Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ PALACE ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ. ΘΑ ΛΕΓΕΤΑΙ "ΣΟΥΛΕΙΜΑΝ PALACE"; ΥΠΟΥΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟΥ ΡΟΒΕΡΤΟΥ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Makedonia Palace ThessalonikiΣύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Birlik, που δεν επιβεβαιώνεται προς το παρόν από πουθενά αλλού, το ιστορικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, κατέληξε σε χέρια Τούρκων, αφού Τουρκική εταιρεία πλειοψήφισε με νοίκι 50.000 ευρώ, σε διεθνή διαγωνισμό για νέο μισθωτή, που προκήρυξε ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, που είναι το ΙΚΑ.

Ο μέχρι τώρα μισθωτής του ξενοδοχείου, η εταιρεία του ομίλου Δασκαλαντωνάκη δηλαδή, εγκατέλειψε το οίκημα, ως ασύμφορο, την 31-12-2012.

Οι νέοι ιδιοκτήτες, γράφει η Birlik, δεσμεύτηκαν, ότι θα διατηρήσουν τις 120 θέσεις εργασίας.
Πάντως, με χθεσινή απόφασή του,το ΙΚΑ ματαίωσε τον διαγωνισμό και καταφεύγει στη βραχυχρόνια μίσθωση για 1 ακόμη χρόνο. Αυτα διαβάζουμε στο έγκυρο taxalia που δεν γράφει ανοησίες. Πούλησαν δηλαδή εν κρυπτώ το ξενοδοχείο και το κρύβουν οι ξεφτυλισμένοι.

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη, που λειτουργούσε το ξενοδοχείο τα τελευταία 16 χρόνια -το 2012 μάλιστα με ιδιαίτερα χαμηλό ενοίκιο-, δεν περίμενε καν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του διαγωνισμού για την εκ νέου εκμίσθωση του ξενοδοχείου. 

Προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό το ξενοδοχείο, πολλοί εργαζόμενοι υπέγραψαν δηλώσεις με τις οποίες παραιτούνταν -μεταξύ άλλων- από την όποια απαίτηση για την πληρωμή αποζημίωσης απόλυσης από τον όμιλο Δασκαλαντωνάκη. Παρ' όλα αυτά δεν κατέστη δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας του ξενοδοχείου, ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Πιερίας Κυριάκος Τσιαούσης υποστήριξε ότι ήδη από σήμερα (σ.σ. χθες) το μεσημέρι «διευθυντικά στελέχη ειδοποίησαν εργαζόμενους να πάνε να υπογράψουν τις απολύσεις τους». Το προσωπικό δεν πληρώθηκε για τον μήνα Δεκέμβριο, ενώ μόλις χθες καταβλήθηκαν τα δεδουλευμένα Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον κ. Τσιαούση. Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες, συνδικαλιστές του ΣΕΤΕΠΕ κατήγγειλαν τον κ. Τσαραμπουλίδη για την παρέμβασή του υπέρ της υπογραφής δήλωσης παραίτησης από τις αποζημιώσεις.
ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ, ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΜΙΣΘΩΜΑ

Το εμβληματικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, ιδιοκτησίας ΤΑΠ-ΟΤΕ, πέρασε στο ΙΚΑ με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Το 2011 οι εκμισθωτές ζήτησαν μείωση ενοικίου (το οποίο ήταν της τάξης των 250.000 ευρώ μηνιαίως), κάτι που δεν έγινε δεκτό από το ΙΚΑ, κι έτσι έκλεισε για μικρό χρονικό διάστημα. 

Στη συνέχεια αποφασίστηκε να συνεχιστεί η μίσθωση μέχρι τον Οκτώβριο του 2012, με το υποτυπώδες ενοίκιο των 5.000 ευρώ τον μήνα, με σκοπό να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να παραμείνει το ξενοδοχείο ανοιχτό έως ότου διενεργηθεί διαγωνισμός για την εκ νέου μίσθωσή του σε νέο (ή ακόμη και στον ίδιο) εκμισθωτή. 

Μάλιστα, το ΙΚΑ είχε το δικαίωμα να αποφασίσει μονομερώς την παράταση αυτής της συμφωνίας έως τις 13 Ιανουαρίου του 2013, με την προϋπόθεση η εκμισθώτρια εταιρεία να ενημερωθεί εγκαίρως. Με το τέλος της περιόδου, η εταιρεία συμφώνησε να καταβάλει στο ΙΚΑ και τα τυχόν καθαρά κέρδη (προ τόκων και αποσβέσεων) από την εκμετάλλευση του ξενοδοχείου. Τον Δεκέμβριο το δ.σ. του ΙΚΑ αποφάσισε να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την εκμίσθωση. 

Οι διαδικασίες του διαγωνισμού αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 25 Ιανουαρίου με την προοπτική το ξενοδοχείο να λειτουργήσει άμεσα, πιθανότατα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Ο διαγωνισμός θα δώσει και πάλι προσωρινή λύση. Στόχος της διοίκησης του ΙΚΑ είναι το «Μακεδονία Παλάς» να εκμισθωθεί έναντι ελάχιστου μηνιαίου μισθώματος μόλις 50.000 ευρώ, για χρονικό διάστημα 12 μηνών.
makedonia-palace2

Η ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Στον διαγωνισμό υπάρχει πρόβλεψη για ανάληψη δέσμευσης από τον νέο μισθωτή ότι θα επαναπροσλάβει τουλάχιστον το 80% των 120 εργαζομένων. Ωστόσο, κατά την υπογραφή της σύμβασης, το ΙΚΑ θα επιδιώξει να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την επαναπρόσληψη κατ' ελάχιστον του 95% του προσωπικού. Η προσπάθεια αυτή θα τελεσφορήσει, εκτιμά ο διοικητής του ιδρύματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ.

 «Από την πλευρά μας κάναμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μη διακοπεί η λειτουργία του ξενοδοχείου [...] και εξακολουθούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του ΙΚΑ, η εμπορική και ιστορική αξία του 'Μακεδονία Παλάς' και τα συμφέροντα των εργαζομένων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σπυρόπουλος.

Όμιλος Δασκαλαντωνάκη: «Απαραίτητο το κλείσιμο»

Αρμόδια στελέχη του ομίλου ανέφεραν στο ΑΜΠΕ ότι το κλείσιμο του ξενοδοχείου στις 31 Δεκεμβρίου ήταν απαραίτητο, ώστε να προηγηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για την αποχώρηση στις 13 Ιανουαρίου 2013, αφού στο μεταξύ δεν βρέθηκε η απαραίτητη νομική λύση που να επιτρέπει τη συνέχιση της εκμετάλλευσης του ξενοδοχείου. «Από τις 31 Οκτωβρίου ενοχλήσαμε επανειλημμένως το ΙΚΑ για να μάθουμε τι μέλλει γενέσθαι, αλλά δεν βρέθηκε λύση που να μας κατοχυρώνει νομικά για την παραμονή μας. Άρα είμαστε υποχρεωμένοι να αποχωρήσουμε», σημείωσαν τα ίδια στελέχη και πρόσθεσαν ότι οι προσπάθειες του ίδιου του ομίλου ήταν το ξενοδοχείο να παραμείνει ανοιχτό με κάθε κόστος, πρώτα από όλα για τους εργαζομένους. 

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσαν, ο όμιλος είναι έτοιμος να συμμετάσχει «στον όποιο διαγωνισμό».


 http://makeleio.gr
 eleftheriskepsii

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου