Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Ανοιχτή επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας με θέμα την συρρίκνωση και το κλείσιμο υπηρεσιών και οργανισμών στην Πτολεμαϊδα

ΑΞΙΟΤΙΜΕ ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ:
Τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας, οι επαγγελματίες αλλά και όλη η τοπική κοινωνία της Πτολεμαΐδας και του Δήμου Εορδαίας γίνονται αποδέκτες τα τελευταία χρόνια μιας χωρίς προηγούμενο επίθεσης εναντίον τους.
Επίθεση που αφορά την συρρίκνωση και το κλείσιμο σε μια σειρά από υπηρεσίες και οργανισμούς που παρέχονται και λειτουργούν στον Δήμο μας.
Σας αναφέρουμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:
1)Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, ένα σημαντικότατο νοσηλευτικό ίδρυμα με άριστες υποδομές που εξυπηρετεί ολόκληρη την Δυτική Μακεδονία, συρρικνώθηκε με εικονική μείωση των κλινών του από 250 σε 200, έχασε την διοικητική του αυτοτέλεια ενώ συνεχή είναι τα προβλήματα σε ελλείψεις γιατρών σε βασικές κλινικές όπως η παθολογική, και οι συγχωνεύσεις κλινικών με τελευταίο παράδειγμα ενός πραγματικά πρότυπου τμήματος ογκολογίας, το μοναδικό στην περιοχή και στην περιφέρειά μας, το οποίο ενσωματώνεται στην παθολογική, υποβαθμίζοντας ουσιαστικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ασθενείς, που δυστυχώς είναι πολλοί λόγω του βεβαρημένου περιβάλλοντος της περιοχής μας.
2)Τα γραφεία του ΟΑΕΕ στον Δήμο μας εξυπηρετούν 5.00O ασφαλισμένους που μαζί με τις οικογένειές τους ξεπερνούν τις 10.000.
Αυτές τις μέρες μάθαμε για την υποβάθμιση και το ενδεχόμενο κλείσιμο του γραφείου στην Πτολεμαΐδα, αναγκαζόμενοι πλέον να μεταβαίνουμε στην Κοζάνη σε μια απόσταση 28 χιλιομέτρων για να εξυπηρετηθούμε.
Πρόκειται για ένα γραφείο που λειτουργεί με μηδαμινά λειτουργικά έξοδα αφού το οίκημα ανήκει εξ ολοκλήρου στον ΟΑΕΕ και δεν επιβαρύνεται με ενοίκια.
Σε μία εποχή που ο ελεύθερος επαγγελματίας, και ο μικρός έμπορος δίνει αγώνα ζωής, έρχεται ο ασφαλιστικός μας φορέας και μας επιβαρύνει ακόμα περισσότερο με έξοδα, χρόνο και ταλαιπωρία, χωρίς να υπάρχει κανένα μα κανένα όφελος προς τον ΟΑΕΕ.
3)Η Επιθεώρηση εργασίας βρίσκεται επίσης υπ’ ατμόν, και κινδυνεύει να κλείσει, μία υπηρεσία που εξυπηρετεί πάνω από 10.000 εργαζομένους στον ενεργειακό  μας Δήμο, με εκατοντάδες εργολαβίες να λειτουργούν στα ορυχεία και στους υ/η σταθμούς της περιοχής μας, και οι οποίοι κινδυνεύουν να μείνουν ακάλυπτοι από αυτόν τον σημαντικότατο θεσμό για τους εργαζόμενους.
4)Τμήμα Μαιευτικής του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας που έχει έδρα την Πτολεμαΐδα, το μόνο που λειτουργεί στην Πόλη μας, ένα τμήμα με άριστη λειτουργία σε αρτιότατες εγκαταστάσεις και που σε συνεργασία με την μαιευτική κλινική του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου, έχει αξιοζήλευτα αποτελέσματα για τους φοιτητές είναι το πρώτο(!) και ίσως το μόνο τμήμα του ΤΕΙ που οδεύει για κλείσιμο.
Αναρωτιόμαστε, για ποιον λόγο;
Ποιο θα είναι το ουσιαστικό κέρδος να καταστρέφεται ένα τμήμα που λειτουργεί υποδειγματικά;
5)Το τελωνείο Πτολεμαΐδας, ένα τελωνείο μακράν πρώτο σε όγκο λειτουργίας κυρίως λόγω της δραστηριότητας της ΔΕΗ, εδώ και πολλά χρόνια πρωτοστατεί στην εξυπηρέτηση και διευκολύνει όλες τις δραστηριότητες της περιοχής, κλείνει και πλέον θα υπολειτουργεί μόνον με έναν υπάλληλο.
Την στιγμή που έχει αποφασιστεί και η κατασκευή της μονάδας «ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5» της ΔΕΗ και θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο, υποβαθμίζεται και αυτό.
6)Η Δ.Ο.Υ. Πτολεμαΐδας παρ’ όλο που με προσπάθεια και κινητοποιήσεις καταφέραμε να μην υλοποιηθεί η αρχική απόφαση περί κλεισίματός της αφού τα οικονομικά στοιχεία και μεγέθη μας δικαίωσαν, ωστόσο έχουν μεταφερθεί βασικά της τμήματα στην Δ.Ο.Υ. Κοζάνης, αυτά του δικαστικού τμήματος και του τμήματος ελέγχου, ενώ δεν έχει παρθεί οριστική απόφαση για την συνέχιση της λειτουργίας της.
Κύριε Πρωθυπουργέ
Βρισκόμαστε, ζούμε και δημιουργούμε σε μία περιοχή που παρά τα οξυμένα προβλήματά της, είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε ψηλά.
Το τι έχει προσφέρει, και συνεχίζει να προσφέρει η Πτολεμαΐδα εδώ και δεκαετίες στην εθνική οικονομία, το γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα.
Μία προσφορά που σε πολλές περιπτώσεις δόθηκε ακόμη και με ζωές.
Αυτή λοιπόν η Πόλη , κύριε Πρωθυπουργέ, αντί να απολαμβάνει την εύνοια της Πολιτείας και να αποτελεί πρότυπο ανάπτυξης, για την τεράστια αυτή προσφορά της στην Χώρα, βρίσκεται συνεχώς σε άμυνα, προσπαθώντας οι Πολίτες να κατανοήσουν γιατί, για ποιον ακριβώς λόγο, αντιμετωπίζει ένα κράτος εχθρικό απέναντί της, με συνεχείς αποφάσεις που θα την σβήσουν από τον χάρτη στο μέλλον.
Μία Πόλη των 46.000 κατοίκων, η δεύτερη μεγαλύτερη της Δ, Μακεδονίας αντί να της συμπαραστέκεται η Πολιτεία ως ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης της προσφοράς της, αντιμετωπίζεται σαν «αποπαίδι» προβληματίζοντας εντονότατα όλους τους κατοίκους, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι κάθε λίγο και λιγάκι να κινητοποιούνται και να διαμαρτύρονται για τα αυτονόητα.
Κύριε Πρωθυπουργέ
Σας καλούμε να ασχοληθείτε προσωπικά με αυτή την γωνιά της Ελλάδας που αυτή την στιγμή έχει την απόλυτη ανάγκη της προσοχής, σε υψηλότατο επίπεδο, ώστε να λυθούν όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν.
Γι αυτό τον λόγο απευθυνόμαστε σ’ εσάς, ελπίζοντας στην προσωπική σας παρέμβαση.
Σας ευχαριστούμε και αναμένουμε τις δικές σας πρωτοβουλίες.



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                      Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ματθαίος Καλαϊτζόπουλος                                                  Χαρίλαος Τοσκίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου