Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Σώστε τις μέλισσες: Απαγορεύστε τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα

Οι μέλισσες σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν και η εξαφάνιση τους απειλεί την τροφική αλυσίδα και τη βιοποικιλότητα.

Ανάμεσα στα αίτια για τις απώλειες των μελισσών, συγκαταλέγονται οι τοξικές, φυτοπροστατευτικές ουσίες. Η Ευρώπη θα μπορούσε επιτέλους να αποφασίσει την απαγόρευσή τους αν δράσουμε άμεσα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δημοσίευσε μία έκθεση στην οποία, για πρώτη φορά, καταδικάζονται τα τρία κύρια φυτοφάρμακα [1], τονίζονται οι κίνδυνοι που επιφέρουν στις μέλισσες και προτείνεται η απαγόρευση τους στη Ε.Ε.

Η έκθεση αυτή επιβεβαιώνει αυτό που εμείς οι μελισσοκόμοι, οι πολίτες και οι ενώσεις μας καταγγέλλουν εδώ και χρόνια: ότι τα φυτοφάρμακα σκοτώνουν τις μέλισσες! Όμως κάτω από τις πιέσεις της βιομηχανίας φυτοφαρμάκων, οι Ευρωπαϊκές αρχές ενδέχεται να αποφασίσουν να μην ακολουθήσουν τις προτροπές της έκθεσης και να μην πάρουν δυναμικά μέτρα, απαγορεύοντας ολοκληρωτικά τη χρήση αυτών των φυτοφαρμάκων. Πρέπει να αποφασίσουν επί του θέματος στις 31 Ιανουαρίου.

Το γεγονός αυτό μας δίνει περιθώριο μόνο λίγων ημερών να απαιτήσουμε από τη Ευρωπαϊκή Ένωση να απαγορεύσει αυτά τα φυτοφάρμακα χωρίς καθυστέρηση και να δείξουμε στην Ε.Ε. πως αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να δράσει και να σώσει τις μέλισσες.

Έχουμε μία μοναδική ευκαιρία να κάνουμε τις αρχές της Ε.Ε. να κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση της σωτηρίας των μελισσών. Αλλά γι’ αυτό, οι πολίτες και οι μελισσοκόμοι πρέπει να μιλήσουν δυνατότερα από τα λόμπυ των φυτοφαρμάκων.

Παρακαλώ υπογράψτε και διαδώστε αυτή την εκστρατεία.

[1] Μάθετε περισσότερα για τα "νεονικοτινοειδή" φυτοφάρμακα και τη EFSA εδώ:

http://news.sciencemag.org/scienceinsider/2013/01/common-pesticides-threaten-bees-.html

Για υπογραφές στο https://www.change.org/savebeesgr 

eleftheriskepsii

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου