Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Εργατικό Κέντρο Πτολεμαϊδας :Ενημέρωση για αμοιβή 8μηνων στη ΔΕΗ – 24ωρη Γενική Απεργία την Τρίτη 16 Ιουλίου

ergatiko_kentro_ptolemaidasΤους ανέργους και όσους περιμένουν με αγωνία ένα 8μηνο για να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, δεν έχει κανένας το δικαίωμα να τους εμπαίζει και να ασκεί παιχνίδια πολιτικής στις πλάτες τους.
Το Εργατικό Κέντρο από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το θέμα με τις αμοιβές στα 8μηνα αντέδρασε άμεσα με ουσιαστικές παρεμβάσεις προς τους υπευθύνους της ΔΕΗ και το αρμόδιο Υπουργείο.
Στις 5 Ιουλίου με έγγραφο προς τον Πρόεδρο της ΔΕΗ ζητήσαμε την επανεξέταση του θέματος καθώς τα προβλήματα που προκύπτουν είναι αφενός  ηθικού χαρακτήρα καθώς αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες και δύσκολες συνθήκες εργασίας μέσα στα ορυχεία και τους χώρους της επιχείρησης δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να αμείβονται με τους κατώτατους μισθούς, αφετέρου νομικού χαρακτήρα καθώς οι κλαδικές συμβάσεις των χειριστών και των εργατοτεχνιτών δεν έχουν λήξει ακόμα.
Την επόμενη ημέρα το Ε.Κ. ζήτησε από το  τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας να συγκαλέσει 3μερή επιτροπή προκειμένου να εξεταστούν τα θέματα που προκύπτουν από την αμοιβή των 8μηνιτών στην ΔΕΗ.
Στις 10 Ιουλίου  συνεδρίασε η επιτροπή.  Από τη μεριά της επιχείρησης παρουσιάστηκαν η κα. Όγλα Κουρίδου Δ/ντρια ΛΚΔΜ και ο Δημήτρης Μπαλτζής Τομεάρχης προσωπικού ΛΚΔΜ.  Το εργατικό Κέντρο εκπροσώπησε ο πρόεδρος Τσιλφίδης Αναστάσιος.  Ο Πρόεδρος του Ε.Κ. ανάφερε ότι δέχεται παράπονα εργαζομένων που πρόκειται να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με ποσά αμοιβών της ΕΓΣΣΕ και μάλιστα με τα Γενικά Νομοθετημένα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο μία Δημόσια Επιχείρηση να αμείβει τους εργαζόμενους, χωρίς να είναι υποχρεωτικό, με τους κατώτατους μισθούς ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν ιδιώτες που δεν έχουν εφαρμόσει ακόμα αυτά τα μεροκάματα της ντροπής.  Ο κος. Τσιλφίδης πρότεινε να παραμείνουν σε εφαρμογή οι παλιές κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις και να συζητηθεί με την επιχείρηση μία μείωση επί της εκατό όπως εφαρμόζουν κατά πλειοψηφία οι μεγάλες εταιρείες που απασχολούνται στο ΛΚΔΜ.
Με την σειρά της η κα. Κουρίδου, Δ/ντρια ΛΚΔΜ, επικαλέσθηκε αναρμοδιότητα τονίζοντας ότι είναι εκτελεστικά όργανα και πράττουν ότι ορίζουν οι εσωτερικές οδηγίες από την κεντρική Διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε.
Ο επιθεωρητής εργασίας κος. Γιώργος Βατάλης, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τα ισχύοντα μετά τους μνημονιακούς νόμους και τη λήξη ισχύος των ΣΣΕ και για το γεγονός ότι ο εργοδότης όταν δεν δεσμεύεται από κάποια κλαδική  σύμβαση έχει την νομική κάλυψη να εφαρμόσει ατομικές συμφωνίες με ελάχιστα όρια αποδοχών αυτά της ΕΓΣΣΕ.  Ενημέρωσε όμως ότι υπάρχουν συμβάσεις που εξακολουθούν να ισχύουν και δεν έχουν περάσει στην μετενέργεια, όπως αυτή των «χειριστών και βοηθών σκαπτικών και ανυψωτικών μηχανημάτων μεταλλείων και λιγνιτορυχείων» και των «εργατοτεχνιτών μεταλλείων – λιγνιτορυχείων και ορυχείων».  Συμβάσεις τις οποίες η ΔΕΗ Α.Ε. οφείλει να εφαρμόσει.
Αμέσως επόμενη ενέργεια του Εργατικού Κέντρου ήταν η επαφή με τους υπευθύνους για το θέμα στην ΔΕΗ και στο αρμόδιο Υπουργείο.
Ο Πρόεδρος του Ε.Κ. σε συνομιλία με τον υπεύθυνο του Υπουργείου Εργασίας για το συγκεκριμένο θέμα, εξέθεσε την κατάσταση και ο κος. Θεοδωρόπουλος διαβεβαίωσε ότι όσα  αναφέρει η έκθεση του επιθεωρητή εργασίας για τη μη λήξη των 2 κλαδικών είναι ορθή και επομένως θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα.
          Ο πρόεδρος του Ε.Κ. στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον β. Δ/ντή Ανθρωπίνων πόρων ΔΕΗ Α.Ε. έλαβε την διαβεβαίωση ότι το θέμα θα τεθεί στο συμβούλιο της επιχείρησης και εφόσον ισχύουν όσα αναφέρει η έκθεση της 3μερής επιτροπής θα εφαρμοστούν οι παραπάνω συμβάσεις που είναι ακόμα σε ισχύ ενώ για υπόλοιπες ειδικότητες που δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις θα εξετάσει η κεντρική Διοίκηση τις εναλλακτικές που υπάρχουν προκειμένου να εφαρμοστεί η πρόταση του Ε.Κ. για μειώσεις και όχι για επιβολή του κατώτατου μισθού.
Επίσης συμφωνήθηκε με τον κ. Τσιλφίδη η προσκόμιση βεβαιώσεων των εργαζομένων στα 8μηνα που θα αναφέρουν ότι είναι εγγεγραμμένα μέλη των σωματείων Χειριστών ή Εργατοτεχνιτών, τα οποία είναι μέλη των αντίστοιχων ομοσπονδιών (Ομοσπονδία Χειριστών και Ομοσπονδία Μετάλλου), προκείμενου να έχουν το δικαίωμα ένταξης στις κλαδικές τους συμβάσεις.  Καθώς όμως η διαδικασία πιθανότατα να είναι χρονοβόρα η όποια θετική απόφαση θα έχει αναδρομική ισχύ.
Το Ε.Κ. μόλις δοθεί το πράσινο φως από την Κεντρική Διοίκηση της ΔΕΗ θα ενημερώσει τους εργαζόμενους των 8μηνων για τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν.
 ===================
Σε συνεδρίασή της την Παρασκευή η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου αποφάσισε την συμμετοχή  στην 24ωρη Γενική Απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Τρίτη 16 Ιουλίου.
         
Καλούμε όλους τους εργαζομένους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, όσους βρίσκονται υπό το καθεστώς τρομοκρατίας απολύσεων και διαθεσιμότητας μη γνωρίζοντας τι ξημερώνει την επόμενη μέρα για τους ίδιους και τοις οικογένειές τους, να δώσουν το δυναμικό παρόν στην
 απεργιακή συγκέντρωση της Τρίτης,
10:30 π.μ. στην κεντρική πλατεία της Πτολ/δας.
Κανένας δεν πρέπει να εφησυχάζει, κανένας δεν πρέπει να μένει απαθείς και αμέτοχος στα όσα δραματικά συμβαίνουν στον κόσμο της εργασίας. Τώρα περισσότερο από ποτέ θα πρέπει όλοι να ενώσουμε τη φωνή και τις δυνάμεις μας για να δώσουμε ένα τέλος στον κατήφορο που μας οδηγούν κυβέρνηση και Τρόικα.

kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου