Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Καϊμακτσαλάν: Η Αράχωβα του Βορρά

Φωτογραφία για Καϊμακτσαλάν: Η Αράχωβα του ΒορράΑν και διάσημο πια στους κύκλους των φανατικών σκιέρ, το μεγάλο βουνό της μεθορίου κρατά ακόμη μυστικές τις ομορφιές του. Έτσι, το Καϊμάκτσαλαν και η ευρύτερη περιοχή της Ορεινής Πέλλας έχουν γίνει ο ιδανικός προορισμός και για όσους θέλουν να συνδυάσουν την άγρια φύση με την εναλλαγή τοπίων, να πατήσουν σίγουρα χιόνι, αλλά και να περάσουν αξέχαστες στιγμές σε ζεστούς, φιλόξενους παραδοσιακούς ξενώνες.

Το όρος Βόρας γνωστό και ως Καϊμάκτσαλαν (στα τούρκικα κaymak= κρέμα γάλακτος δηλαδή καϊμάκι και alan =περιοχή) ξεδιπλώνει τη χιονισμένη κορμοστασιά του στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και χωρίζει με την μεγαλόπρεπη παρουσία του τη Μακεδονία από τη F.Y.R.O.M. Με ύψος 2.524 μέτρων συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ψηλότερα, ομορφότερα, αλλά και περισσότερο άγνωστα βουνά της πατρίδας μας. Η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αυτή περιοχή προσεγγίζεται εύκολα από την Έδεσσα, αλλά και την Κοζάνη ή τη Φλώρινα, αφού σε όλες τις περιπτώσεις οι δρόμοι είναι ασφάλτινοι.

 
Καϊμακτσαλάν: Η Αράχωβα του Βορρά - Φωτογραφία 3Χιονοδρομικό κέντρο

Το χιονοδρομικό κέντρο απέχει 39 χλμ. από την Έδεσσα, 140 χλμ. από την Θεσσαλονίκη και 570 χλμ. από την Αθήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί αποκαλούν το Καϊμακτσαλάν, η ΄΄Αράχοβα του Βορρά΄΄ λόγω του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα του αλλά και των παραδοσιακών οικισμών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

Το Καϊμακτσαλάν άρχισε να λειτουργεί από το 1995. Σύντομα απέκτησε μεγάλη φήμη λόγο των σύγχρονων εγκαταστάσεών του και στο πλήθος δραστηριοτήτων που προσφέρει στους επισκέπτες του. Έτσι, σήμερα το Καϊμακτσαλάν θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα χιονοδρομικά κέντρα και ένα από αυτά με τις αρτιότερες υποδομές.

Αναλυτικότερα το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει 7 αναβατήρες (1 εναέριο διθέσιο και 6 συρόμενους), οι οποίοι παρέχουν πρόσβαση στις 14 συνολικά πίστες σκι διαφόρων βαθμών δυσκολίας (4 πίστες αγώνων με ηλεκτρονικό χρονόμετρο, εκ των οποίων η μοναδική πίστα στην Ελλάδα Ολυμπιακών προδιαγραφών για ελεύθερη κατάβαση. Το μήκος της πίστας φτάνει τα 3.528 μ. και η υψομετρική τους διαφορά τα 503 μ. 3 δύσκολες πίστες. 3 εύκολες πίστες, 1 μέτρια πίστα και 3 baby πίστες), μια πίστα Snowmobile και ένα Snowboard Fun Park (πίστα για τούμπες και άλματα) για τους πιο έμπειρους και απαιτητικούς της λάτρες των σπορ.

Το χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί από το Νοέμβριο έως και το Μάιο και αξίζει να αναφερθεί ότι είναι ένα από τα λίγα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας με τόσο μεγάλη διάρκεια χιονοκάλυψης.
 
Καϊμακτσαλάν: Η Αράχωβα του Βορρά - Φωτογραφία 4Όσο αφορά τις λοιπές παροχές του κέντρου, το σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου λειτουργεί σε υψόμετρο 2.050μ. Επίσης, λειτουργεί ξενώνας χωρητικότητας 46 κλινών, εστιατόριο και ουζερί. Σε υψόμετρο 2.100 μέτρων λειτουργεί ένα snowbar, το οποίο με τη ζεστή και φιλική του ατμόσφαιρα προσφέρεται για ξεκούραση και χαλάρωση των χιονοδρόμων. Στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου λειτουργούν και καταστήματα ενοικίασης και πώλησης εξοπλισμού.

Η θέα από το βουνό είναι εξαιρετική και όταν το επιτρέπει ο καιρός μπορεί να παρατηρήσει κάποιος το Θερμαϊκό κόλπο και την κορυφή του Ολύμπου.

 
Καϊμακτσαλάν: Η Αράχωβα του Βορρά - Φωτογραφία 6Στην υψηλότερη κορυφή του (υψόμετρο 2524μ.) υπάρχει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία το οποίο αποτελεί μνημείο του 1ου Παγκοσμίου πολέμου. Είναι κατασκευασμένο σε ρυθμό καθολικό και στο υπόγειό του υπάρχει κενοτάφιο των θυμάτων που έπεσαν στις μάχες που διεξήχθησαν στις πλαγιές του.

Παλιός Άγιος Αθανάσιος

Σε απόσταση 33 χιλιομέτρων από την πόλη της Έδεσσας και πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, βρίσκεται ο παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός του Παλιού Αγίου Αθανασίου ή Τσέγανη, όπως ονομαζόταν παλιά. Χτισμένος σε υψόμετρο 1200 μέτρων, στους πρόποδες του όρους Βόρας, για χρόνια ήταν εγκαταλελειμμένος. Με την δημιουργία όμως του χιονοδρομικού κέντρο το χωριό βρέθηκε στο επίκεντρο των επισκεπτών της περιοχής. Έτσι, σήμερα ο παλιός Άγιος Αθανάσιος έχει μεταμορφωθεί σ’ ένα κοσμικό χωριό - το οποίο θεωρείται ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας – με όμορφους παραδοσιακούς ξενώνες, εντυπωσιακές αναπαλαιωμένες κατοικίες, γραφικά μαγαζάκια και κυρίως νυχτερινά κέντρα που υπόσχονται έντονες βραδιές στους εκδρομείς που επιθυμούν διασκέδαση μέχρι πρωίας.

 
Καϊμακτσαλάν: Η Αράχωβα του Βορρά - Φωτογραφία 9Oι επισκέπτες, που επιλέγουν τον Παλιό Άγιο Αθανάσιο, μαγεύονται από τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια με τα κεραμίδια, δείγματα της παραδοσιακής τοπικής Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, κτισμένα από πελεκητή πέτρα.

Η παραδοσιακή φιλοξενία και η τοπική γαστρονομία με τις ξεχωριστές γεύσεις της Μακεδονίας, πλούσιες σε τυροκομικά προϊόντα και ντόπια κρέατα, θα ικανοποιήσουν όλα τα γούστα. Η μαγευτική τοποθεσία στην οποία βρίσκεται στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν, ακριβώς επάνω από τη Λίμνη Βεγορίτιδα και ανάμεσα σε δασωμένες εκτάσεις απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, καθιστούν τον Παλιό Άγιο Αθανάσιο ένα πρώτης τάξεως ορμητήριο για σκι στο χιονοδρομικό κέντρο, αλλά και για άλλες δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, ιππασία, ορειβασία, αναρρίχηση και φυσικά κωπηλασία στη Λίμνη Βεγορίτιδα.

 
Καϊμακτσαλάν: Η Αράχωβα του Βορρά - Φωτογραφία 8Ο Παλιός Αγ. Αθανάσιος(Καϊμακτσαλάν) απέχει 605 χλμ. από Αθήνα και μόλις 123 χλμ. από Θεσ/νίκη. Από νότια Ελλάδα -ως πιο σύντομη διαδρομή- ακολουθείτε την εθνική οδό Κατερίνης-Θεσ/νίκης, μετά την Κατερίνη βγαίνετε στην έξοδο προς Βέροια. Συνεχίζετε την εθνική Θεσ/νίκης- Βέροιας και ακολουθείτε τη σήμανση προς Αλεξάνδρεια - Γιαννιτσά – Έδεσσα. Στην Έδεσσα θα δείτε τη σήμανση προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν που μετά από 33 χλμ. θα σας οδηγήσει στον Παλιό Άγιο Αθανάσιο (Καϊμακτσαλάν).

Χρήσιμα τηλέφωνα:

Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρα (Καϊμακτσαλάν): (+30) 23810 32000

Κέντρο Υγείας (Καϊμακτσαλάν): (+30) 23810 31214

ΚΤΕΛ (Καϊμακτσαλάν): (+30) 23810 23511

 
Καϊμακτσαλάν: Η Αράχωβα του Βορρά - Φωτογραφία 11Λουτρά Πόζαρ
Τα Λουτρά Πόζαρ ( ή αλλιώς Λουτράκι Αριδαίας), δηλαδή «φωτιά» στα ρώσικα, βρίσκονται στην επαρχία Αλμωπίας 13χλμ βορειοδυτικά της Αριδαίας, στο νομό Πέλλας. Εκτείνονται στους πρόποδες του όρους Καϊμακτσαλάν. Η περιοχή είναι χτισμένη στις όχθες του Θερμοπόταμου που διασχίζει την περιοχή. Τα ιαματικά, θερμά νερά με σταθερή θερμοκρασία στους 37ο C, αναβλύζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια από το βουνό, όπου δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο. Επισκέπτες καταφθάνουν στα Λουτρά από κάθε γωνιά της Ελλάδας είτε για να δεχθούν τις ευεργετικές τους ιδιότητες (θεραπευτικές και χαλαρωτικές) είτε για να αποδράσουν στα πανέμορφα βουνά με τις σπηλιές είτε και τα δύο. Οι εγκαταστάσεις του συγκροτήματος είναι οργανωμένες σε μια μικρή λουτρόπολη με ξενοδοχεία, πισίνες, αποδυτήρια, εστιατόρια, μπαρ προσφέροντας κάθε δυνατή εξυπηρέτηση στο λουόμενο.

Σήμερα, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα τα οποία αξιοποιούν την ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και τα αξιοθέατα της περιοχής, όπως:

Το φαράγγι των Λουτρών και τη γύρω ορεινή περιοχή, που προσφέρεται για περιπάτους, ορειβασία ή εκδρομές.Το σπηλαιολογικό πάρκο των Λουτρών.Τα τοπικά προϊόντα και τα υφαντά.
 
Καϊμακτσαλάν: Η Αράχωβα του Βορρά - Φωτογραφία 10Οι ιαματικές πηγές των Λουτρών Πόζαρ αναβλύζουν σε υψόμετρο 360-390 μ. Δημιουργούνται από το νερό της βροχής που εισχωρεί στο έδαφος και φτάνει σε μεγάλο βάθος, όπου θερμαίνεται, ανεβαίνει ψηλότερα και στην πορεία του εμπλουτίζεται με μέταλλα και άλλα συστατικά.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του νερού συνιστώνται για παθήσεις του κυκλοφοριακού και του αναπνευστικού συστήματος, ρευματοπάθειες, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις. Επιπλέον, ενδείκνυται η ποσιθεραπεία παθήσεις ήπατος, νεφρών, χολής, πεπτικού και ουροποιητικού συστήματος.

Χρήσιμες πληροφορίες:

Τα Λουτρά Πόζαρ απέχουν 2χλμ από το κοντινότερο χωριό (Λουτράκι) και 12χλμ από την κοντινότερη κωμόπολη (Αριδαία).
 Καϊμακτσαλάν: Η Αράχωβα του Βορρά - Φωτογραφία 5Η Αριδαία, το εμπορικό κέντρο της περιοχής της Αλμωπίας, καλύπτει όλες τις ανάγκες που τυχόν θα χρειαστείτε. Στην Αριδαία λειτουργούν 8, από τις κυριότερες τράπεζες, ταχυδρομείο, κέντρο υγείας και σταθμός κτελ. Πρατήρια υγρών καυσίμων λειτουργούν κατά μήκος του οδικού δικτύου ως το Λουτράκι.

Για την νυχτερινή σας διασκέδαση έχετε πολλές επιλογές. Ξεκινώντας από αξιόλογα μπαρ στην περιοχή, μέχρι την Αριδαία που καλύπτει όλα τα γούστα σε ελληνική και ξένη μουσική.

Τους χειμερινούς μήνες, ιδίως αν υπάρχει χιονόπτωση, καλό θα είναι να προμηθευτείτε αντιολισθητικές αλυσίδες σε περίπτωση που θέλετε να επισκεφθείτε το χιονοδρομικό κέντρο ή τα λουτρά.

Αποστάσεις:

Λουτρά – Αριδαία: 13χλμ

Λουτρά – Έδεσσα: 30χλμ

Λουτρά – Καϊμακτσαλάν: 35χλμ

Λουτρά – Θεσσαλονίκη: 100χλμ

Λουτρά – Λάρισα: 230χλμ

Λουτρά – Αθήνα: 530χλμ
 
xespao
newsnow 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου