Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Συμμετοχή …3% μετρά η απεργία της ΓΕΝΟΠ που ωστόσο συνεχίζεται!

Σε απεργία χωρίς… απεργούς εκφυλίστηκαν οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που ξεκίνησαν τη Τρίτη και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Την πρώτη ημέρα της απεργίας η συμμετοχή ανήλθε στο 8%, δηλαδή σε1.500 από το σύνολο των 19.000 του προσωπικού της ΔΕΗ, χθες ωστόσο είχε πέσει στο… 3,5%, δηλαδή το πολύ σε 650-680 άτομα.
 Είναι χαρακτηριστικό ότι σε παλαιότερες επαναλαμβανόμενες 48ωρες της ΓΕΝΟΠ όπως το 2011, τα ποσοστά συμμετοχής κοιμαίνονταν από 60% έως 90% ! Χθες το απόγευμα πάντως, ο επανεκλεγείς πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ του συνδικάτου πως παρά την χλιαρή συμμετοχή των εργαζομένων, δεν προτίθεται να αναστείλει τις κινητοποιήσεις, που επομένως συνεχίζονται και σήμερα κανονικά.
Τα ποσοστά ανά εταιρεία…
Χαρακτηριστικά της μη ανταπόκρισης στις προτροπές Φωτόπουλου για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, είναι τα αναλυτικά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία που αφορούν τόσο τη μητρική εταιρεία του ομίλου ΔΕΗ, όσο και τις δύο θυγατρικές της, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ. Στη μητρική ΔΕΗ που απασχολεί 10.000 άτομα, χθες συμμετείχαν στην απεργία μόνο οι 300 (3%). Στον ΔΕΔΔΗΕ που απασχολεί 7.500 η συμμετοχή ανήλθε σε 125 (1,67%), ενώ αντίστοιχα νούμερα προκύπτουν και για τον ΑΔΜΗΕ (απασχολεί 2.000 άτομα).
Σε επίπεδο μονάδων ηλεκτρισμού, από την έναρξη της απεργίας ως σήμερα ελάχιστες βγήκαν εκτός λειτουργίας, όταν στην 10ήμερη απεργία του 2011, είχαν σβήσει 14 λιγνιτικές. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πρώτη μονάδα της ΔΕΗ που τέθηκε εκτός λειτουργίας την Τρίτη, «έσβησε» επειδή επρόκειτο να ξεκινήσει προγραμματισμένη συντήρηση. Οσο για τις άλλες τρεις μονάδες στο βόρειο σύστημα της χώρας που επίσης ακινητοποιήθηκαν τη Τρίτη, την ακριβώς επόμενη ημέρα εισήλθαν και πάλι σε λειτουργία.
Σχολιάζοντας την απόφαση Φωτόπουλου να παρατείνει τις απεργίες στη ΓΕΝΟΠ, πέραν της 48ωρης της ΓΣΕΕ, συνδικαλιστικοί κύκλοι μιλούν για προσπάθεια του πρώτου να αποκομίσει προσωπικά οφέλη ενόψει και των εκλογών στη Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Ελλάδος τον Μάρτιο 2013, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα, όπως τελικά φάνηκε.

kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου