 40.
57 άνθρωποι με γρίπη νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Άλλοι τρεις άνθρωποι με συμπτώματα γρίπης εισήχθησαν σήμερα σε ΜΕΘ, δύο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο και ένας στο Σωτηρία, σύμφωνα πάντα με το ΚΕΕΛΠΝΟ.


Πρόκειται για πιθανά κρούσματα, ενώ αναμένεται εργαστηριακή επιβεβαίωση. 145 άτομα συνολικά έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ.
Οι εκπρόσωποι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς τα θύματα στην πλειοψηφία τους δεν είχαν εμβολιαστεί παρότι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (υπερήλικες, χρονίως πάσχοντες, παχύσαρκοι κλπ).
Οι ειδικοί επιστήμονες συμβουλεύουν όλους όσοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν, ακόμη και τώρα, και να λάβουν αντι-ιική αγωγή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.
Τα μέτρα πρόληψης
Η δραστηριότητα της γρίπης βρίσκεται -κατά πάσα πιθανότητα- στην κορύφωσή της, αλλά παρακολουθούμε στενά το επιδημιολογικό φαινόμενο, τονίζει ο καθηγητής λοιμωξολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Η συμβουλή που μπορούμε να δώσουμε στους πολίτες είναι να αναζητούν έγκαιρα ιατρική βοήθεια με την εκδήλωση του παραμικρού "ύποπτου" συμπτώματος.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών φαρμάκων. Κρίσιμο είναι, επίσης, να τηρούμε να ατομικά μέτρα υγιεινής. Να μένουμε στο σπίτι όταν έχουμε γρίπη, προκειμένου να περιορίζουμε τη διασπορά του ιού.
Η ένταση του φαινομένου που καταγράφεται στην παρούσα επιδημιολογική περίοδο, προκαλεί εντύπωση και αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής ανάλυσης. Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε σε πολύ υψηλή περίοδο δραστηριότητας. Η μία εκτίμηση είναι ότι η γρίπη ξεκίνησε φέτος πιο νωρίς και τα στοιχεία δείχνουν σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα της προηγούμενης περιόδου. Ενδέχεται να είναι κάποιο επιδημιολογικό φαινόμενο το οποίο παρακολουθούμε.
Η παρατήρηση που έχουμε κάνει στα σοβαρά κρούσματα και στους νεκρούς από γρίπη είναι ότι πρόκειται κυρίως για άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά δεν έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου