Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Σαμαράς: Δεν διαπραγματευόμαστε την ταυτότητα της Μακεδονίας

Η Ελλάδα έχει ανακοινώσει τη θέση της, δύο ημέρες πριν από την άφιξη του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.


Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε σήμερα ότι η Αθήνα δεν θα διαπραγματευθεί την ιστορική ταυτότητα της αρχαίας Μακεδονίας.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων θα πρέπει να παραιτηθεί από την κρατική πολιτική της αρχαιοποίησης και την κατάχρηση της ιστορίας της αρχαίας Μακεδονίας, η οποία δεν έχει καμία ιστορική σύνδεση με τους σημερινούς κατοίκους των Σκοπίων, επισημαίνει σε άρθρο η αλβανική εφημερίδα Λάιμ των Σκοπίων.

Ο Σαμαράς είπε ακόμη- συνεχίζει το δημοσίευμα- ότι η Ελλάδα έχει την πρόθεση να βοηθήσει το γείτονά της, αλλά πρώτα πρέπει  να αφαιρεθεί  η αρχαία μακεδονική ταυτότητα από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Ανάπτυξη σημαίνει ασφάλεια, σταθερότητα, ευημερία. Η σταθερότητα  σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές προκλήσεις ή διεκδικήσεις σε γειτονικά κράτη. Έχουμε τείνει πρώτοι το χέρι φιλίας και αναζητήσαμε κοινή αναπτυξιακή προοπτική, αλλά μια μονομερής πρόσκληση δεν έχει αποτέλεσμα όταν δεν υπάρχει κλίμα φιλίας και συνεργασίας. Το λέω αυτό απλά και ελπίζω να το καταλάβουν», είπε ο Σαμαράς, αφού παρακολούθησε μια εμπορική έκθεση στην Ελλάδα, σημειώνει η Λάιμ.

Στο μεταξύ η σλαβική εφημερίδα  Dnevnik των Σκοπίων επικαλούμενη πληροφορίες από την Αθήνα  σημειώνει ότι  ο Μάθιου Νίμιτς φθάνει στην Αθήνα με νέα πρόταση για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος του νοτιοσλαβικού κράτους.


echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου