Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Σε καραντίνα η μισή Ελλάδα για την ελονοσία

 Με το μήνυμα «Η ελονοσία δεν είναι παρελθόν, επενδύουμε στην πρόληψη», το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σπεύδει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, ενημερώνοντας το κοινό. Παράλληλα, μετά από σχετικές ανακοινώσεις που έχουν αναρτηθεί τόσο από το ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, έχει σημάνει συναγερμός στα τμήματα αιμοδοσίας των νοσοκομείων εξαιτίας κρουσμάτων ελονοσίας. Γι’ αυτό θα συνεχιστεί μέχρι τον Φεβρουάριο ο αποκλεισμός δέκα δήμων της Αττικής και αρκετών της περιφέρειας.

Εκτός από τον νομό Αττικής, ανάλογα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί και σε περιοχές της περιφέρειας. Περιοχές υψηλού κινδύνου χαρακτηρίζονται επίσης οι δήμοι Ευρώτα Λακωνίας, Αβδήρων Ξάνθης, Σοφάδων Καρδίτσας, περιοχές στους νομούς Βοιωτίας και Εβρου. Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ από 01/01/2012 μέχρι και 22/10/2012 διαγνώστηκαν συνολικά στην Ελλάδα 75 κρούσματα ελονοσίας, εκ των οποίων τα 59 ήταν εισαγόμενα, δηλαδή αφορούσαν 53 μετανάστες από ενδημικές χώρες και 6 Ελληνες ταξιδιώτες. Αξίζει να σημειωθεί πως τα πρώτα κατά συρροή κρούσματα είχαν εμφανιστεί πέρυσι το καλοκαίρι με ενδείξεις «εγχώριας μετάδοσης».


Σε κλοιό η χώρα


Μπορεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να έχει κηρύξει την Ελλάδα ελεύθερη από ελονοσία από το 1974, ωστόσο όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, το ενδεχόμενο επανεγκατάστασης της νόσου είναι υπαρκτό, αφού η χώρα μας [Συναγερμός στα τμήματα αιμοδοσίας των νοσοκομείων. Από τον Ιανουάριο έως και τον Οκτώβριο στην Ελλάδα διαγνώστηκαν 75 κρούσματα ελονοσίας, εκ των οποίων τα 59 αφορούσαν μετανάστες. ] ς αποτελεί τόπο διαμονής και εργασίας μεταναστών από χώρες όπου ενδημεί η νόσος. Επίσης, σε πολλές περιοχές κυκλοφορούν κουνούπια του είδους «ανωφελούς», που αποτελεί μέσο μετάδοσης της ελονοσίας, ενώ σημειώνεται και αλλαγή των περιβαλλοντικών συνθηκών, με συνακόλουθη αύξηση του πληθυσμού και της δραστηριότητας των κουνουπιών.

Για την πρόληψη της ελονοσίας έχουν προκηρυχτεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ ειδικά έργα χαρτογράφησης των εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών, χωρίζοντας την ελληνική επικράτεια σε τρεις μεγάλες περιοχές: 1) Βόρεια Ελλάδα, 2) Στερεά Ελλάδα και Αττική, 3) Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο. Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν επίσης την τοποθέτηση εντομοπαγίδων και την παρακολούθηση των πληθυσμών και την ταυτοποίηση των κουνουπιών σε όλη την Ελλάδα.

Οπως εξήγησε στην «Espresso» ο επιστημονικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Κωνσταντίνος Σταμούλης, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, αφού η επιτήρηση γίνεται κυρίως για προληπτικούς λόγους: «Ισχύει πως υπάρχει απαγόρευση να δίνεται αίμα από άτομα που ζουν και εργάζονται σε περιοχές που βρίσκονται υπό επιτήρηση, ωστόσο αυτό γίνεται για λόγους πρόληψης. Η επιτήρηση γίνεται κάτω από διεθνείς κανόνες που ορίζουν ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αποκλεισμού, στην περίπτωσή μας έως τον Φεβρουάριο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως μπορεί να γίνει άρση νωρίτερα, αφού τα επιδημιολογικά στοιχεία που προκύπτουν αλλάζουν διαρκώς».


Τα συμπτώματα

Η ελονοσία είναι λοιμώδης νόσος που μεταδίδεται κυρίως μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού. Τα συμπτώματα της νόσου είναι έντονο ρίγος, υψηλός πυρετός, εφίδρωση, γενική αδιαθεσία, πονοκέφαλος και μυαλγίες. Εμφανίζονται συνήθως από μία έως τέσσερις εβδομάδες μετά τη μόλυνση και υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει οργανώσει ένα ολόκληρο πρόγραμμα πρόληψης και ενημέρωσης τόσο των γιατρών όσο και του κοινού προκειμένου να καταπολεμηθεί η νόσος.


«ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΕΣ» ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Σε ποιους δήμους της Αττικής παραμένει σε ισχύ ο αποκλεισμός των αιμοδοτών για τον φόβο της ελονοσίας

ΔΗΜΟΣ ΚΡΩΠΙΑΣ
Κορωπί, Αγία Μαρίνα, Αγιος Δημήτριος, Καρέλλας, Κίτσι
ΔΗΜΟΣ ΒΑΡΗΣ - ΒΟΥΛΑΣ - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
Δίλοφο, Βάρκιζα, Κόρμπι, Σούριζα, Χέρωμα, Λιθούριζα, Ασύρματος, Μηλαδέζα
ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
Καλύβια, Ανάβυσσος, Κουβαράς, Παλαιά Φώκαια, Θυμάρι, Σαρωνίδα
ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Μαρκόπουλο, Βραυρώνα, Χαμολιά
ΔΗΜΟΣ ΠΑΙΑΝΙΑΣ
Παιανία, Γλυκά Νερά, Αργιθέα
ΔΗΜΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
Λαύριο, Θορικό, Σούνιο, Λεγρενά, Αγ. Κων/νος, Κερατέα (όλοι οι οικισμοί)
ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
Μαραθώνας, Νέα Μάκρη, Γραμματικό, Βαρνάβας
ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΤΩΝ - ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ
Σπάτα (όλοι οι οικισμοί), Λούτσα
ΔΗΜΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ - ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΩΡΩΠΟΥ
Ωρωπός, Αυλώνα, Αφίδνες, Κάλαμος, Καπανδρίτι, Μαλακάσα, Μαρκόπουλο, Νέα Παλάτια, Πολυδένδρι, Σκάλα, Συκάμινος

espressonews
newingreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου