Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Προσπάθεια για την κατάργηση της τροπολογίας της "ντροπής" και της "ατιμωρησίας"


imageΗ ψήφιση της τροπολογίας με την οποία θεσπίζεται η ατιμωρησία για τα τραπεζικά στελέχη που χορηγούν “θαλασσοδάνεια” σε πολιτικά κόμματα ή σε άλλους φορείς του Δημοσίου, κατά την άποψή μας, συνιστά μία “ήττα” για τους φορολογούμενους πολίτες, ενώ παράλληλα -με δεδομένο ότι τις ζημιές των τραπεζών τελικά πληρώνει το Δημόσιο- θέτει σε κίνδυνο και το δημόσιο συμφέρον.

Η κακή και η αδιαφανής διαχείριση του δημόσιου χρήματος, οποιαδήποτε και εάν είναι η πηγή αυτού, είναι κατάρα για τον τόπο. Και είναι η αιτία της σημερινής κακοδαιμονίας μας. Για το λόγο αυτόν, αντιδρούμε όσο μπορούμε. Και πάντα θα αντιδρούμε.


Οι εξελίξεις μας ανάγκασαν να αλλάξουμε το σχεδιασμό που είχαμε ανακοινώσει χθες. Έτσι, μετά τη -σχεδόν πραξικοπηματική- ψήφιση της τροπολογίας χθες, και τη δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδημούλη, ο οποίος ανέφερε ότι το κόμμα του θα καταθέσει άμεσα νέα τροπολογία στο επόμενο νομοσχέδιο, με την οποία θα ακυρώνεται η προηγούμενη, έπρεπε να δράσουμε άμεσα.


Οι νομικοί σύμβουλοι του Συλλόγου μας ανέφεραν ότι, ακόμη και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθετε τροπολογία που ακύρωνε την προηγούμενη, πάλι το πρόβλημα θα παρέμενε και θα υπήρχε ο κίνδυνος να παύσει η δίωξη των κατηγορουμένων για απιστία, ή να μην ασκηθεί δίωξη σε άτομα που έχουν παρανομήσει. Αυτό επειδή, σύμφωνα με νομικές εκτιμήσεις, μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του νόμου που περιέχει την πρώτη τροπολογία και την ισχύ της, ακόμη και για ένα λεπτό της ώρας, μπορεί όντως να τεθούν στο αρχείο, οι υποθέσεις που εξετάζονται σήμερα.

Οι νομικοί σύμβουλοι του Συλλόγου, υποστήριξαν την άποψή ότι, για να μπορούν να “θεραπευθούν” οι επιπτώσεις από την ψήφιση της πρώτης τροπολογίας, θα πρέπει να υπάρξει ένα νομοθετικό κείμενο (τροπολογία σε κάποιο άλλο νομοσχέδιο) το οποίο θα αποτελεί μία “ερμηνευτική δήλωση” της τροπολογίας που ήδη ψηφίστηκε χθες.


Για το λόγο αυτό, καταθέσαμε σήμερα στη Βουλή, στα πλαίσια του άρθρου 125 του Κανονισμού της Βουλής, (*) πρόταση νόμου, με την οποία: α) γίνεται μία “ερμηνευτική δήλωση” γύρω από το ποιούς αφορά η ρύθμιση που ψηφίστηκε χθες και με την οποία δηλώνεται ότι δεν αφορά στα πολιτικά κόμματα και β) ακυρώνεται η ρύθμιση που ψηφίστηκε με τη χθεσινή τροπολογία.


Παράλληλα, καθώς για να συζητηθεί η πρόταση νόμου που καταθέτει ένας πολίτης, πρέπει αυτή να υιοθετηθεί από έναν τουλάχιστον βουλευτή, αποστείλαμε αντίγραφα της πρότασής μας στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, καθώς επίσης και στον ανεξάρτητο βουλευτή Αχαΐας κ. Νίκο Νικολόπουλο.



Οι επόμενες ενέργειες:

α) Όπως αναφέραμε, θα ξεκινήσουμε μία διαδικασία μαζικής διαμαρτυρίας προς τους τρεις βουλευτές που κατέθεσαν την επαίσχυντη τροπολογία. Με την κίνηση αυτή θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι ο λαός μπορεί να διαμαρτύρεται απ’ ευθείας προς αυτούς που, αντί να τον εκπροσωπούν, καταλήγουν να τον προσβάλλουν και ότι, τελικά, μπορούμε, μέσα από την άμεση επικοινωνία με βουλευτές, να περνούμε τα μηνύματά μας και να έχουμε αποτελέσματα. Οι βουλευτές θα πρέπει να πάψουν να θέτουν το συμφέρον του κόμματος, πάνω από το συμφέρον των πολιτών τους οποίους εκπροσωπούν.

β) Θα καταγγείλουμε τη νομοθετική ρύθμιση (τροπολογία) που ψηφίστηκε χθες, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αφού αυτή παραβιάζει τη Σύσταση Rec(2003)4 του Συμβουλίου της Ευρώπης, αφού τα δάνεια που χορηγήθηκαν στα πολιτικά κόμματα, καταλήγουν να καταστρατηγούν τους ισχύοντες κανόνες χρηματοδότησης των κομμάτων.

Επί των ενεργειών αυτών θα σας ενημερώσουμε τις επόμενες μέρες.


Το κείμενο της πρότασης νόμου έχει ως εξής:





forologoumenos
)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου