Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Μπαίνει στις ράγες η συμφωνία ΤΡΑΙΝΟΣΕ-Cosco-HP

Τέλος του μήνα θα φύγουν τα πρώτα τρένα για την Τσεχία

Της Μαριάννας Τζάννε
Τέλος του μήνα προβλέπεται να ενεργοποηθεί η συμφωνία Cosco, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Hewlett Packard βάζοντας σε ρόλο διεθνούς διαμετακομιστή τον πολύπαθο σιδηρόδρομο της χώρας, που η κυβέρνηση σχεδιάζει να βάλει σε τροχιά ιδιωτικοποίησης μέχρι τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα αναλάβει την μετακίνηση δύο τρένων την εβδομάδα, η χωρητικότητα των οποίων θα είναι 40 κοντέινερ έκαστο. Υπολογίζεται ότι σε πλήρη λειτουργία και με βάση την υποδομή του σιδηροδρόμου τα τρένα μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 10 την ημέρα.
Η διαδρομή των εμπορευμάτων θα ξεκινάει από το λιμάνι του Πειραιά, θα κατευθύνεται μέσω της σιδηροδρομικής σύνδεσης στο Ικόνιο και από εκεί στην Ειδομένη. Στη συνέχεια τα εμπορεύματα θα προωθούνται στα Σκόπια, στη Σερβία, στην Ουγγαρία, στην Αυστρία, με τελικό σταθμό την Τσεχία.
Μετά από πολύμηνο θρίλερ σχετικά με την διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, χθες το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε την παραμονή στο τιμόνι της εταιρείας του κ. Αθανάσιου Ζηλιασκόπουλου, ο οποίος έχει χειριστεί από το 2010 το σχέδιο εξυγίανσης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, διορισμένος από το ΠΑΣΟΚ, επιτυγχάνοντας έστω και οριακά κέρδη το 2012.
Η παραμονή του στην εταιρεία χαρακτηρίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του ενώ στην αγορά ψιθυρίζεται ότι μεγάλο ρόλο στην διατήρησή του έπαιξε η εμπειρία του αλλά και η σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην ανέφελη συμφωνία με την HP.
Ο λόγος είναι η …ουρά που μπορεί να έχει το συμβόλαιο αυτό στο τομέα των εμπορευματικών μεταφορών για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι στα σκαριά είναι συμφωνίες και με άλλες πολυεθνικές, οι οποίες θα μπορούσαν να επιταχυνθούν αν ο ελληνικός σιδηρόδρομος αποδείξει ότι είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος.        
Χθες πάντως το υπουργείο Ανάπτυξης στο νομοσχέδιο για την κύρωση από τις 18 Δεκεμβρίου της πράξης νομοθετικού περιεχομένου «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας», προβλέπει μείωση στα παράβολα για την ανάπτυξη σιδηροδρομικού έργου από τρίτες εταιρείες στην χώρα μας.
Όπως ανακοίνωσε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της βουλής ο υπουργός ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης η υποχρέωση αυτή «πηγάζει από το κοινοτικό δίκαιο για την απελευθέρωση της αγοράς σιδηροδρόμων». Το παράβολο των 30.000 ευρώ που ήταν το κόστος για την χορήγηση πιστοποιητικού ασφάλειας, κρίθηκε μεγάλο για αυτό και υποχωρεί από τα 3.000 έως τα 20.000 ευρώ. «Όχι άλλες αλλαγές για μισθωτούς και συνταξιούχους, δεν μπορούμε να λέμε θέλουμε επενδυτές και να έχουμε υψηλά παράβολα» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου