Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Έπεσαν οι τιμές, έρχονται οι τουρίστες

Με θέλγητρο τα οικονομικά πακέτα διακοπών επιχειρούν ακόμη και την ύστατη στιγμή να γεμίσουν τα καταλύματά τους οι ξενοδόχοι στις βασικές τουριστικές περιοχές της χώρας, με στόχο την επίτευξη του στόχου των 17 εκατ. αφίξεων. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο πως αυτή τη στιγμή η Ελλάδα αποτελεί το δεύτερο φτηνότερο προορισμό ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου, μετά την Αίγυπτο, αν και ο χαρακτηρισμός της χώρας μας σας low cost προορισμός προμηνύει, όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, και μειωμένα έσοδα.

Δεδομένου όμως του μεγάλου ανταγωνισμού στο θέμα των τιμών που υπάρχει, κυρίως με την Ισπανία, την Τουρκία και την Ιταλία, οι ξενοδόχοι προτίμησαν φέτος να δώσουν ακόμη χαμηλότερα πακέτα στους tour operators του εξωτερικού. Όπως δείχνουν εξάλλου και τα στοιχεία του Καταλόγου Ξενοδοχειακών τιμών της www.trivago.gr, η μείωση των τιμών είναι αισθητή ακόμη και σε κατεξοχήν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει και το 50% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012. Ενδεικτικά, στη Σύρο το ποσοστό μείωσης σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο αγγίζει το 22%, στην Παροικία της Πάρου το ποσοστό μείωσης στη μέση τιμή διανυκτέρευσης φτάνει το 21%, ενώ στην Νικιάνα της Λευκάδας καταγράφεται πτώση 36%.
Ακόμα μεγαλύτερο το ποσοστό μείωσης των τιμών στη Σκιάθο: 42% πτώση στις , με τη μέση τιμή διανυκτέρευσης να κατρακυλά στα 93 ευρώ σε σχέση με τα 161 ευρώ που ήταν πέρσι.Το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης παρατηρείται στην Κεφαλονιά και πιο συγκεκριμένα στα Λουρδάτα, με τη μέση τιμή διανυκτέρευσης να κατρακυλά στα 33 ευρώ και το ποσοστό μείωσης των ξενοδοχειακών τιμών να σκαρφαλώνει στο 49%.
Την έκπληξη ωστόσο έκανε η Αθήνα, όπου το Μάιο -και μετά από μια τριετία κάθετης πτώσεις στα ποσοστά επισκεψιμότητας-, οι αφίξεις παρουσίασαν άνοδο της τάξης του 10%, κάνοντας τους ξενοδόχους της πρωτεύουσας να αισιοδοξούν για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν.  Δεν είναι εντούτοις τυχαίο πως η Αθήνα έρχεται 14η στη λίστα με τους φθηνότερους αστικούς προορισμούς του κόσμου, σύμφωνα με το TripIndex Cities 2013 του TripAdvisor. Όπως λένε οι τουριστικοί φορείς, η αύξηση αυτή σηματοδοτεί τη μεγάλη άνοδο που αναμένεται προς όλους τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας φέτος.
Χαμόγελα στις αφίξεις

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου, οι αεροπορικές αφίξεις σημείωσαν άνοδο της τάξης του 6% (σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα 2012) φτάνοντας συνολικά τα 2,43 εκατομμύρια τουρίστες. Το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι αποτελεί μια πολύ καλή αφετηρία για την περαιτέρω πορεία της τουριστικής κίνησης.
Ειδικότερα, τον Μάιο οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις παρουσίασαν άνοδο 18,4%, που σημαίνει ότι ήδη 222.613 περισσότεροι τουρίστες προσέγγισαν τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας. Τη μεγαλύτερη αύξηση (117,5% ) τον Μάιο εμφάνισε το αεροδρόμιο της Μυκόνου, ενώ το μοναδικό που εμφανίζει μείωση είναι το αεροδρόμιο της Σάμου.

polispress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου