Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Μετεωρίτης από τον Άρη βρέθηκε στη Σαχάρα

Σπάνιο εύρημα από τον πλανήτη Άρη. Όσα πρέπει να ξέρετε για τη "Μαύρη Καλλονή"
Η επιστημονική κοινότητα έχει ενθουσιαστεί από το σκουρόχρωμο πέτρωμα από τον Άρη που εντοπίστηκε στη Σαχάρα.
Το πέτρωμα, με το παρατσούκλι "Μαύρη Καλλονή" και μέγεθος μπάλας του μπέιζμπολ, είναι σπάνιο τόσο λόγω της ηλικίας του (πάνω από δύο δισεκατομμύρια έτη), όσο και της μεγάλης ποσότητας νερού που περιέχει σε σύγκριση με άλλα πετρώματα που προέρχονται από τον Κόκκινο Πλανήτη.
Τα περισσότερα ξένα σώματα που πέφτουν στη Γη προέρχονται από τη Ζώνη των Αστεροειδών, αλλά η προέλευση λίγων από αυτά φτάνει μέχρι τη Σελήνη ή τον Άρη.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι χτυπήματα μετεωριτών στη Σελήνη και τον Άρη μπορούν να αποκολλήσουν κομμάτια του εδάφους τους και να τα στείλουν στο διάστημα και έπειτα να καταλήξουν στη Γη.
Σύμφωνα με το econews.gr, ο μετεωρίτης που ακούει στο κωδικό όνομα NWA 7034 δεν μοιάζει με κανέναν από τους 110 "αρειανούς" μετεωρίτες που έχουν βρεθεί στη Γη και μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τα όσα ανακαλύπτουν τα σκάφη Curiosity και Opportunity της NASA στον Άρη.
Παρότι, σκάφη όπως το κινητό εργαστήριο Curiosity βρίσκονται στον Άρη οι επιστήμονες δεν έχουν δείγματα των ανακαλύψεων του στα χέρια τους παρά εναπόκεινται στα δεδομένα που τους στέλνει αυτόματα από τον Κόκκινο Πλανήτη για να εξάγουν συμπεράσματα.
Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί περίπου 65 πετρώματα στη Γη που θεωρούνται αρειανά, κυρίως στην Ανταρκτική και τη Σαχάρα. Το αρχαιότερο από αυτά έχει ηλικία 4,5 δισ. ετών. Λιγότερα από δέκα, είναι ηλικίας 1,5 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα δεν ξεπερνούν τα 600 εκατομμύρια χρόνια.
Το εν λόγω πέτρωμα, δώρησε Αμερικανός στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικό, ο οποίος με τη σειρά του το είχε αγοράσει πέρυσι από Μαροκινό έμπορο. Είναι το δεύτερο αρχαιότερο τέτοιο πέτρωμα που βρίσκεται στα χέρια των επιστημόνων.
Εκτός από την ηλικία της, η "Μαύρη Καλλονή" ενθουσιάζει τους επιστήμονες επειδή προκύπτει ότι έχει αλλοιωθεί από νερό. Αν και η ποσότητα νερού που απελευθερώθηκε κατά την υποβολή σε υψηλές θερμοκρασίες ήταν μικρή (περίπου 6.000 μέρη ανά εκατομμύριο), και πάλι υπερτερεί εκείνων που έχουν παρατηρηθεί σε άλλα πετρώματα.
Παράλληλα, περιέχει νάτριο και ποτάσιο όπως και τα δείγματα που συλλέγει το Curiosity στην επιφάνεια του Άρη.

 news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου