Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Έδωσαν τα χέρια στις Βρυξέλλες - Παζαρεύουν ακόμα το ποσοστό κουρέματος

Τα σενάρια για το κούρεμα - φωτιά στις τραπεζικές καταθέσεις. Ποιες τράπεζες αφορά. Εντός των ωρών η τελική συμφωνία. Πληροφορίες για κούρεμα έως και 32%. Δηλώσεις Κριστίν Λαγκάρντ. Ανοιχτές οι τράπεζες από αύριο. Όλες οι τελευταίες εξελίξεις
Μπορεί να κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία Κύπρος και τρόικα μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις και αλλεπάλληλες εναλλακτικές προτάσεις για το μέλλον κυρίως της Τράπεζας Κύπρου και το "κούρεμα" των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, ωστόσο το ακριβές ποσοστό κουρέματος, φαίνεται ότι βρίσκεται ακόμα στον αέρα.
Δείτε πως το NEWS 247 κάλυψε λεπτό προς λεπτό τη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup.
Αμέσως μετά το τέλος του Eurogroup που ενέκρινε τη συμφωνία ο επικεφαλής του Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως το συνολικό ποσό της βοήθειας θα φτάσει τα 10 δισ. ευρώ και πρόσθεσε ότι κανένα από τα μέτρα δεν θα επηρεάσει τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.
Πρόσθεσε δε ότι αποφασίστηκε ο διαχωρισμός της Λαϊκής Τράπεζας σε "καλή" και "κακή", ωστόσο υπογράμμισε πως το ακριβές ποσοστό του "κουρέματος" στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα οριστικοποιηθεί στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν σήμερα και ίσως και τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, δεν αποκλείεται να κυμανθεί από 29% ως 32%, αλλά η απόφαση θα ληφθεί τις αμέσως επόμενες ώρες.
Ο ίδιος ερωτηθείς για το ποια από τις δύο αποφάσεις για την Κύπρο ήταν η καλύτερη δήλωσε πως η σημερινή είναι σαφώς καλύτερη μιας και επικεντρώνεται στο πρόβλημα των δύο τραπεζών (Κύπρου και Λαϊκή).
Από την πλευρά του Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Όλι Ρεν, έκανε λόγο για μια δύσκολη διαβούλευση και υπογράμμισε ότι ήταν ζωτικής σημασίας η επίτευξη συμφωνίας.
"Από σήμερα μπορούμε να βοηθήσουμε το λαό της Κύπρου να ξαναχτίσει την οικονομία του. Είναι ξεκάθαρο ότι το μέλλον θα είναι δύσκολο για την Κύπρο και το λαό της", δήλωσε ο ίδιος.
Τι δήλωσε το ΔΝΤ
Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως η συμφωνία αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα και κατανέμει το βάρος μεταξύ των Ευρωπαίων και των καταθετών στην Κύπρο.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ προανήγγειλε ότι θα εισηγηθεί θετικά στο ΔΣ του Ταμείου για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και πρόσθεσε πως η αποστολή της τρόικας που βρίσκεται στην Κύπρο θα εργαστεί για να ολοκληρωθούν οι λεπτομέρειες.
Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε πως η πρώτη δόση του δανείου προς την Κύπρο θα πρέπει να δοθεί στις αρχές Μαΐου.
Τα σενάρια - φωτιά για κούρεμα 60%
"Φτάσαμε να συζητείται κούρεμα έως και 50% -60%. Κοντέψαμε να πάμε και στην εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου, άρα είναι ότι καλύτερο μπορούσαμε να πάρουμε", είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Σωκράτης Χάσικος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ANT1, αναφορικά με την απόφαση του Eurogroup.
"Το όχι το είπαμε είχε τα δικά του αρνητικά αποτελέσματα και δέχθηκαν πίεση οι τράπεζες. Δυσκολεύτηκαν τα πράγματα αλλά σήμερα ξεκινούμε νέα πορεία, ανακτάται η εμπιστοσύνη από πλευράς ΕΚΤ", υπογράμμισε ο υπουργός και πρόσθεσε:
"Νιώσαμε πολύ μόνοι, χωρίς να υπονοώ κάτι για την Ελλάδα. Περιμέναμε πολλά από τη Ρωσία και την Ευρώπη. Νιώσαμε απομονωμένοι την πιο δύσκολη στιγμή".
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Τουρκίας για το φυσικό αέριο, η οποία διεκδικεί μερίδιο ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι "η Τουρκία ήταν πάντα εκεί απλά εμείς δεν την αξιολογούσαμε".
"Παλαιότερα είχαμε δηλώσεις και από Αμερική και από Ρωσία που υποστήριζαν το δικαίωμα της Κύπρου να προχωρήσει σε εκμετάλλευση και αξιοποίηση. Φαίνεται ότι τώρα διαφοροποιούν τις δηλώσεις. Τώρα Κύπρος και Ελλάδα σαν μία γροθιά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις εξελίξεις, πάντοτε πολιτικά".
Ανοίγουν οι τράπεζες από αύριο 26/03
"Αν δεν ανοίξουν οι τράπεζες, θα σημαίνει ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες. Μάλλον όμως θα ανοίξουν»" δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ο διευθυντής του Γρ. Τύπου του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πάμπος Χαραλάμπους.
"Πολλοί καταθέτες, Κύπριοι και ξένοι, έχουμε αποκομίσει πολλά οφέλη από τα προνόμια που μας προσέφερε το τραπεζικό μας σύστημα, αυτό που ζητείται αυτή τη στιγμή είναι να διανεμηθούν δίκαια τα κέρδη των καταθετών για να διασωθεί η οικονομία", συμπλήρωσε ο κ. Χαραλάμπους και προσέθεσε πως το ελληνικό PSI στοίχισε 4 δισ. στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου