Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Ο Έλληνας που...άλλαξε ενεργειακά τον κόσμο...

Της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου

Ο Σάββας Παρασκευόπουλος ήταν βοσκός στη Νεστάνη της Αρκαδίας. Σε ηλικία 19 ετών έφυγε κρυφά από το σπίτι του για να μεταναστεύσει στην Αμερική. Όπως οι περισσότεροι Ελληνες μετανάστες την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα ήταν ξυπόλητος και πεινασμένος, όμως κατάφερε και πρόκοψε στο Γκάλβεστον του Τέξας και απέκτησε τέσσερα παιδιά με την Κατίνα Ελευθερίου μετανάστρια, επίσης, από το Άργος.
Ένα από τα παιδιά του, ο Τζορτζ σπούδασε σε πανεπιστήμιο του Τέξας, μηχανικός πετρελαίου και η ανακάλυψή του στην εξόρυξη ορυκτών καυσίμων έφερε επανάσταση στον κλάδο και την ανθρωπότητα σε …ενεργειακή ασφάλεια!
Ο Τζορτζ Φειδίας Μίτσελ άφησε την τελευταία του πνοή στις 26 Ιουλίου σε ηλικία 94 ετών. Οι ΗΠΑ τον τίμησαν ανεγείροντας άγαλμα ενώ η είδηση του θανάτου του έκανε το γύρο του κόσμου με τους Financial Times να τον χαρακτηρίζουν «τον μεγαλύτερο οραματιστή της ενέργειας» ενώ ο Economist έγραψε ότι «Ο Τζορτζ Μίτσελ άλλαξε τον κόσμο»!

Χάρις στη μέθοδο που ανακάλυψε ο ιδιοφυής Ελληνοαμερικάνος, την υδραυλική ρωγμάτωση (fracking), μπορούμε σήμερα να αντλήσουμε τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου που στο παρελθόν βρίσκονταν παγιδευμένες στο έδαφος! Δηλαδή, η μέθοδος Μίτσελ ξεκλειδώνει τα τεράστια κοιτάσματα που βρίσκονται παγιδευμένα μέσα σε αργιλικό σχιστόλιθο κάτω από την επιφάνεια της γης εισάγοντας στο έδαφος υγρά σε υψηλή πίεση για να σπάσει ο βράχος και να δημιουργηθούν διέξοδοι για το παγιδευμένο πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Επίσης ανέπτυξε τεχνικές για να αντλεί τα καύσιμα κάθετα και στην συνέχεια στο πλάι προκειμένου να αυξήσει την απόδοση κάθε πετρελαιοπηγής

Τι σημαίνει αυτό για την παγκόσμια οικονομία και την γεωπολιτική σκακιέρα που «ξαναστήνεται» από την εφαρμογή της μεθόδου Μίτσελ; Θα σας δώσω τρεις παραμέτρους που έχουν άμεση συσχέτιση:

A) Οι ΗΠΑ χάρη στον Μίτσελ οδεύουν στην ενεργειακή αυτάρκεια.Σήμερα περισσότερο από το 25% του φυσικού αερίου που καταναλώνουν οι ΗΠΑ προέρχεται από μη συμβατικά κοιτάσματα που έγιναν «εκμεταλλεύσιμα» από τη μέθοδο Μίτσελ. Για να αντιληφθείτε το μέγεθος της διαφοράς, το 2000 μόνο το 1 % προέρχονταν από τα κοιτάσματα αυτά.

Β) Επειδή η μέθοδος Μίτσελ αναδεικνύει χώρες που παλαιότερα είχαν αμελητέα κοιτάσματα σε σημαντικούς παραγωγούς φυσικού αερίου,η Ρωσία θα χάσει την πρωτοκαθεδρία της στο φυσικό αέριο με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην οικονομία της και την θέση της στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα.

Γ) Οι ανακατατάξεις στην ενεργειακή αγορά θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στις οικονομίες και την πολιτική σταθερότητα στις αραβικές χώρες που παράγουν πετρέλαιο.( Σαουδική Αραβία, Ιράκ, Ιράν, Μπρουνέι, Κατάρ, Λιβύη, Αμπού Ντάμπι κ.α.).

Μη ξεχνάμε οτι πρόσφατα ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον σε άρθρο του στην Daily Telegraph με τίτλο «δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε την ευκαιρία με το σχιστολιθικό αέριο» προτρέπει τους συμπατριώτες του να ξεπεράσουν φοβίες για ρύπανση των αποθεμάτων νερού και διαβεβαιώνει πως η μέθοδος Fracking, του ελληνοαμερικανού Μίτσελ, είναι ασφαλής. Στο άρθρο του ο Κάμερον ζητά απο ολόκληρη την Βρετανία -βόρεια ή νότια,Συντηρητικούς ή Εργατικούς– να επωφεληθεί και να ευεργετηθεί αμεσα από τις εξορύξεις.Υποστηρίζει επίσης ότι η μέθοδος Μίτσελ, το Fracking, θα οδηγήσει σε μειώσεις των τιμολογίων ενέργειας και θα δημιουργήσει 70.000 θέσεις εργασίας! «Οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 40 τρις κυβικά μέτρα σχιστολιθικού αερίου κάτω από την Βρετανία αυτή την στιγμή, και αυτή η μελέτη καλύπτει μόνο 11 κομητείες! Για να το θέσω αλλιώς – γράφει ο Κάμερον- ακόμη κι άν εξορύξουμε το ένα δέκατο αυτού του αριθμού, μιλάμε για το ισοδύναμο των αποθεμάτων φυσικού αερίου 51 ετών.

Εντυπωσιάστηκα όχι τόσο από το άρθρο του Βρετανού πρωθυπουργού, αλλά περισσότερο από την αμεσότητα της επίκλησης του συμφέροντος προς τους συμπατριώτες του. Λέει στα ίσια και χωρίς φιοριτούρες «Ξεπεράστε οικολογικές υστερίες. Εγγυόμαστε ότι είναι ασφαλές. Η οικονομία μας θα απογειωθεί και θα κερδίσουμε ενεργειακή αυτάρκεια «δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε την ευκαιρία….» Κοτζάμ Μεγάλη Βρετανία δεν έχει την πολυτέλεια… Πώς να μην κάνω συγκρίσεις με εμάς που έχουμε έναν τεράστιο ορυκτό πλούτο και κανείς δεν ενδιαφέρεται να τον εξορύξει; Είτε γιατί οι οικολόγοι δεν επιτρέπουν να χαλάσει η ομορφιά σε ένα κουτσοχώρι, είτε γιατί έχουμε τους σκληρότερους περιβαλλοντικούς νόμους ενάντια στην βιομηχανική παραγωγή, είτε λόγω γραφειοκρατίας και χρονοβόρας επίλυσης ενστάσεων στο ΣΤΕ και τα δικαστήρια.

Εμάς ποιος θα μας εκλιπαρήσει να εκμεταλλευτούμε τον πλούτο μας, ποιος θα μας προτρέψει να ενωθούμε, να τα βρούμε για την περιβόητη ανάπτυξη στην πράξη; Μάλλον κανείς! Ίσως γιατί σε αντίθεση με τη Βρετανία εμείς έχουμε την …πολυτέλεια να κλοτσάμε τις ευκαιρίες.Όπως δεκαετίες τώρα έχουμε την πολυτέλεια να διώχνουμε «τα καλύτερα μυαλά» τα οποία και μεταναστεύουν με επιτυχία στο εξωτερικό, όπως η οικογένεια του Τζορτζ Φειδίας Μίτσελ, ενός ακόμη Έλληνα που με τα επιχειρηματικά και επιστημονικά επιτεύγματά του βοήθησε ξένη χώρα και όχι την πατρίδα του…
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου