Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Σβήνουν... Μονάδες Εντατικής

Παραμένουν κλειστές 154 κλίνες και αναμένεται να μπει λουκέτο σε άλλες 50 λόγω έλλειψης προσωπικού

Ρεπορτάζ: Μάρθα Καϊτανίδη, Φωτεινή Στεφανοπούλου


Ερμητικά κλειστές παραμένουν 154 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας, την ώρα που η λίστα αναμονής που διαχειρίζεται το ΕΚΑΒ αριθμεί καθημερινά έως και 40 βαριά ασθενείς. Στο παρά πέντε αναζητείται λύση από το υπουργείο Υγείας, καθώς έως το τέλος Μαρτίου αναμένεται να τεθούν εκτός λειτουργίας άλλα 40-50 κρεβάτια.
Η λήξη των συμβάσεων 120 νοσηλευτών και 50 γιατρών είναι η αιτία που επιδεινώνει κι άλλο τη λειτουργία τού ούτως ή άλλως αποδυναμωμένου τομέα Εντατικής Θεραπείας.
Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 8%-12% του συνόλου των νοσοκομειακών κλινών μιας χώρας πρέπει να είναι κρεβάτια Εντατικής, στη χώρα μας όμως το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 2,2%.
Οπως υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) και καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας Απόστολος Αρμαγανίδης, εάν δεν βρεθεί άμεση λύση τότε θα «κλείσουν» τουλάχιστον άλλα 40 κρεβάτια, καταδικάζοντας τους ασθενείς σε νοσηλεία β' κατηγορίας. Είναι άλλωστε κοινό μυστικό ότι η ανεπάρκεια σε κλίνες ΜΕΘ οδηγεί τους γιατρούς να διασωληνώνουν τους ασθενείς σε απλούς θαλάμους.
Ακόμη και σε ένα από τα πλέον σύγχρονα δημόσια νοσοκομεία, στο Αττικόν, βγαίνουν το τελευταίο διάστημα κρεβάτια ΜΕΘ εκτός λειτουργίας εξαιτίας της αποχώρησης νοσηλευτών.
Ετσι, τον περασμένο Μάιο βγήκαν εκτός λειτουργίας δύο κρεβάτια, τον Οκτώβριο προστέθηκαν επιπλέον τρία και άλλα τόσα τον περασμένο μήνα. Πλέον, 17 κλίνες παραμένουν ανοιχτές ενώ δέκα είναι ανενεργές. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Αρμαγανίδη, έως τις 15 Φεβρουαρίου τα εν λειτουργία κρεβάτια θα μειωθούν σε 12, αφού λήγουν συμβάσεις νοσηλευτών που απασχολούνται στο Αττικόν.
Στο «κόκκινο» βρίσκεται και η Πανεπιστημιακή Μονάδα του νοσοκομείου Σωτήρια η οποία, έπειτα από χρόνια στην... αναμονή λόγω έλλειψης προσωπικού, τέθηκε σε λειτουργία το 2009. Η πανδημία γρίπης στάθηκε η αιτία για να «ανοίξουν» κρεβάτια εκείνη την περίοδο ώστε να αντιμετωπιστούν οι βαριά ασθενείς, οι οποίοι τότε είχαν αυξηθεί σημαντικά μετά τις βαριές επιπλοκές που εμφάνιζαν λόγο του ιού Α (Η1Ν1).
Τότε, μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) προσλήφθηκε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό με μονοετείς ή διετείς συμβάσεις, οι οποίες ωστόσο λήγουν.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Στα νοσοκομεία της Αττικής οι Μονάδες είναι «ορφανές» από νοσηλευτές, ενώ στην περιφέρεια, ακόμη και στη Θεσσαλονίκη, οι διοικητές βρίσκονται σε αναζήτηση εξειδικευμένων εντατικολόγων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, όπου λόγω έλλειψης γιατρών έκλεισε η Β' ΜΕΘ, δυναμικότητας πέντε κλινών, και πλέον οι ασθενείς εξυπηρετούνται μόνο από την Α' ΜΕΘ που διαθέτει δέκα κλίνες. Οπως υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Βέργουλας, είχε γίνει προκήρυξη θέσεων, ωστόσο δεν υπήρξε ενδιαφέρον από γιατρούς, ούτε από εποχιακούς, που προσλαμβάνονται με ετήσιες συμβάσεις. Προχθές, μάλιστα, η διοίκηση του νοσοκομείου έστειλε εκ νέου έγγραφο στο υπουργείο Υγείας, ζητώντας να πληρωθούν οι κενές θέσεις.
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και η ΜΕΘ του Παπαγεωργίου, όπου από τα 22 κρεβάτια σήμερα λειτουργούν τα 16, τα οποία μάλιστα αναμένεται να μειωθούν τον επόμενο μήνα. «Καταφέραμε να λειτουργούμε 16 κλίνες επειδή πήραμε 17 άτομα προσωπικό μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ωστόσο, αυτοί φεύγουν τον Φεβρουάριο γιατί λήγουν οι συμβάσεις τους. Και το χειρότερο είναι ότι για να εργαστείς σε ΜΕΘ χρειάζεται τουλάχιστον έξι μήνες εμπειρία, την οποία μόλις την αποκτούν αυτοί που προσλαμβάνονται φεύγουν», τονίζει ο διευθυντής του νοσοκομείου Γιώργος Χριστόπουλος.
Δραματική είναι η κατάσταση στη Δυτική Μακεδονία, όπου στα χαρτιά λειτουργούν δύο ΜΕΘ, ωστόσο στην πράξη μόνο μία. Τα επτά κρεβάτια του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης παραμένουν επί χρόνια κλειστά εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, ενώ τα Νοσοκομεία Γρεβενών, Φλώρινας και Καστοριάς δεν διαθέτουν ΜΕΘ. Ετσι, οι ασθενείς και των τεσσάρων νομών της περιφέρειας εξυπηρετούνται μόνο από τη ΜΕΘ του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, η οποία διαθέτει μόλις έξι κλίνες. Μοιραία, πολλοί ασθενείς διακομίζονται στα γειτονικά Νοσοκομεία Βέροιας ή Εδεσσας, εάν βρεθεί ελεύθερη κλίνη. 
 
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου