Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

ΡΩΣΙΚΕΣ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Ανησυχία ΗΠΑ από ρωσικές ασκήσεις ετοιμότητας – Μετέφεραν πυρηνικά σε προωθημένες βάσεις

Τις μεγαλύτερες ασκήσεις της τελευταίας 20ετίας πραγματοποίησαν οι ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις όπως εκτίμησαν Αμερικανοί επίσημοι του..... Πενταγώνου και του υπουργείου Εξωτερικών. Οι ασκήσεις περιελάμβαναν την μετακίνηση στρατηγικών και τακτικών πυραύλων πολύ κοντά στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας.

Οι συγκεκριμένες ασκήσεις προκάλεσαν σοβαρό σκεπτικισμό στο αμερικανικό Πεντάγωνο αλλά και στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, όπως αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ όχι μόνο επειδή οι μεγαλύτερες της τελευταίας 20ετίας αλλά επιπρόσθετα γιατί ενέπλεκαν τον υψηλότερο βαθμό ετοιμότητας των ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων.

 Οι ασκήσεις –και όπως αποδείχθηκε αργότερα;- ήταν μέρος της γενικότερης κινητοποίησης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων η οποία παρατηρήθηκε στο διάστημα μεταξύ 17 και 21 Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο αυτών ήταν τελικά και η διείσδυση δύο ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-95 Bear κοντά στην αμερικανική βάση του Guam αλλά και προσομοιώσεις πτήσεων στρατηγικού βομβαρδισμού με πυρηνικά όπλα που είχαν σημειωθεί τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο, με εικον9ικούς στόχους την Αλάσκα και την Καλιφόρνια!

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου αντισυνταγματάρχης Wesley P. Miller μιλώντας σχετικά προσπάθησε να υποβαθμίζει την ρωσική κινητοποίηση αρνούμενος να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο για τη μετακίνηση ρωσικών πυραυλικών δυνάμεων στα δυτικά ευρωπαϊκά σύνορα της Ρωσίας λέγοντας μόνο: «Δεν σχολιάζουμε θέματα που άπτονται των υπηρεσιών πληροφοριών».

Π Miller δήλωσε πως «οι ρωσικές ασκήσεις με την εμπλοκή πυρηνικών δυνάμεων δεν πρέπει να μας απασχολεί ιδιαίτερα καθώς τόσο οι Ρώσοι όσο και εμείς πραγματοποιούμε τέτοιες ασκήσεις σε σταθερή βάση»

Παρόλα αυτά Αμερικανός επίσημος δήλωσε πως οι ασκήσεις αποτέλεσαν σημείο προβληματισμού για τις ΗΠΑ και την εθνική ασφάλεια κύρια για την  κλίμακα στην οποία διεξήχθησαν αλλά και τον αριθμό των πυρηνικών μέσων τα οποία έλαβαν μέρος.

«φυσικά και είναι σημείο προβληματισμού όταν έχεις την πραγματοποίηση τέτοιου είδους ασκήσεων», δήλωσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ένα ακόμη σημείο ανησυχίας είναι ότι η Ρωσία εμφανίζει να αυξάνει την ετοιμότητα των πυρηνικών της δυνάμεων τη στιγμή που το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο έχει ανάγκη άμεσης αναβάθμισης και οι ένοπλες δυνάμεις γενικότερα πλήττονται από τις αυτόματες περικοπές (85 δισ. δολαρίων) που επιβλήθηκαν στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Λεπτομέρειες για τις ρωσικές ασκήσεις δεν έχουν γίνει γνωστές καθώς οι πληροφορίες που ΄3εχουν στη διάθεσή τους οι Αμερικανοί είναι απόρρητες αλλά από ότι έγινε γνωστό η 12η GUMO –η υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για το πυρηνικό οπλοστάσιο- μετέφερε μεγάλο αριθμό πυρηνικών όπλων από τα σημεία αποθήκευσής τους σε σημεία επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα δεν έγινε γνωστό εάν οι Ρώσοι έδωσαν επαρκή ειδοποίηση για τις στρατηγικές πυρηνικές τους ασκήσεις.

Σύμφωνα με τη συνθήκη START και οι δύο χώρες (Ρωσία, ΗΠΑ) υποχρεούνται να ειδοποιούν η μια την άλλη σε περίπτωση μεγάλων ασκήσεων οι οποίες περιλαμβάνουν και πτήσεις στρατηγικών βομβαρδιστικών.

Μη διαβαθμισμένες αμερικανικές αναφορές καταδεικνύουν τρεις μεγάλες βάσεις «επιχειρησιακής αποθήκευσης μετώπου» κοντά; Στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας ένας εξ αυτών στο σημείο όπου διασταυρώνονται τα σύνορα μεταξύ Ρωσίας,  Λεττονίας και Λευκορωσίας. Δύο άλλοι σταθμοί βρίσκονται στην περιοχή Zhukovka κοντά στην Λευκορωσία και στο Golovchino κοντά στην ουκρανική πόλη του Kharkiv

Ακόμη ένα σημείο που δεν έγινε γνωστό είναι ο τρόπος με τον οποίο μεταφέρθηκαν οι πυρηνικές κεφαλές και τα λοιπά πυρηνικά οπλικά συστήματα στις προωθημένες βάσεις φύλαξης κατά τη διάρκεια της άσκησης της 12ης GUMO δηλαδή εάν μεταφέρθηκαν με αεροσκάφη, φορτηγά οχήματα ή σιδηροδρομικά.

oparlapipas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου