sigxoneuseisΈνα ακόμη πολύ ενδιαφέρον θέμα, που εντοπίσαμε στο χθεσινό – Κυριακάτικο – φύλλο της εφημερίδας Real News, παρουσιάζουμε σήμερα το kozan.gr.  Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο σχεδιασµός του υπουργείου Υγείας για τις συγχωνεύσεις  των νοσοκοµείων και τη µετακίνηση του υγειονοµικού προσωπικού. Στο µικροσκόπιο µπαίνουν σαράντα νοσοκοµεία και διακόσια πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ µε χαµηλές επιδόσεις.
To σχέδιο των συγχωνεύσεων πρόκειται να βασιστεί στη µελέτη του καθηγητή της Εθνικής Σχολής ∆ηµόσιας Υγείας Γιάννη Κυριόπουλου. Σύµφωνα µε τη µελέτη που είναι στη διάθεση της Real news, στην καρδιά των συγχωνεύσεων θα βρεθούν 15 νοµοί που διαθέτουν δύο ή και περισσότερα νοσοκοµεία σε κοντινή απόσταση. Για 40 νοσοκοµεία έχει προταθεί να µετατραπούν είτε σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου είτε σε Μονάδες Νοσηλείας ενώ προτείνεται να συγχωνευθούν και 200 πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ.
 Το μυστικό σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τις συγχωνεύσεις των ιδρυμάτων στην Περιφέρεια. Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης ζήτησε από τους διοικητές των Υγειονοµικών Περιφερειών να παραδώσουν τις εισηγήσεις τους. Οπως δήλωσε στην «R», «µετά την ολοκλήρωση  της αλλαγής του χαρακτήρα των έξι νοσοκοµείων της Αττικής καθώς και της κινητικότητας του προσωπικού στην A’ και στη ΒΎΠΕ, θα έχουµε βγάλει ασφαλή συµπεράσµατα και θα είµαστε πλέον έτοιµοι να προχωρήσουµε στην αλλαγή του προσανατολισµού των νοσοκοµείων. Ωστόσο, κανένα νοσοκοµείο δεν πρόκειται να κλείσει, θα αλλάξει προσανατολισµό». Μεταξύ των νοσοκοµείων που θα πρέπει να συγχωνευθούν, σύµφωνα µε τη µελέτη, είναι τα εξής:
- Αµαλιάδας και Κρεστένων µε το νοσοκοµείο του Πύργου.
- Νεάπολης Σητείας και Ιεράπετρας µε το νοσοκοµείο του Αγίου Νικολάου.
- Νάουσας µε το νοσοκοµείο Της Βέροιας.
- Γιαννιτσών µε το νοσοκοµείο της Εδεσσας
- Πτολεµαΐδας µε το νοσοκοµείο της Κοζάνης.
- Θήβας µε το νοσοκοµείο της Λιβαδειάς.
- Αργοστολίου µε το νοσοκοµείο Ληξουρίου.
- Κυπαρισσίας µε το νοσοκοµείο της Καλαµάτας
- Νοσηµάτων Θώρακος µε τον «Αγιο Ανδρέα».
- Μολάων µε το νοσοκοµείο της Σπάρτης.
*** Nα θυμίσουμε ότι τον Ιούλιο του 2011 είχε πραγματοποιηθεί ημερίδα για τον υγειονομικό χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας στην οποία ο καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος, Κοσμήτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, είχε παρουσιάσει την πρότασή του για την αναδιάταξη των υπηρεσιών υγείας στη Δυτική Μακεδονία. Σύμφωνα με αυτή, για τα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, είχε προτείνει να λειτουργήσουν με ενιαία νομική και διοικητική μορφή, ώστε σταδιακά να εξελιχθούν σε ένα ισχυρό νοσοκομείο, το οποίο θα καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις περίθαλψης των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας. Το τι ακριβώς θα συμβεί θα το μάθουμε σύντομα, πάντως, όπως φαίνεται, ένα από τα δύο νοσοκομεία αναμένεται να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου.

kozan.gr