Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Θες τα παιδιά σου να κληρονομήσουν τη σύνταξή σου; Κούρεμα

Αυτό και αν είναι δίλλημα: Θα σε καλούν να αποφασίσεις αν η σύνταξή σου θα εξακολουθεί να καταβάλλεται και μετά το θάνατό σου στα παιδιά ή στη/στο σύζυγό σου. Αν απαντήσεις θετικά, τότε η σύνταξη θα «κουρεύεται» (κι άλλο) κατά τουλάχιστον 10-20%.

Το νέο υπερ-Ταμείο επικουρικής ασφάλισης (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) το οποίο θα χορηγεί την επικουρική σύνταξη τόσο στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ όσο και αυτούς που ασφαλίζονται σε άλλα ταμεία (ΕΛΤΑ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΡΤ ΕΤΒΑ) εξετάζει να θεσπίσει και «ρήτρα κληρονόμου» όπως αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα ο Ελεύθερος Τύπος.

Η πρόταση έχει να κάνει με την μνημονιακή υποχρέωση που έχουμε αναλάβει, η επικουρική σύνταξη να γίνει ανταποδοτική. Δηλαδή, να εισπράττουμε τόσα χρήματα όσα αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουμε πληρώσει. Αυτή η παράμετρος, ανοίγει τον δρόμο για δύο αλλαγές:

1. Συνεχείς αναθεωρήσεις των επικουρικών συντάξεων κάθε φορά που προκύπτουν νέα στοιχεία. Δυστυχώς, σε τέτοια περίοδο, οι αναθεωρήσεις των επικουρικών μπορεί να γίνονται μόνο προς τα κάτω

2. Προσαρμογή της σύνταξης με βάση τα χρόνια κατά τα οποία θα καταβάλλεται. Ο ασφαλισμένος που θα αποφασίσει ότι η καταβολή της σύνταξης θα τερματιστεί με τον θάνατό του, θα εισπράττει μεγαλύτερο ποσό. Αντίθετα, αυτός που θα επιλέξει να συνεχιστεί η καταβολή της σύνταξης στα παιδιά του, θα αποδέχεται περικοπή καθώς το ίδιο ποσό (αθροιστικά) θα σπάει σε περισσότερα χρόνια.



fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου