Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Σκοπιανοί: Βρήκαμε την αρχαία πόλη Βυλάζωρα

«Την εποχή που στην Αθήνα κατοικούσαν σε σπίτια από πλιθιά εδώ δημιουργούνταν πόλεις με πέτρινους τοίχους και  τοιχογραφίες»

Ιούλιος 15, 2013.

Μετά τους αμερικανούς αρχαιολόγους που κατά το 2011 έκαναν αρχαιολογικές ανασκαφές και είπαν ότι πιθανόν τα ερείπια που βρήκαν να ήταν από την αρχαία πόλη Βυλάζωρα της Παιονίας, τώρα έρχεται και ο  αρχαιολόγος, Ντράγκι Μιτρέφσκι, από τα Σκόπια να επισημάνει ότι «ναι, βρήκαμε την πόλη Βυλάζωρα», στην περιοχή Γκράντιτσε του Αγίου Νικολάου κοντά στο χωριό



 Κνέντζιε –λίγα χιλιόμετρα βορειότερα από το συνοριακό σταθμό των Ευζώνων.

Σύμφωνα τον αρχαιολόγο Ντράγκι Μιτρέφσκι, καθηγητή του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας  της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου «Αγίων Κύριλλου και Μεθοδίου» ανακαλύφθηκε η αρχαία πόλη της Παιονίας, Βυλάζωρα, αν και δεν έχει  βρεθεί σχετική επιγραφή που να πιστοποιεί την θεώρηση αυτή.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν λίθινους τοίχους με υπολείμματα τοιχογραφιών,  που ήταν χωμένες μέσα στο έδαφος και ανήκουν  στον 5ο ή 4ο αιώνες π.Χ.

«Φέτος κάναμε ανασκαφές σε μια ευρύτερη περιοχή και εντοπίσαμε θραύσματα από συγκεκριμένες δομές που μαρτυρούν μια πόλη με εξαιρετική οικονομική και πολιτική  θέση στο τμήμα αυτό των Βαλκανίων.



»Δεν διστάζουμε να πούμε ότι είναι το πρώτο, το παλαιότερο αστικό κέντρο στο εσωτερικό των Βαλκανίων, εκτός του ελληνικού κόσμου.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τη χρονική περίοδο της λεγόμενης χρυσής εποχής του Περικλή στην Αθήνα, αυτό το μέρος θεωρούνταν ως σκουπιδότοπος, όπως λένε οι αρχαίοι συγγραφείς. Κι όμως υπήρχε μια πολιτισμένη ζωή στην πόλη αυτή, όπου λατρεύονταν οι καλλιτεχνικές αισθητικές αξίες και η πόλη είχε μεγάλη σημασία και ρόλο στο τμήμα αυτό των Βαλκανίων. 

Αυτά, όπως και άλλα κτήρια στο εσωτερικό των Βαλκανίων δεν είναι γνωστά. Για εμάς είναι σημαντικά στοιχεία για τον 5ο και τον 4ο αιώνα στο τμήμα αυτό των Βαλκανίων.

 Είχαν δημιουργηθεί σε μια εποχή που στην Αθήνα έχτιζαν την Ακρόπολη για τους θεούς τους, ενώ ο γενικός πληθυσμός ζούσε σε σπίτια από άψητο τούβλο, που σύμφωνα με τις πηγές μας ήταν πολύ εύκολο να γκρεμισθούν», είπε ο καθηγητής...


(σύμφωνα με το δημοσίευμα του Dnevnik των Σκοπίων)

mikres-ekdoseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου