Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Μεταβιβάσεις ακινήτων μόνο με "ηλεκτρονική ταυτότητα"

Νέο καθεστώς για όλα τα ακίνητα με προεδρικό διάταγμα. Ηλεκτρονική ''ταυτότητα'' για μεταβιβάσεις και αυθαίρετα. Τι θα ισχύσει για ακίνητα προ και μετά την 1η-03-2012. Ποια στοιχεία απαιτούνται για τη συμπλήρωση των εντύπων
Καμία μεταβίβαση και δικαιοπραξία γενικότερα επί ακινήτων δεν θα μπορεί να γίνεται στο εξής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που έδωσε χθες σε διαβούλευση ο υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης.
Το νέο αυτό καθεστώς θα ισχύσει αμέσως μετά την έναρξη λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος για την ταυτότητα κτιρίου, που τοποθετείται στις αρχές του επόμενου έτους και φυσικά μετά την ισχύ του Προεδρικού Διατάγματος.
Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, η νέα ρύθμιση δίνει προθεσμία από 5 μέχρι 10 χρόνια για τη συμπλήρωση της ταυτότητας, τόσο για τις κατοικίες όσο και για τα επαγγελματικά και δημόσια κτίρια, ενώ για ορισμένες κατηγορίες ακινήτων, όπως γκαράζ και αποθήκες, η προθεσμία ορίζεται σε 15 χρόνια.
Σε αντίθετη περίπτωση τα κτίρια θα θεωρούνται και θα χαρακτηρίζονται ως αυθαίρετα και θα επιβάλλονται οι σχετικές κυρώσεις περί αυθαιρέτων.
Συγκεκριμένα, η πρώτη καταγραφή ακινήτων θα έχει ολοκληρωθεί σε 10 χρόνια τόσο για τα δημόσια όσο και για τα ιδιωτικά κτίρια. Απαιτείται όμως η συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου είτε σε περίπτωση μεταβίβασης, είτε σε περίπτωση έκδοσης έγκρισης δόμησης ή εργασιών μικρής κλίμακας για οποιοδήποτε ακίνητο.
Στις πολυκατοικίες μπορούν όλοι οι ιδιοκτήτες μαζί να φτιάξουν την ταυτότητα του κτιρίου και όχι μόνο ανά ιδιοκτησία. Αν δεν συμφωνεί η πλειοψηφία της πολυκατοικίας τότε μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να προχωρήσει μόνος του τη διαδικασία Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του κτιρίου για την αυτοτελή ιδιοκτησία του.
Τι θα ισχύσει για ακίνητα προ και μετά την 1η-03-2012
Για τα κτίρια προ της 1/3/2012 θα συμπληρώνονται αρχικά τα βασικά στοιχεία καταγραφής προκειμένου να μην μπουν οι πολίτες στη διαδικασία αναζήτησης νέων δικαιολογητικών εφόσον απαιτηθεί άμεσα μια μεταβίβαση και στη συνέχεια θα συμπληρώνονται τα πλήρη στοιχεία ηλεκτρονικής καταγραφής εντός 5ετίας.
Για τα νέα κτίρια των οποίων η ολοκλήρωση θα πραγματοποιηθεί μετά την εφαρμογή της ταυτότητας του κτιρίου γίνεται πλήρης και αναλυτική καταγραφή, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 4030/2011.
Όλες οι υπαγωγές στην ηλεκτρονική διαδικασία των αυθαιρέτων και τα στοιχεία που υποβλήθηκαν, αυτομάτως και χωρίς κόστος για τον πολίτη, μεταφέρονται στη βάση δεδομένων της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου.
Ποια στοιχεία απαιτούνται για τη συμπλήρωση των εντύπων
Στο έντυπο Α (για νέα κτίρια μετά το Π.Δ.) συμπληρώνονται:
  1. Τα γενικά στοιχεία του ακινήτου: η θέση του ακινήτου, στοιχεία ιδιοκτήτη, στοιχεία των μηχανικών, μελετητών και επιβλεπόντων, ο κατασκευαστής.
  2. Εγκρίσεις υπηρεσιών και φορέων: οικοδομικές άδειες εγκρίσεις άλλων υπηρεσιών.
  3. Στοιχεία της άδειας δόμησης: Μετρητικά στοιχεία, τοπογραφικό και διάγραμμα δόμησης, τυχόν σχέδια θεωρημένα από άλλη αρμόδια υπηρεσία, φορολογικά στοιχεία.
  4. Στοιχεία και σχέδια εφαρμογής: Αρχεία κινούμενης ψηφιακής εικόνας, ημερολόγιο μέτρων ασφαλείας που απαιτείται από την κείμενη νομοθεσία, σχέδια εφαρμογής φέροντος οργανισμού, σχέδια εφαρμογής Η/Μ εγκαταστάσεων, εγκατάσταση ενεργητικής πυροπροστασίας, συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
  5. Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου
Στο έντυπο Β συμπληρώνονται:
  1. Στοιχεία ιδιοκτήτη: ονοματεπώνυμο, Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, ΑΦΜ, ΔΟΥ, διεύθυνμση και ποσοστά συνιδιοκτησίας του ακινήτου
  2. Στοιχεία ιδιοκτησίας σύνδεσης με δίκτυα: Όνομα λογαριασμού, αριθμός μετρητή, αριθμός παροχής, φυσικού αερίου, ύδρευσης
  3. Μετρικά στοιχεία ιδιοκτησίας: Ποσοστά συνιδιοκτησίας, εμβαδόν δόμησης και κάλυψης
  4. Νομιμοποιητικά στοιχεία: οικοδομικές άδειες, νομιμοποιήσεις ή υπαγωγές σε νόμους τακτοποίησης, χρήσεις και εγκρίσεις
  5. ΠΕΑ ιδιοκτησίας: Σε περίπτωση που αφορά μόνο την ιδιοκτησία και όχι το συνολικό κτίριο
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου