Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Πώς και πότε μπορείτε να αμφισβητήσετε τα τεκμήρια

Γολγοθάς χρονοβόρων διαδικασιών για όποιον θέλει να βρει το δίκιο του
Ακόμη πιο δύσκολη γίνεται η διαδικασία για την αμφισβήτηση των τεκμηρίων διαβίωσης σε μια χρονιά που υπολογίζεται ότι ο αριθμός των φορολογουμένων που θα δουν το τεκμαρτό εισόδημα να ξεπερνάει το δηλωθέν,  θα φτάσει το 1,5 εκατομμύριο.
Ο λόγος είναι ότι λόγω της ύφεσης, πολλοί φορολογούμενοι έχουν δει τα εισοδήματά τους να μειώνονται, αλλά τα στοιχεία που αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης (αυτοκίνητο, κατοικία, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.ά.) παραμένουν σταθερά και "φουσκώνουν" το τεκμαρτό εισόδημα.
Όσοι φορολογούμενοι δεν πραγματοποίησαν  το 2012 τις δαπάνες διαβίωσης που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια για σπίτια, τα αυτοκίνητά τους και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία τους και ως εκ τούτου εκτιμούν ότι οι επιβαρύνσεις που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια είναι άδικες θα βρεθούν αντιμέτωποι με έναν «Γολγοθά» χρονοβόρων και γραφειοκρατικών διαδικασιών για να βρουν το δίκιο τους. Η υπομονή τους θα δοκιμαστεί, καθώς, για να εξυπηρετηθούν, θα απαιτηθεί να στηθούν σε «ουρές» πολλών μέτρων στις λίγες πλέον Εφορίες που λειτουργούν στη χώρα μας, μετά το μπαράζ συγχωνεύσεων και καταργήσεων που έλαβαν χώρα τα τελευταία 2 χρόνια.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΠΙΝΑΚΑ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι:
1) Το συνολικό ποσό του τεκμαρτού εισοδήματος που προσδιορίζεται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (τις «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης»), μπορεί να αμφισβητηθεί από το φορολογούμενο, εφόσον αυτός αποδείξει, με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία που θα επικαλεστεί, ότι οι πραγματικές δαπάνες διαβίωσης του ιδίου και των μελών της οικογενείας του ήταν μικρότερες από αυτές που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Η επίκληση των περιστατικών αυτών μπορεί να γίνει από όλους τους υπόχρεους.

Ποιοι εξαιρούνται

Στο σημείο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών, στις οδηγίες που εξέδωσε για τη συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, παραθέτει ενδεικτικά ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες είναι δυνατή η αμφισβήτηση των τεκμηρίων.
Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν φορολογούμενους οι οποίοι:
α) υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.
β) είναι φυλακισμένοι.
γ) νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική.
δ) είναι άνεργοι και είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ή δικαιούνται βοήθημα ανεργίας.
ε) συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης, γιατί αποδεικνύεται ότι στις δαπάνες συμβάλλουν οι συγγενείς αυτοί οι οποίοι πραγματοποιούν εισόδημα από εμφανείς πηγές.
στ) είναι ορφανοί ανήλικοι, οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, απόκληρονομιά του πατέρα ή της μητέρας τους.
ζ) προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι από γεγονότα ανώτερης βίας πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΠΙΝΑΚΑ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Αμφισβήτηση ενώπιον του εφόρου

2) Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο φορολογούμενος θέλει να αμφισβητήσει το ύψος του εισοδήματος που τού προσδιόρισαν τα τεκμήρια, πρέπει να προσέλθει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του. Οφείλει δε να υποβάλει αίτηση και να συνυποβάλει τα δικαιολογητικά που έχει φέρει μαζί του.
Ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. οφείλει από την πλευρά του να ελέγξει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του φορολογούμενου και εφόσον διαπιστώσει ότι αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα είναι υποχρεωμένος να μειώσει ανάλογα το ετήσιο ποσό τεκμαρτού εισοδήματος το οποίο προσδιορίστηκε από τα τεκμήρια διαβίωσης.
Όλα αυτά όμως είναι η απλή θεωρία, όπως αποτυπώνεται μέσα από τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.
Στην πράξη, τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα φέτος για όσους επιδιώξουν να ακολουθήσουν τη διαδικασία αμφισβήτησης των τεκμηρίων διαβίωσης.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΓΙΑ ΣΚΑΦΗ ΙΣΤΙΟΦΟΡΑ, ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ ΜΕ ΚΑΜΠΙΝΑ
Φέτος που οι δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά από όλα σχεδόν τα φυσικά πρόσωπα, κάθε φορολογούμενος που θέλει να αμφισβητήσει τα τεκμήρια οφείλει πρώτα να υποβάλει κανονικά τη δήλωσή του μέσω του ΤΑΧΙSNET και να περιμένει να του σταλεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών το εκκαθαριστικό σημείωμα με το «χαράτσι» που θα του έχουν προσδιορίσει τα τεκμήρια διαβίωσης.
Στη συνέχεια, μαζί με το εκκαθαριστικό σημείωμα που θα έχει λάβει και με τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα έχει μαζέψει πρέπει να μεταβεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. προκειμένου να υποβάλει την αίτηση για την αμφισβήτηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Ουσιαστικά θα πρέπει να περιμένει να του καταλογιστεί πρώτα ο εξωπραγματικός φόρος με βάση τα τεκμήρια και στη συνέχεια να ξεκινήσει το δρόμο για τον «Γολγοθά» που συνεπάγεται η διαδικασία αμφισβήτησης των τεκμηρίων.

Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι στην τσιμπίδα των τεκμηρίων

Φέτος αναμένεται να είναι περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά αυτοί που θα επιδιώξουν να αμφισβητήσουν τεκμήρια. Κι αυτό διότι υπάρχουν πάρα πολλοί φορολογούμενοι άνεργοι, χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν εξωπραγματικούς φόρους με βάση ανύπαρκτα εισοδήματα τα οποία θα έχουν προσδιοριστεί αυτόματα, με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.
Όλοι αυτοί οι φορολογούμενοι, οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα υπερβούν το 1.500.000, αναμένεται να προσέλθουν μαζικά στις Δ.Ο.Υ. για να αμφισβητήσουν το ύψος των τεκμαρτών εισοδημάτων που θα τους έχουν προσδιορίσει τα τεκμήρια και να ζητήσουν τη διαγραφή των εξωπραγματικών φόρων που θα τους έχουν καταλογιστεί.
Αν ληφθεί επιπλέον υπόψη ότι οι Δ.Ο.Υ. στις οποίες θα πρέπει να προσέλθουν όλοι αυτοί οι φορολογούμενοι είναι φέτος πολύ λιγότερες λόγω των καταργήσεων και των συγχωνεύσεων που έχουν γίνει τους τελευταία 2 χρόνια, γίνεται αντιληπτό ότι η εξυπηρέτηση τόσο μεγάλου αριθμού πολιτών από πολύ λιγότερες σε αριθμό υπηρεσίες θα έχει ως συνέπεια να παρατηρηθούν μεγάλη κοσμοσυρροή και τεράστιες «ουρές» στις περισσότερες Δ.Ο.Υ. της χώρας.
Ουσιαστικά, πάρα πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους άδικους φόρους των τεκμηρίων θα ταλαιπωρηθούν αφάνταστα στην προσπάθειά τους να πείσουν τους υπαλλήλους των Δ.Ο.Υ. να μειώσουν τα τεκμήρια που θα τους έχουν καταλογιστεί και να τους απαλλάξουν από τις δυσβάστακτες επιβαρύνσεις.

money-money.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου