Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο ασφαλιστικό.

Έως και δύο συντάξεις αναμένεται να χάσουν οι ήδη συνταξιούχοι που θα δουν από την 1η Ιανουαρίου 2013, το εναπομείναν επίδομα Χριστουγέννων, Πάσχα και Άδειας να κόβεται, τη σύνταξή τους να υπόκειται σε ειδική εισφορά όπως και το επικουρικό τους. Την τελευταία στιγμή αποσύρθηκε η διάταξη που προέβλεπε ότι θα πρέπει, μια μεγάλη ομάδα συνταξιούχων, να «επιστρέψει» μέρος του εφάπαξ που έλαβε από το 1995 και εντεύθεν.

Χαμένοι είναι και οι εργαζόμενοι που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότησης, αφού εφόσον δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης, θα κληθούν να εργασθούν τουλάχιστον δύο χρόνια επιπλέον.

Οι περικοπές και οι ανατροπές που θα ισχύσουν από την 1/1/2013 θίγουν όλους τους συνταξιούχους, ακόμη και του ΟΓΑ, χιλιάδες ασφαλισμένους που βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση, όμως δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, καθώς θα υποχρεωθούν να εργαστούν επιπλέον δύο χρόνια. 

Διασώζονται σίγουρα, όσοι θα θεμελιώνουν στο μέλλον δικαίωμα σύνταξης με 40 έτη σε ηλικία 60 ετών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του capital.gr διασώζονται επίσης οι ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης με βάσει το σύστημα που καθιέρωσε ο νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, δηλαδή θα έχουν στο τέλος του 2012 συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και θα περιμένουν να συμπληρώσουν τα προβλεπόμενα όρια ηλικίας για να πάρουν σύνταξη. Για αυτούς, θα εφαρμοστεί τελικά, το όριο ηλικίας που κατά περίπτωση ισχύει σήμερα, και όχι το προσαυξημένο κατά 2 χρόνια.

Στις αλλαγές της τελευταίας στιγμής συγκαταλέγονται η διατήρηση της 15ετίας (ή 4.500 ένσημα) ως η βασική δυνατότητα για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Μεταξύ των prior actions συγκαταλέγονται η μείωση των εφάπαξ, όμως από το τελικό κείμενο απεσύρθη η πρόβλεψη για ειδική εισφορά σε όσους έλαβαν υψηλό εφάπαξ στο παρελθόν. Προβλέπεται επίσης η αναθεώρηση των αναπηρικών συντάξεων (πρώτο τρίμηνο του 2013) προκειμένου να μην αποτελούν περισσότερο από το 10% του συνολικού αριθμού των συντάξεων.

Αλλαγές υπάρχουν και όσον αφορά στη μείωση των συντάξεων από 1.000 ευρώ και άνω (κύριες και επικουρικές). 

Το ποσοστό μείωσης αυξήθηκε, ενώ τελικά οι κλίμακες ανέρχονται σε 5. Αναλυτικά και σύμφωνα με το τελικό κείμενο, το ποσοστό μείωσης κυμαίνεται ως εξής: από 1.000 έως 1.5000 ευρώ 5%, από 1501 έως 2.000 ευρώ 10%, για ποσά σύνταξης 2.001 ευρώ και έως 3.000 ευρώ 15%, από 3.001 και πάνω μείωση 20%, ενώ δεν αποκλείεται και η προσθήκη μιας επιπλέον κλίμακας με μείωση 25% για συντάξεις (κύριες και επικουρικές) άνω των 4.000 ευρώ, χωρίς όμως το τελικό ποσό να είναι χαμηλότερο των 3.200 ευρώ.

Στο τελικό σχέδιο υπάρχει επίσης, η μείωση κατά 30 ευρώ των συντάξεων του ΟΓΑ. Επιπρόσθετα οι συνταξιούχοι του Οργανισμού, χάνουν και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα που ελάμβαναν, καθώς η συγκεκριμένη παροχή, από το 2013 και μετά καταργείται. Δεν αποκλείεται, όπως γράφεται στο κείμενο του Μνημονίου που είδε το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες, η μείωση αν φθάσει τα 50 ευρώ, για τις συντάξεις υπερηλίκων (προνοιακές του ΟΓΑ) στην περίπτωση που οι δικαιούχοι έχουν ιδιόκτητο σπίτι.

Παράλληλα, καταργείται η διαδικασία αυτόματων προαγωγών στους στρατιωτικούς και τους αστυνομικούς, με συνέπεια να υπάρξει νέα μείωση στις συντάξεις τους. Υπολογίζεται ότι η μείωση αυτή θα είναι κατά μέσο όρο της τάξης του 10%.

Επίσης, καταργείται το ΕΚΑΣ για συνταξιούχους άνω των 64 ετών.

Επιβάλλονται εισοδηματικά κριτήρια για όσους εισπράττουν οικογενειακά επιδόματα. Ειδικότερα, το σύνολο του επιδόματα θα χορηγείται μόνο για εκείνους που έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, έως 10.000 ευρώ. Για όσους έχουν αποδοχές που κυμαίνονται από 10.000 έως 20.000 ευρώ, θα λαμβάνουν τα 2/3 του επιδόματος. 

Αντίστοιχα όσοι έχουν εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ θα λαμβάνουν το 1/3 του επιδόματος. Εκείνοι που δηλώνουν ετήσιες αποδοχές υψηλότερες των 30.000 ευρώ χάνουν τελείως το όποιο οικογενειακό επίδομα λάμβαναν (πχ πολύτεκνων). Το επίδομα για ένα παιδί ορίζεται στα 30 ευρώ, για 2 παιδιά στα 40 και για τρία και άνω παιδιά στα 50 ευρώ.

Από τις μειώσεις δεν γλιτώνουν ούτε οι άνεργοι, καθώς στο τελικό σχέδιο προβλέπεται η κατάργηση των ειδικών επιδομάτων ανεργίας.

Παράλληλα, καθαρογράφονται και οι διατάξεις για το εργασιακό, το οποίο για εσωτερκή κατανάλωση μόνον, παραμένει ανοικτό. 

Εκτιμάται ότι από τις προωθούμενες αλλαγές, έως και 50% φθηνότερα θα κοστίζουν από την αρχή του 2013 και εφεξής οι απολύσεις, ενώ μέσω της κατάργησης των οικογενειακών επιδομάτων, θα μειωθούν και οι κατώτατοι μισθοί που λαμβάνουν περίπου 350.000 εργαζόμενοι. 

 Παράλληλα θα κοπούν οι υπερωρίες καθώς μέσω διευθέτησης θα εργάζονται πλέον ο «πέραν του ωραρίου» χωρίς καμία πρόσθετη – υπερωριακή αμοιβή.

Οι τριετίες διασώθηκαν προς το παρών, και μέχρι νεοτέρας, ενώ η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) δεν θα κηρύσσεται πλέον ως «υποχρεωτική».


capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου