Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Ανέπαφες οι διπλές και τριπλές συντάξεις βουλευτών και δημάρχων

Τελευταίες θα κοπούν οι συντάξεις βουλευτών και τοπικών αρχόντων. Πού "κόλλησε" η εφαρμογή του νόμου, που έπρεπε να έχει εφαρμοστεί από τις 31 Ιανουαρίου
Δεν εφαρμόστηκε στις 31 Ιανουαρίου η διάταξη που περιλαμβάνεται στον νόμο 4093/12 και προβλέπει τη μείωση των συντάξεων των βουλευτών και τοπικών αρχόντων και δεν αναμένεται να εφαρμοστεί πριν το τέλος Μαρτίου, τη στιγμή που περισσότεροι από δύο εκατομμύρια συνταξιούχοι έχουν δεχθεί "γενναίες" μειώσεις στις συντάξεις τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Τύπου της Κυριακής", εκτός αυτού οι περικοπές στις συντάξεις των βουλευτών και δημάρχων θα υπολογιστούν διαφορετικά από τις μειώσεις που έγιναν στους άλλους συνταξιούχους.
Η διάταξη που αναφέρεται στην παράγραφο Θ του μοναδικού άρθρου του ν. 4093/12 και η οποία δεν έχει εφαρμοστεί, προβλέπει ότι οι καταβαλλόμενες κατά την 1η Ιανουαρίου 2013 κανονιζόμενες συντάξεις των βουλευτών και των τοπικών αρχόντων των ΟΤΑ Ά και 'Β βαθμού, που λαμβάνουν και δεύτερη σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα  κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο, μειώνονται κατά 20%.
Το ποσοστό  μείωσης ανέρχεται στο 30%, εάν τα ανωτέρω πρόσωπα λαμβάνουν και τρίτη σύνταξη, συμπεριλαμβανομένης και της βουλευτικής ή της χορηγίας.
Η διάταξη ορίζει, ότι ένας πρώην δήμαρχος ή βουλευτής που παίρνει δύο συντάξεις, μία βουλευτική, έστω 3.000 ευρώ και μία εξ επαγγέλματος, έστω 1.800 ευρώ, η βουλευτική ή δημαρχιακή σύνταξη θα κοπεί κατά 20% και θα πέσει στις 2.400 ευρώ.
Εάν υπάρχουν συνολικά τρεις κύριες συντάξεις, τότε η βουλευτική κόβεται κατά 30% και από 3.000 ευρώ θα έπρεπε να πέσει στα 2.100 ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου του 2013.
Η μείωση αυτή ωστόσο δεν έγινε και δεν αναμένεται να γίνει ούτε στη σύνταξη του Μαρτίου, αφού πλέον προγραμματίζεται να γίνει στη σύνταξη Απριλίου, που θα πληρωθεί στο τέλος Μαρτίου.
Κατ' επέκταση, από τη στιγμή που δεν έχει γίνει αυτή η μείωση, δεν μπορούν να προχωρήσουν και οι άλλες μειώσεις, δηλαδή η μείωση του ΛΑΦΚΑ και η νέα μείωση κατά 5% - 20%, καθώς όπως προβλέπει η διάταξη, οι επόμενες μειώσεις του Μνημονίου θα υπολογιστούν αφού πρώτα γίνει η περικοπή 20% ή 30%.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο λόγος για τον οποίον δεν έχει γίνει η μείωση, είναι ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν κατάφεραν να στείλουν και να συγκεντρώσουν τα μητρώα των συνταξιούχων που παίρνουν σύνταξη βουλευτική, δημάρχου, νομάρχη και κοινοτάρχη, ταυτόχρονα με δεύτερη ή τρίτη σύνταξη.

news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου