Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Ξερίζωσαν την ελιά του Πλάτωνα για να ζεσταθούν - Η Πολιτεία θα έπρεπε να είχε χαρακτηρίσει το σημείο τουριστικό

Ξερίζωσαν την ελιά του Πλάτωνα για να ζεσταθούν - Η Πολιτεία θα έπρεπε να είχε χαρακτηρίσει το σημείο τουριστικό Μία πραγματικά δυσάρεστη είδηση μέσα σε όλα τα άλλα που ζούμε και ζει ο κάθε Έλληνας... Μια αρχαιοελλινική τραγωδία έζησε η Ελλάδα στην εποχή μας καθώς... Άγνωστοι ξερίζωσαν την ελιά του Πλάτωνα στην Ιερά Οδό προκειμένου να την χρησιμοποιήσουν για καυσόξυλα! Η ελιά βρισκόταν στον Βοτανικό, κοντά στο σημερινό Γεωργικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά ξεριζώθηκε από άγνωστους.
Κάτω από το ιστορικό δέντρο ο Πλάτωνας δίδασκε τους μαθητές του τον 5ο αιώνα π.Χ. Ωστόσο το 1978 καταστράφηκε από χτύπημα λεωφορείου, ένα μέρος του μεταφέρθηκε και διατηρείται στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ενώ ο κορμός του παρέμενε μέχρι σήμερα στην περιοχή.
Δεν θα είχε γίνει τίποτα από τα παραπάνω...
Αν η Πολιτεία είχε χαρακτηρίσει το σημείο τουριστικό με τις
ανάλογες ενέργειες και την ανάλογη τουριστική προβολή. 
H ιστορία για την ελιά του Πλάτωνα 
Από την Ελιά του Ερεχθείου σύμφωνα με τους θρύλους, δημιουργήθηκαν οι δώδεκα ελιές της Ακαδημίας που αντιστοιχούσαν στις δώδεκα πύλες της. Από αυτές δημιουργήθηκε αργότερα το «ιερό δάσος των Αθηνών». Στην Ιερά οδό στον Βοτανικό, κοντά στο σημερινό Γεωργικό Πανεπιστήμιο Αθηνών(ΓΠΑ), υπήρχε ελαιόδεντρο το οποίο ονομαζόταν «Ελιά του Πλάτωνα» και πιστευόταν ότι επρόκειτο για το γνωστό δένδρο κάτω από την σκιά του οποίου –όπως λέγεται- δίδασκε ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Πλατών. Το ελαιόδεντρο αυτό, απομεινάρι των δενδροστοιχιών της Ακαδημίας που αναφέρει ο Αριστοφάνης στις «Νεφέλες»,, εκριζώθηκε από κτύπημα κάποιου Λεωφορείου το 1975 . Το ξύλο του μεταφέρθηκε και διατηρείται στο Γεωπονικο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ωστόσο στην περιοχή υπάρχουν σήμερα και άλλα δένδρα με παλαιούς κορμούς κάποιο από τα οποία υποστηρίζεται ότι ήταν η «Ελιά του Πλάτωνος» Το όλο θέμα είναι φανερό ότι απαιτεί εμπεριστατωμένη μελέτη και διερεύνηση.

goodstory

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου