Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Διευθυντής στην ΕΕ προς Σκόπια: «Δεν βλέπω συμβιβασμό αν δεν αλλάξετε στάση»

«Ευκαιρία για τα Σκόπια, η Ελληνική Προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2014»

Βερολίνο.

Ο Γκέρχαντ Σούμαν Χίτσλερ, γενικός διευθυντής στη Διεύθυνση της Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στην  Deutsche Welle, σε εκπομπή  που απευθύνεται στα Σκόπια (στη σλαβοσκοπιανή γλώσσα), τόνισε ότι είναι δύσκολο να καταλήξουν τα Σκόπια σε συμβιβασμό με το νότιο γείτονά τους και δεν βλέπει να υπάρχει καμία πρόοδος στη διαμάχη «εάν η κάθε πλευρά στέκεται στις θέσεις της».


«Μετά από την πέμπτη συνεχόμενη ευρωπαϊκή σύσταση της Επιτροπής για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, είναι βέβαιο ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα Σκόπια και πάλι θα παρακαμφθούν», είπε ο Χίτσλερ σε ζωντανή τηλεφωνική επικοινωνία.

«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικές αρμοδιότητες και διαφορετικά ενδιαφέροντα τα οποία διαπραγματεύονται. Αυτό έκανε η ΕΕ και με τα 28 μέλη της. Κάθε μέλος , το ίδιο,  πρέπει να αποφασίσει πως θα στρέψει το βλέμμα του στο μέλλον. Κατά συνέπεια, μετά από την πέμπτη συνεχή προσφορά για ενταξιακές διαπραγματεύσεις έπρεπε, ήδη,  να έχουν αρχίσει. Αλλά, δεν μπορούμε εμείς να αποφασίσουμε. Μπορούμε, όμως να προτείνουμε», είπε κατηγορηματικά ο Gerhard Schumann-Hitcler.

«Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, η Ελλάδα έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νομίζω ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να προωθήσει την ευρωπαϊκή ενοποίηση και τον ανοικτό χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάνω από όλα για τα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτό είναι και το εθνικό συμφέρον της. Για  αυτό πιστεύω ότι θα παρουσιασθεί πρόοδος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας», υπογράμμισε για την Deutsche Welle, ο Γκέρχαντ Σούμαν Χίτσλερ.

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου