Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Έκτακτη εισφορά 15% και στα φωτοβολταϊκά στη στέγη

Στην επιβολή έκτακτης εισφοράς και στα φωτοβολταϊκά στις στέγες προσανατολίζεται πλέον το υπουργείο Περιβάλλοντος υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας για μηδενισμό του ελλείμματος της αγοράς ηλεκτρισμού το 2014.
Σύμφωνα με την "Καθημερινή" οι πρώτες σκέψεις αναφέρονται σε μία εισφορά της τάξης του 10 - 15 % του τζίρου και εξετάζεται η δυνατότητα να εξαιρεθούν από αυτή, όσοι διαθέτουν χαμηλό εισόδημα.
Αυτό σημαίνει ενίσχυση του ΛΑΓΗΕ με ένα ετήσιο έσοδα της τάξης των 30 - 35 εκατ. ευρώ με δεδομένο ότι ο συνολικός τζίρος από τα φωτοβολταϊκά στις στέγες ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ ετησίως και δεν υπόκειται σε φορολογία.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ καταβάλλει σε μηνιαία βάση στους παραγωγούς από φωτοβολταϊκά στεγών περί τα 25 εκατ. ευρώ, αφού προηγουμένως συμψηφίσει το κόστος της ενέργειας που παρέχει στους ίδιους.
Η κατηγορία των φωτοβολταϊκών στις στέγες ήταν η μοναδική που είχε εξαιρεθεί από το μέτρο της έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε πέρυσι με τον πρώτο πακέτο μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ. Η πρόβλεψη για  διόγκωση του ελλείμματος στα 670 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013 και στο 1,3 δισ το 2014 έναντι μηδενισμού την ίδια χρονιά που απαιτεί η τρόικα, πλέον υποχρεώνει την κυβέρνηση να επιβάλει έκτακτη εισφορά και στα οικιακά φωτοβολταϊκά.
Εν τω μεταξύ στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που έδωσε προ ημερών σε διαβούλευση προβλέπεται αύξηση της έκτακτης εισφοράς στο εύρος του 37% - 40% για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς

Πηγή:  newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου