Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Επελέγη ο αγωγός ΤΑΡ: Η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής


ββ
H Eλλάδα καθίσταται ενεργειακός κόμβος και άξονας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους της Kοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Shah Deniz 2, στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε πως επελέγη τελικά ο Αδριατικός Αγωγός (Trans Adriatic Pipeline: ΤΑΡ) για τη μεταφορά αζερικού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά από το 2017. Ο αγωγός θα ξεκινάει από την Ελλάδα, θα διασχίζει την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα και θα καταλήγει στα παράλια της Νότιας Ιταλίας, επιτρέποντας την άμεση τροφοδότηση των ευρωπαϊκών αγορών. Η επιλογή του TAP έναντι του ανταγωνιστικού Nabucco West που παρακάμπτει τη χώρα μας σηματοδοτεί τη δυναμική επανατοποθέτηση της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και ενισχύει την ταυτότητά της ως παράγοντα σταθερότητας. Η ολοκλήρωση του αγωγού ΤΑΡ συνιστά μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα, αντιπροσωπεύει Άμεση Ξένη Επένδυση (ΑΞΕ) ύψους 1,5 δισ. ευρώ και με βάση τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, θα δημιουργήσει 4.800 θέσεις εργασίας για 54 χρόνια και προστιθέμενη αξία ύψους 18 δισ. ευρώ, στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.
Εξίσου σημαντική είναι η διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου για την ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά. Η δυνατότητα προμήθειας φυσικού αερίου μέσω του αγωγού ΤΑΡ συνιστά μία πρόσθετη πηγή, άρα αύξηση των επιλογών και της διαπραγματευτικής δύναμης της χώρας μας έναντι των προμηθευτών της ενώ παράλληλα ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Η Ελλάδα προμηθεύεται μέχρι σήμερα φυσικό αέριο από 3 διαφορετικές πηγές:
  • από τη Ρωσία (Gazprom), μέσω αγωγών με σημείο παραλαβής τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα σε αέρια μορφή,
  • από την Αλγερία (Sonatrach) με δεξαμενόπλοια σε υγροποιημένη μορφή (LNG) στις εγκαταστάσεις της νήσου Ρεβυθούσας, στον κόλπο των Μεγάρων και
  • από το Αζερμπαϊτζάν μέσω αγωγών (της ΒΟΤΑS) στα Ελληνοτουρκικά σύνορα σε αέρια μορφή.
bb
Η επιλογή του αγωγού ΤΑΡ ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και βελτιώνει τη διαπραγματευτική της δύναμης έναντι των προμηθευτών της για καλύτερες τιμές αγοράς. Σημειώνεται ότι Ελλάδα προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη ρωσική Gazprom, σε τιμές 32 έως 36% υψηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. (depa.gr)

strategyreports.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου