Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Ιούνιος 26, 2013.

Ο ειδικός Εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για το δικαίωμα στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, Frank W. La Rue, ο οποίος σε πρόσφατη επίσκεψή του στο νοτιοσλαβικό κράτος είπε ότι «υπάρχει μια ατμόσφαιρα εκφοβισμού»,

 πολλές από τις εκθέσεις του έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ινστιτούτο «Ανοικτή Κοινωνία» του Τζορτζ Σόρος, σημειώνει η εφημερίδα Dnevnik των Σκοπίων.

[Σημειώνεται ότι η έκθεση του  La Rue για τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων δημιούργησε μεγάλη δυσαρέσκεια, κυρίως, στα  μέσα που ελέγχονται πλήρως από την κυβερνητική εξουσία στη χώρα αυτή. Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα του Dnevnik που έρχεται μετά την αναχώρηση από το νοτιοσλαβικό κράτος του Εισηγητή του ΟΗΕ.]

Το συμπέρασμα προκύπτει- συνεχίζει η εφημερίδα των Σκοπίων- από το γεγονός ότι δημοσιεύματα της αμερικανικής διαδικτυακής πύλης «Daily Kaler», δείχνει ότι ο Frank W. La Rue επανειλημμένα έλαβε οικονομική βοήθεια από το Ίδρυμα του Σόρος και τα δημοσιεύματα αναφέρονται συχνά στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Το ίδρυμα με την επωνυμία «Ινστιτούτο Ανοικτής Κοινωνίας» λειτουργεί στα Σκόπια, υπό την προεδρία του Βλαντίμιρ Μιλτσίν και διαθέτει σημαντική χρηματοδότηση για ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη χώρα, τα οποία προσφέρουν μεγάλη δομή επιλογής και επικρίνουν συνεχώς την κατάσταση για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στη χώρα. Παρεμπιπτόντως ο Μιλτσίν  πρόσφατα υπεύθυνος στην Επιτροπή για την εξακρίβωση των πραγματικών περιστατικών (εκφοβισμού δημοσιογράφων).

Ο Εισηγητής του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα Σκόπια δεν πληροφορήθηκε πλήρως ή δεν συζήτησε με οποιαδήποτε  σχετικό εκπρόσωπο των μέσων ενημέρωσης στη χώρα αυτή, αλλά δεν μπήκε και στον κόπο να επισημάνει ότι η χώρα έχει προοδευτική νομοθεσία, επισήμανε μόνο ότι συχνά χρησιμοποιούνται πρακτικές εκφοβισμού.

«Είμαι βαθιά ανήσυχος για τη χρήση των διαφόρων νομικών μέσων που περιορίζουν το χώρο των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, την αποσιώπηση σημαντικών επικριτικών φωνών. Υπάρχει μια ατμόσφαιρα εκφοβισμού εναντίον κάθε μορφής κριτικής στο Τύπο,  σε ερωτήσεις που αφορούν για μια έρευνα ή ασκούν κριτική στους σημερινούς κυβερνητικούς αξιωματούχους» είπε ο La Rue με την επικάλυψη των θέσεων του από την «Ανοικτή Κοινωνία», σημειώνει [ενοχλημένη η κυβερνητική] εφημερίδα Dnevnik.

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου