Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Αγανακτισμένοι οι αρχαιολόγοι για την "εξεύρεση" του τάφου του Μ. Αλεξάνδρου στην Αμφίπολη

Αντιεπιστημονικά και επικίνδυνα χαρακτηρίζει τα σενάρια για την εξεύρεση του τάφου του Μ. Αλεξάνδρου στην Αμφίπολη η υπεύθυνη ανασκαφέας-προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων
Αγανακτισμένη, θορυβημένη, ενεή από τον θόρυβο και τη συζήτηση που εχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες και η οποία "θέλει" το περιεχόμενο του εντυπωσιακού περιβόλου, που ανασκάπτεται στη θέση Καστά της Αμφίπολης, να ανήκει στον θρυλικό τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δηλώνει η υπεύθυνη ανασκαφέας - προϊσταμένη της ΚΗ΄Εφορείας Αρχαιοτήτων της περιοχής Αικατερίνη Περιστέρη.
Με δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνει έκκληση για σεβασμό στο ανασκαφικό - επιστημονικό έργο και σοβαρότητα σ' όσους αναπαράγουν ανάλογα "σενάρια". "Είναι τουλάχιστον απίθανο και στερείται κάθε επιστημονικής σοβαρότητας το να υποστηρίζουμε πως το εύρημα της Αμφίπολης 'κρύβει' τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Για τον απλούστατο λόγο ότι, στον έναν χρόνο που διαρκεί η ανασκαφή, δεν σκάβουμε ακόμα τον τάφο. Προς το παρόν είμαστε μπροστά σ' έναν λαμπρό ταφικό περίβολο - μοναδικό στον ελληνικό χώρο".
"Δεν είναι μόνο αντιεπιστημονικό, αλλά και επικίνδυνο. Καθίσταται πλέον γραφική αυτή η αναπαραγωγή μιας 'είδησης' που - προς το παρόν τουλάχιστον - δεν υφίσταται και ουδέποτε κάποιος επιστήμονας το υποστήριξε. Αναρωτιέμαι πόσο εύκολα τελικά μπορεί το οποιοδήποτε επιστημονικό επίτευγμα - προϊόν μόχθου ομάδας και ομάδων ανθρώπων, να γελοιοποιηθεί από τους επίδοξους δημοσιογράφους και αρθρογράφους του διαδικτύου και όσων τους καθοδηγούν..." τονίζει η αρχαιολόγος.
Κάθε εποχή χρειάζεται και "γεννά" τους μύθους της - πολύ δε περισσότερο η σύγχρονη εποχή της απομυθοποίησης - ο θόρυβος και ο "πολύς και αστοιχείωτος" λόγος περί της σοβαρής πιθανότητας ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη να "εμπεριέχει" τον επί 2.336 χρόνια (ο Μέγας Αλέξανδρος γεννήθηκε το 356 π.Χ στην Πέλλα και πέθανε στις 10 Ιουνίου του 323 π.Χ στη Βαβυλώνα) μη εντοπισθέντα ανά τον κόσμο τάφο του Μακεδόνα στρατηλάτη, ξέσπασε ξανά.
Η αναζήτηση του τάφου του ξεκίνησε εκατοντάδες χρόνια πριν ανά τον κόσμο (από την Ιταλία, την Αίγυπτο, την Ασία - ακόμα και την Αυστραλία) ενώ στη θέση Καστά της Αμφίπολης ξεκίνησαν τη δεκαετία του '60. Συνεχίζονται διεξοδικά από το περσινό καλοκαίρι από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με υπεύθυνη ανασκαφέα την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αικατερίνη Περιστέρη.
Μέχρι στιγμής, οι έρευνες αποκάλυψαν έναν ιδιαίτερα σημαντικό κυκλικό κτιστό περίβολο, που χρονολογείται με τα έως τώρα δεδομένα στο τέλος του 4ου αι. π.Χ.(περί το 325-300 π.Χ). Ο εντυπωσιακός - μοναδικός για τα ελληνικά δεδομένα περίβολος - είναι κατασκευασμένος με βάσεις, ορθοστάτες, ανωδομή και επιστέψεις από λευκό μάρμαρο Θάσου κι εχει συνολικό ύψος 3,00μ. διάμετρο 1,60μ. και υπολογιζόμενη περιφέρεια μήκους περίπου 500 μ., από τα οποία έχουν ανασκαφεί σήμερα τα 405μ. Το μνημείο καταστράφηκε στα μεταγενέστερα χρόνια, με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη να μην βρίσκονται στη θέση τους. Η έρευνα της ΚΗ΄ ΕΠΚΑ εντόπισε αρχιτεκτονικά μέλη του μνημείου εγκατεσπαρμένα στην περιοχή του χώρου του Λέοντα της Αμφίπολης, πολλά από τα οποία είχαν ήδη επαναχρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της βάσης του και, επομένως, ο εντυπωσιακός περίβολος φαίνεται να συνδέεται με τον Λέοντα της Αμφίπολης, που όπως φαίνεται ήταν τοποθετημένος στην κορυφή του χωμάτινου τύμβου.
Η ανασκαφή (η οποία προς το παρόν έχει διακοπεί εδώ και περίπου 20 μέρες και αναμένεται να συνεχισθεί απο τις αρχές Σεπτεμβρίου) χρηματοδοτήθηκε τον τελευταίο χρόνο με ποσό 180.000 ευρώ (από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και το Υπουργείο Πολιτισμού).
Ως το τέλος του χρόνου, οι ανασκαφείς αναμένεται να ολοκληρώσουν την ανασκαφή του ταφικού περιβόλου και να προχωρήσουν στο άνοιγμα του περιεχόμενου του.
Τα μέχρι στιγμής "σενάρια" που κυκλοφορούν, "θέλουν" τον τάφο εντός του τύμβου να ανήκει:
α) στη Ρωξάνη και τον γιο της Αλέξανδρο Δ΄ (γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου) που δολοφονήθηκαν από τον σφετεριστή της εξουσίας Κάσσανδρο το 311 π.Χ.
β) σε χιλιάδες Αθηναίους οπλίτες - νεκρούς στη μάχη του Δραβήσκου το 465 π.Χ (πριν από την ίδρυση της πόλης της Αμφίπολης)
γ) στον ίδιο τον Μακεδόνα στρατηλάτη που άγνωστο πώς μεταφέρθηκε από τη Βαβυλώνα και τάφηκε στην Αμφίπολη...

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου