Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Νέος φορολογικός οδηγός ΥΠΟΙΚ: Τι θα πληρώσουμε και πόσες αποδείξεις πρέπει να μαζέψουμε

Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, λίγα 24ωρα πριν κλείσει η συμφωνία με την τρόικα. Ερωτήσεις και απαντήσεις για τις αποδείξεις. Δεν περνάνε ενοίκια, ιατρικές δαπάνες και δίδακτρα
Αναλυτικό φορολογικό Οδηγό στον οποίο ενσωματώνονται οι τελευταίες νομοθετικές αλλαγές , έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών το απόγευμα της Δευτέρας.

Διαβάστε αναλυτικά τον οδηγό του ΥΠΟΙΚ για τις αποδείξεις που πρέπει να μαζέψουμε και για το τι θα ισχύει με τις φοροαπαλλαγές.
Τι θα ισχύσει με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
Στον οδηγό, μεταξύ άλλων, περιγράφονται οι κλίμακες και οι απαλλαγές κατά τη φορολόγηση των περσινών εισοδημάτων, όπως θα αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις, αλλά και επίκαιρα θέματα όπως για παράδειγμα οι προσαυξήσεις που επιβάλλονται σε ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Το υπουργείο Οικονομικών, απαντά ότι "οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που υπάγονται σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής εξακολουθούν να επιβαρύνονται με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
Ωστόσο, οφειλές που έχουν υπαχθεί σε πρώτη διευκόλυνση (συμπεριλαμβανομένης εδώ και της επανεξέτασης για αύξηση του αριθμού των δόσεων), εφόσον ο οφειλέτης είναι απόλυτα συνεπής στους όρους αυτής, απαλλάσσονται από την ημέρα χορήγησης και μετά, ποσοστού τριάντα τοις εκατό (30%) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής εκάστης δόσης και του συνόλου των προσαυξήσεων της τελευταίας δόσης, με την προϋπόθεση ότι αυτές δεν υπερβαίνουν το σαράντα τοις εκατό (40%) των συνολικών προσαυξήσεων.
Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών εκπίπτεται το σαράντα τοις εκατό (40%) των συνολικών προσαυξήσεων.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της πρώτης διευκόλυνσης δεν επιβαρύνονται με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής οφειλές που προέρχονται από καταλογισμό συντάξεων, αποδοχών και λοιπών βοηθημάτων, που έχουν ληφθεί χωρίς δόλο.
Δεν ισχύουν εκπτώσεις για ενοίκια, δίδακτρα, αλλά και ιατρικές δαπάνες
Την ίδια στιγμή, έτοιμοι να αποχαιρετίσουν τις εκπτώσεις δαπανών για ενοίκια, δίδακτρα, ιατρικά, θα πρέπει να είναι οι φορολογούμενοι, καθώς η φετινή υποβολή των δηλώσεων θα είναι και η τελευταία με το προηγούμενο καθεστώς, με δεδομένο ότι από την επόμενη χρονιά θα διατηρηθούν σε ισχύ μόνο περιορισμένες μειώσεις φόρου όπως για διατροφή.
Όπως έχει προαναγγείλει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, το αφορολόγητο θα αποσυνδεθεί πλήρως από τις δαπάνες και θα θεσμοθετηθούν ειδικά κίνητρα, όπως η πληρωμή μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών ακόμα και για αγορές των 500 ευρώ.

news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου