Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Νέο ραδιενεργό χημικό στοιχείο ανακάλυψαν Σουηδοί ερευνητές

Νέο χημικό στοιχείο αναμένεται να ενταχθεί στον περιοδικό πίνακα μετά την πρόσφατη ανακάλυψη Σουηδών επιστημόνων.
Πρόκειται για το χημικό στοιχείο υπ' αριθμόν 115, το οποίο ονομάστηκε προσωρινά ουνουνπέντιο (ununpentium) είναι εξαιρετικά ραδιενεργό και μπορεί να υπάρξει στη φύση μόνο για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου.
Σύμφωνα με το BBC, οι πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξη του συγκεκριμένου χημικού στοιχείου, είχαν παρουσιαστεί πριν από περίπου 10 χρόνια από Ρώσους ερευνητές, όταν κατάφεραν να δημιουργήσουν άτομα με 115 πρωτόνια. Ωστόσο πρόσφατα οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λουντ κατάφεραν να αποδείξουν επιστημονικά την ύπαρξή του.
Στα πλαίσια της μελέτης, οι επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή ατομικής φυσικής Ντιρκ Ρούντολφ, αυτό που έκανε ουσιαστικά η επιστημονική ομάδα ήταν να βομβαρδίσει ένα λεπτό φύλλο αμερίκιου (ατομικός αριθμός 95) με ιόντα ασβεστίου (ατομικός αριθμός 20) και από αυτή τη σύγκρουση σχηματίστηκε το στοιχείο 115, το οποίο όμως διασπάστηκε ακαριαία μέσω της ραδιενεργούς διαδικασίας άλφα διάσπαση.
Προκειμένου το νέο αυτό στοιχείο να καταχωρηθεί στον διεθνή περιοδικό πίνακα, πρέπει πρώτα να αναγνωριστεί από επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Καθαρής και Εφαρμοσμένης Φυσικής και Χημείας.

iefimerida.gr
apocalypsejohn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου