Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Οι τράπεζες έχασαν 560 δισ. ευρώ από την πτώση του χρυσού

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο είδαν την αξία των αποθεμάτων τους σε χρυσό να μειώνεται κατά 560 δισ. δολάρια, καθώς η τιμή του μειώνεται με τους ταχύτερους ρυθμούς την τελευταία διετία, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Οι κεντρικές τράπεζες είναι μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων, καθώς έχουν στην κατοχή τους 31.694,8 μετρικούς τόνους του πολύτιμου μετάλλου, που αντιστοιχούν στο 19% του συνόλου του χρυσού που έχει εξορυχτεί, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (World Gold Council). Μετά τη συνεχόμενη άνοδο επί 12 έτη, η τιμή του χρυσού μειώθηκε κατά 29% από το επίπεδο – ρεκόρ των 1.923,70 δολαρίων ανά ουγγιά τον Σεπτέμβριο του 2011. Οι ΗΠΑ και η Γερμανία είναι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι χρυσού, με το μέταλλο να αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 70% των συνολικών διαθεσίμων τους.

Αντίθετα με την πορεία της τιμής του χρυσού, η ανάπτυξη των οικονομιών και η αύξηση των εταιρικών κερδών, σε συνδυασμό με τον χαμηλό πληθωρισμό, αύξησαν τις αποτιμήσεις των μετοχών σε όλο τον κόσμο κατά 2,28 τρις. δολάρια φέτος. Οι προθεσμιακές τιμές του χρυσού στη Νέα Υόρκη μειώθηκαν 18% φέτος – η χειρότερη επίδοση από το 1981 – μετά τη «βουτιά» τους κατά 9,3% προχθές.

Ο χρυσός έχασε έδαφος, καθώς η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας απέκτησε δυναμική, το δολάριο ενισχύθηκε και η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να μειώσει τη νομισματική τόνωση. Η ελκυστικότητα του μετάλλου ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού μειώθηκε εν μέρει λόγω της επιβράδυνσης του πληθωρισμού, παρά τα πέντε χρόνια κρατικής τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας. Το κόστος διαβίωσης στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 0,2% τον Μάρτιο, η πρώτη μείωση σε τέσσερις μήνες. Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης τιμών S&P 500 υπερδιπλασιάσθηκε από το χαμηλό 12ετίας που είχε σημειώσει το 2009, βοηθούμενος από τις πρωτοφανείς αγορές ομολόγων από τη Fed, τα χαμηλά επιτόκια και τρία συνεχόμενα χρόνια αύξησης των εταιρικών κερδών.

Ορισμένοι επενδυτές, ωστόσο, παραμένουν αισιόδοξοι για την πορεία του χρυσού. Ο μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον εμμένει στο στοίχημά του ότι οι τιμές του θα αυξηθούν. Ο ίδιος ξεκίνησε το 2012 με επενδύσεις περίπου 9,5 δις. δολαρίων σε όλα τα επενδυτικά ταμεία του (hedge funds), με αποτέλεσμα να καταγράφει έως τον Απρίλιο φέτος μία λογιστική μείωση της προσωπικής περιουσίας τους κατά 1,5 δις. δολαρίων. Ο Πόλσον εμμένει στη θέση του ότι το μέταλλο είναι η καλύτερη προστασία έναντι του πληθωρισμού και της μείωσης της αξίας των νομισμάτων, καθώς οι χώρες ρίχνουν χρήματα στις οικονομίες τους.

newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου