Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Ελληνοαμερικανός μετεωρολόγος σκοτώθηκε κυνηγώντας ανεμοστρόβιλο

Με τη ζωή του πλήρωσε το πάθος του για τους ανεμοστρόβιλους ο ελληνοαμερικανός μετεωρολόγος Tim Samaras. Σκοτώθηκε μαζί με το γιο του (Vid)


Ο ομογενής μετεωρολόγος Tim Samaras , ο 24χρονος γιος του Paul  και ο φίλος του Carl Young , έχασαν τη ζωή τους ενώ ακολουθούσαν τον ανεμοστρόβιλο που έπληξε το El Reno της Οκλαχόμα και προκάλεσε τον θάνατο 14 ανθρώπων.
Ο 55χρονος Tim Samaras αφιέρωσε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες της ζωής μαθαίνοντας τα πάντα γύρω από τους ανεμοστρόβιλους.
Μάλιστα είχε συμμετάσχει και σε εκπομπή του Discovery Channel, αφιερωμένη στους  "Κυνηγούς ανεμοστρόβιλων" (Storm Chasers) και σε αυτούς που κυνηγούν τις καταιγίδες.
Oι τρεις κυνηγοί ανεμοστρόβιλων παρακολουθούσαν την καταιγίδα για να διαπιστώσουν το μέγεθός της, να συλλέξουν δεδομένα και να τραβήξουν βίντεο για τα τηλεοπτικά κανάλια και τους διαδικτυακούς τόπους.
"Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε πώς μπορεί να αλλάξει αυτός ο ανεμοστρόβιλος τον τρόπο με τον οποίο καλύπτουμε τα ρεπορτάζ κακοκαιρίας, όμως ασφαλώς σχεδιάζουμε να συζητήσουμε το συμβάν", δήλωσε ο David Bloumental , εκπρόσωπος του καναλιού The Weather Channel για το οποίο είχαν εργαστεί στο παρελθόν ο Samaras και ο Young.
"Δυστυχώς είναι όλοι νεκροί, αλλά έκαναν αυτό που αγαπούσαν. Είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός ότι χάσαμε το μεγάλο μας  αδερφό Tim μου και μεγάλο του  γιο, Paul", έγραψε ο Jim Samaras, στη σελίδα του αδελφού του στο Facebook.
O Ginger Zee, μετεωρολόγος του ABC News ο οποίος γνώριζε τον Tim ανέφερε ότι ο θάνατος του πρέπει να μας υπενθυμίσει τη δύναμη των καταιγίδων.
Ο Tim κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ "μέτρησης βαρομετρικής πίεσης (100 mbar) μέσα από έναν τυφώνα που κατέστρεψε την πόλη του Manchester στην πολιτεία της Νότιας Ντακότα, στις 24 Ιουνίου 2003," σύμφωνα με την ιστοσελίδα του.
Ο 55χρονος είχε ιδρύσει την Twistex, με έδρα το Κολοράντο, για να συλλέγει δεδομένα, όπως η θερμοκρασία, η υγρασία, η ταχύτητα των ανέμων, με στόχο να βρει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τη δημιουργία ανεμοστρόβιλων. Η έρευνά του χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από τις χορηγίες της National Geographic Society.
Ο Terry Garcia, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του National Geographic Society, δήλωσε για το χαμό του 55χρονου: "Ήταν ένας  θαρραλέος  και λαμπρός επιστήμονας που επιδίωκε να κατανοήσει καλύτερα το φαινόμενο του ανεμοστρόβιλου και των κεραυνών."
Η οικογένεια Samaras, που έχει ελληνικές ρίζες, είχε κατασκευάσει ειδικά όργανα για την παρακολούθηση καταιγίδων και ανεμοστρόβιλων και αναρτούσαν έγκαιρες προειδοποιήσεις στην επίσημη σελίδα τους στο Διαδίκτυο.
Το 2004 ο Tim είχε δηλώσει στο CNN: "Για να βρεθείς στον δρόμο του ανεμοστρόβιλου, πρέπει να είσαι κοντά του. Εστιάζω στην ασφάλειά μας και φροντίζω να συγκεντρώνω τα απαραίτητα στοιχεία. Έχεις μόνο μια ευκαιρία να το δεις από κοντά".
Τρεις εργαζόμενοι του καναλιού τραυματίστηκαν ελαφρά όταν το βανάκι τους εκτοξεύτηκε σε απόσταση 200 μέτρων από τους σφοδρούς ανέμους ενώ παρακολουθούσαν την καταιγίδα στο El Reno.

Πηγή:abcnews
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου