Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Η Τρόικα ζητάει και την πώληση των δικτύων της ΔΕΗ

Ποιες είναι οι νέες απαιτήσεις των εκπροσώπων της Τρόικα, για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Δίκτυα και λογαριασμοί της ΔΕΗ στο στόχαστρο έναντι 31,5 δισ. ευρώ
Την πώληση σε ιδιώτες των δικτύων της ΔΕΗ, την έκδοση μηνιαίων λογαριασμών ηλεκτρικού
ρεύματος και συγκριτική μελέτη για τις αμοιβές των υπαλλήλων της ΔΕΗ σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης ζητά η Τρόικα, ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης τω 31,5 δισ. ευρώ.
Μία από τις απαιτήσεις της Τρόικα από το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι η μεταφορά, εντός του μήνα, πλειοψηφικού πακέτου - δηλαδή του 51% των μετοχών - του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) στο Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), προκειμένου στη συνέχεια να πωληθεί σε ιδιώτες.
Ο ΑΔΜΗΕ είναι κερδοφόρος και ανήκει σήμερα κατά 100% στη ΔΕΗ, αλλά λειτουργεί ως ανεξάρτητος φορέας, ενώ εκδίδει και τους μηνιαίους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Όπως αναφέρει η "Δημοκρατία", για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, η Τρόικα ζητά την έκδοσή τους σε μηνιαία βάση ή τουλάχιστον να πληρώνουν οι καταναλωτές την προκαταβολή κάθε μήνα και να εξοφλούν το λογαριασμό κάθε δίμηνο.
Σήμερα, η προκαταβολή καταβάλλεται κάθε δίμηνο και η εξόφληση γίνεται στο τετράμηνο.
Για το πρώην τέλος ΑΠΕ , που επιβαρύνει τους λογαριασμούς ώστε να επιδοτούνται οι παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν την αναπροσαρμογή του ανά εξάμηνο.
Η κυβέρνηση, καλείται ακόμη, να παρουσιάσει μέσα στον επόμενο μήνα, συγκριτική μελέτη, με τις αμοιβές των υπαλλήλων της ΔΕΗ, σε σχέση με αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες.
Σε ό,τι αφορά τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, υποχρεώνει την κυβέρνηση να προετοιμάσει την πώληση μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου