Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Philip Reeker: Το ζήτημα του ονόματος θα επιλυθεί με βάση το μοντέλο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας

Σκόπια.
 
Το ζήτημα της ονομασίας του νοτιοσλαβικού κράτους, πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το υπόδειγμα της συμφωνίας μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.


Αυτό το μήνυμα μετέφερε στα Σκόπια, ο βοηθός υπουργός των Εξωτερικών των  ΗΠΑ, για την Ευρώπη και την Ευαρασία, Φίλιπ Ρίκερ, σε μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και τον πρόεδρο Γκιόργκι Ίβανοφ.

Ο πρώην πρέσβης στα Σκόπια και νυν βοηθός υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, είπε ότι στο ζήτημα του ονόματος μπορεί να βρεθεί λύση, ιδιαίτερα, όπως επεσήμανε, μετά την τελευταία πρόταση του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και αφού οι αρχές δείχνουν προθυμία και επιθυμία για την επίλυση αυτής της διαφοράς.

Είναι η ίδια η έννοια, όπως μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, για παράδειγμα, η οποία προωθήθηκε και υπήρχε το πλεονέκτημα ότι οι διαπραγματεύσεις έγιναν με τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  και κατέληξαν σε συμφωνία την 29η Απριλίου και τώρα τα δύο μέρη εργάζονται για εφαρμογή της.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση που βλέπουμε ότι ο πρέσβης Μάθιου Νίμιτς, έθεσε μια πρόταση και ελπίζω ότι θα έρθει η ώρα να εργαστούμε για το θέμα αυτό. Φυσικά η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και υποστηρίζουμε αυτήν τη διαδικασία. Είναι απαραίτητο  να υπάρξει βούληση και επιθυμία» δήλωσε ο Philip Reeker.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης αναφέρθηκε στα γεγονότα της 24ης Δεκεμβρίου 2012, στο κοινοβούλιο των Σκοπίων και τόνισε ότι η αντιπολίτευση παίζει πρωτεύοντα ρόλο στις δημοκρατίες.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Φίλιπ Ρίκερ, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Γκιόργκι Ίβανοφ, τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεσκι, τον αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Ζόραν Ζάεφ, ενώ χθες επισκέφθηκε τη Δήμαρχο του Τέτοβο, Τέουτα Αρίφι.
Ο Ρίκερ θα παρακολουθήσει την αυριανή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Αδριατικής Χάρτας.

Στη συνάντηση εκλήθησαν, επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, ως παρατηρητές, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου