Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Σκόπια: Οι Δημοκρατίες δεν μπορεί να είναι ούτε ‘Άνω’ ούτε ‘Κάτω’

... δηλώνει  πρώην πρέσβης 
 
Ο πρώην πρέσβης των Σκοπίων, Ρίστο Νικολόφσκι, λέει ότι με τη νέα πρόταση  για την ονομασία της χώρας ο Μάθιου Νίμιτς προτείνει, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες το  όνομα ‘Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας’.

«Είναι δύσκολο να σχολιάσει κανείς την τελευταία πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, διότι δεν έχουν γίνει γνωστά όλα τα στοιχεία. Σύμφωνα, πάντως, με ανακοινώσεις από την Αθήνα, φαίνεται ότι ως τελική λύση προτείνεται η «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Χωρίς να γνωρίζω άλλες λεπτομέρειες, βλέπω μια αντίφαση. Οι Δημοκρατίες , κατ’ αρχήν, δεν είναι ούτε Άνω ούτε Κάτω.

Αυτό σημαίνει ότι μια τέτοια ονομασία δεν μπορεί να είναι αποδεκτή. Αλλά μέσα στη συνολική  αυτή αναφορά πρέπει να δούμε τι κρύβεται στην υπόλοιπη πρόταση, ίσως, ένα πιθανό παιχνίδι τακτικής», δήλωσε ο Ρίστο Νικολόφσκι.

Μέχρι στιγμής, γίνεται ανεπίσημα γνωστό ότι ο μεσολαβητής προτείνει την αντικατάσταση  του ονόματος  ‘FYROM’  με αυτό της «Горна Република Македонија» -  «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας», ώστε να χρησιμοποιηθεί κατά τα επόμενα 7-8 χρόνια, ενόσω θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο και οι δύο πλευρές δίνουν τη συγκατάθεσή τους για μια συμβιβαστική λύση.
Σε περίπτωση που η πρόταση είναι για «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως επιθυμεί η σκοπιανή πλευρά και δεν ικανοποιείται η επιθυμία της Ελλάδας για γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη ‘Μακεδονία’, η Ελλάδα παίρνει εγγυήσεις, ότι το νέο όνομα θα καταχωρηθεί στο Σύνταγμα.

Επιπρόσθετα και οι δύο πλευρές ομιλούν για δυσκολίες στα ζητήματα της ταυτότητας, στο όνομα του έθνους και στην ονομασία της γλώσσας.
Όταν επιτευχθεί συμφωνία για το «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας», η ονομασία αυτή θα χρησιμοποιείται σε όλον τον κόσμο αντί της σημερινής ‘FYROM’.

Τότε η Ελλάδα θα επιτρέψει στα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και με αυτό το όνομα θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με τη σειρά τους τα Σκόπια θα εισάγουν μια τροπολογία στο Σύνταγμά τους που θα λέει:

 «Από την ημέρα που τα Σκόπια θα γίνουν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το διεθνές όνομα της χώρας θα είναι «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας» και το όνομα αυτό θα χρησιμοποιείται erga omnes, σε όλες τις γλώσσες καθώς και από τις επίσημες γλώσσες της χώρας», διευκρίνισε ο Νικολόφσκι.

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου